Diyelim ki okulda nöbetçi olduğunuz bir günde, sorumlu olduğunuz bölgede bir olay oldu. Bunun için tutanak tutmanız gerekecek. Usülüne uygun olarak tutulan tutanaklar, kanunlar tarafından delil niteliği taşımaktadır. Aşağıda bir tutanak örneği vermeye çalıştım. Devamında da tutanak hakkında bir kaç bilgi vereceğim.
OLAY TUTANAĞI (veya TUTANAK)
10/10/2010 günü 11:00 - 11:20 saatleri arasında nöbet görevini yürüttüğüm Atatürk İlköğretim Okulu 2. katında, tuvaletlerin hemen önünde bir kargaşa farkedilmiş, 8. sınıf öğrencisi Ahmet'in 7. sınıf öğrencisi Cemal'i darp edip kafasını duvara vurmasıyla Cemal bayılıp yere düşmüş ve alnında yaklaşık 10 cm lik bir yarık oluşmuştur. Hemen ilk müdahalesi yapılıp yakındaki sağlık ocağına sevkedilmesi sağlanmıştır. İşbu olay tutanağı tarafımdan olay yerinde tanzim edildikten sonra imza altına alınmıştır. 10/10/2010 saat 11:15
imza
isim
Nöbetçi Öğretmen
imza imza imza
isim isim isim
Şahit 1 Şahit 2 Okul Müdürü
Tutanak Tutma İlkeleri
-Başlıkla paragraf arasında boşluk bırakılmaz. Paragraf boşluğu da bırakılmaz. Boşluk bırakmamanın sebebini bir örnekle anlatayım. Diyelim ki okul müdürü size darp etti. Siz de bir tutanak tutup şahitlere imzalattırdıktan sonra milli eğitim müdürlüğüne verdiniz. Eğer yukarıda bahsettiğimiz boşlukları bırakırsanız, size darp eden müdürünüz o tutanağa bir şekilde ulaşıp boş kalan yerlere kendi lehinde bir şeyler ekleyebilir. Haklıyken haksız duruma düşersiniz.
-Tutanaklar, tarih ve saatle başlar, yine tarih ve saatle biter.
-Tutanaklarda mümkünse 2 şahit (2 yoksa 1 de olur), tutanağı tutan kişi ve amirin imzalarıyla beraber 4 imza olmalıdır.
-Tutanaklar kağıdı temiz olmalı, yazılarda silinti veya kazıntı olmamalıdır.
-Tutanaklarda kağıdın sadece bir yüzüne yazı yazılır. Eğer birden fazla sayfaya yazılacaksa, üst tarafa sayfa numaraları yazılır. Her sayfası tutanağı tutan kişi veya kişilerce paraflanmalıdır.
-Tutanaklar, aynı kalemle ve aynı kişi tarafında yazılmalıdır. Daktilo veya bilgisayarda da hazırlanabilir.
-Tutanak kağıdının boş kalan kısımlarına sonradan yazı eklenmemesi için çizgi çekilebilir.
-Tutanaklar 3 nüsha halinde düzenlenmeli, 3 nüshada da ıslak imzalar olmalıdır.
Buradaki tutanak yazılımıyla ilgili tüyoları, 25 yıl ilköğretim müfettişliği yapmış bir ağabeyimden almıştım. Sizlerle paylaşıyorum. Kendisinin müfettişliği elinden alınmıştı ve kısa bir süre aynı okulda çalışmıştık. Daha sonra davasını kazanıp müfettişliğe geri dönmüştü bildiğim kadarıyla.