GÖRSEL SANATLAR DERSİ
1- Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programı bir önceki ders programı ile benzerlikler taşımaktadır. Ancak bazı eksikliklerin olduğu tespiti yapılmıştır.
2- Öğretim Programının genel amaçlarına “Sanatın evrensel değerlerini ve Dünya Sanat Tarihi hakkında bilgi sahibi olabilmeyi eklenmelidir.
3- Öğretim Programının Temel Becerileri Bölümüne soyut kavramlar ile soyut sanatta katılmalıdır.
4- Öğretim Programında Değerler Eğitimi Bölümüne sanatı seçmek, sanat eserini korumak, sanatçıya sahip çıkmak ayrıca Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önemi vurgulamak ve milli bayramların önemi eklenmelidir.
5- Öğretim Programında ölçme ve değerlendirme yaklaşımına öğrencilerin ders araç ve gereçleri ile çalışmalarını düzenli yapıp yapmadığını takip etmek için kontrol listeleri tutulması eklenmelidir.
6- Sınıf düzeylerine göre belirli gün ve haftalar içeriğine uygun okul içi resim yarışmaları, sergiler ile Atatürk ve milli bayramlara yönelik çalışma konuları eklenmelidir. Atatürk portreleri, Cumhuriyet değerleri ile Atatürk Devrimlerine yönelik çalışmalar konulmalıdır.
7- 5,6,7 ve 8. Sınıflarda mutlaka her öğrenci eskiz-karalama defteri kullanma alışkanlığı kazandırılması için zorunlu tutulmalıdır.
8- Öğretim Programı renkli görsellerle örneklendirilerek mutlaka desteklenmeli ve Çağdaş Sanat anlayışı ile örtüşen bir yol izlenmesine özen gösterilmelidir.
Görsel Sanatlar Dersi diğer derslerden farklı olarak teorinin yanısıra daha çok uygulama yönüne ağırlık verilmeli.
Sıkıcı olmaktan çıkarılarak notla değerlendirme kaygısından uzak tutulmalıdır.
Yaratıcılığa dayalı, özgünlüğün ihtiyacından dolayı, ders sürelerinin azlığı dersin varlığını sürdürmesine ve etkisini göstermesine en büyük engeldir.
Bu yüzden en az iki ders saati şeklinde olmalıdır.
Ders sayısı artarsa ve bol çizim yaptırılma zamanı da artar ve dersten sonuç alma oranı daha da verimli olur.
İlkokul 1,2,3 ve 4. Sınıflardan itibaren mutlaka Görsel Sanatlar Öğretmeni tarafından bu dersler okutulmalıdır.
Okulların fiziki şartları zorlanmalı ve resim atölyeleri mutlaka oluşturulmalıdır.