İYİ BAŞLA İYİ BİTİR
“ İyi başla, iyi bitir, arada ne söylesen idare eder!”
Eğitim gereklidir ve insanı yükseltir.
Bakalım Bunlar dikkatinizi çekebilecek mi?
1. Okumak ve eğitim zihni geliştirir. İnsanı daha akıllı, daha zeki, daha becerikli hale getirir.
2. İnsanın yeteneklerini keşfetmesini ve hayata hazırlanmasını sağlar.
3. İnsanları sevmemizi, onlara değer vermemizi, yardımlaşma duygumuzu geliştirir.
Bunlar da iletişim zekâmızı güçlendirir.
4. Bilgi beyni besler. İnsan vücudunu beslemek zorunda olduğu gibi beynini de beslemek zorundadır. Okulda anlatılan bilgiler beyin vitaminidir.
5. Öğrenmek insana mutluluk verir. Beynimiz yeni bir şey öğrendiğimiz, yeni bir beceri kazandığımız zaman bizi mutlu eden dopamin, serotanin, endofrin denilen sıvılar salgılar. Beyin öğrenmeyi ödüllendirir. Öğrenmemek; beynini geliştirmemek ve bu mutluluğu tatmamak demektir.
6. Okumak ve öğrenmek zihin antrenmanıdır. Spor antrenmanı yapmak vücut kaslarını güçlendirir, insanı zinde ve sağlıklı yapar. Öğrenilen bilgiler ve zihin faaliyetleri de zihni besler, zinde tutar ve sağlıklı hale getirir.
7. Bilgi insanı yükseltir.
Bir köle ve zenci olan Booker Washington, okudu, kendini yükseltti, profesör oldu, okul kurdu ve dünyanın birçok yerinde eğitim bilimi konferansları verdi. En aşağılardan zirvelere tırmandı. Kölelikten kurtuluş isimli kitabını tavsiye ederim.
Bir köylü çocuğu olan Adnan Kahveci, okumak ve öğrenmek sayesinde yurt dışında eğitim gördü. Türkiye’ye döndüğü zaman bakan oldu.(Başarıya Götüren Yol kitabımı tavsiye ederim.)
Toros dağlarının eteklerindeki Taşlıpınar köyünde doğup büyüyen Kemal Şahin, liseden sonra bursla Almanya’ya gitti, makine mühendisi oldu, Küçük bir giyim dükkânı açarak hayata atıldı, sonra Çatalca’da fabrikalar kurdu, Türkiye’de üretti, Avrupa’ya sattı. Forbes dergisi, onu “Avrupa’yı giydiren adam” diye manşet yaptı. 1997 yılında Kemal, Almanya’da yılın işadamı seçildi. Şimdide Türk-Alman İşadamları Derneği başkanlığını yapıyor.(Zirvedeki Şahin kitabını tavsiye ederim.)
Fakir bir aile çocuğu olan İmam Ebuyusuf, ilim öğrendi, yükseldi. Harun Reşit zamanında sultanın değer verdiği şeyhülislamlık makamına yükseldi.
8. Hiç kimseden bir eksiğim yok. Başkasının yaptığını ben de yapabilirim. Başarılı insanların hayat hikâyelerini öğrenmeliyim. Onların yaptığını ben de yapmalıyım.
9. Öğrenmek ve çalışmak bir oyundur. Ders çalışmaya başlarken, şimdi en sevdiğim bir oyunu oynamaya başlıyorum, emrini vermeliyim. Bilinçaltının mantığı yoktur, ne emir verirsek öyle kabul eder. Öğrenmek bizi yükselttiğine ve mutluluk verdiğine göre, çalışmak neden zevkli bir oyun olmasın?
10. İnsanı, severek yaptığı işler yormaz, angarya olarak algıladıkları çalışmalar yorar. Öğrenmek zevkli, faydalı ve güzel bir eğlencedir. Hiçbir şey öğretmeyen ve zaman öldüren oyunlar can sıkar. Zihnimizi ve yeteneklerimizi geliştiren öğrenme oyunu, bizi mutlu eder. (Başarı İnanç İşidir isimli kitabımı tavsiye ederim.)
11. Olumlu düşünün. Moral bozan düşünceleri zihinlerinizden kovun. Okul ve dersler öğrencilerin yeteneklerini keşfetmek ve onları hayata hazırlamak içindir. Öğretmenler, sizler için çırpınıyor. Bu şansı ve fırsatı iyi değerlendirin.
12. Çalışmak ibadettir. Eğlenceden daha az can sıkar.
İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy:
“Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası,
Dostunun yüzkarası, düşmanının maskarası” der. Alnı açık, başı dik bir hayat sürmek için çalışmalı, kazanmalıyım. İnsanlara faydalı olmalıyım. (Nesil yayınları arasında çıkan Öğretmeni Başarıya Götüren Yol isimli kitabımı tavsiye ederim.)
Bu sene neler yapacağız;
Bu sene sonu 6. ve 7. sınıflar için SBS (seviye belirleme sınavı ) 8. sınıflar için OKS sınavı bulunmakta. Bu sınav sizi üniversitede istediğiniz bölüme taşıyacak iyi bir lise eğitimi almanızı sağlayacak sınav. Bir anlamda dönüm noktası.
Bu günden itibaren iyi bir tempo ile bu sınavlara hazırlanacağız.
Kimler bu sınavlara tam olarak çalışıp başarılı oldu dersiniz?
Okuldaki tüm öğretmenleriniz
Hastalanınca yanına gittiğiniz doktor
Bu gün tüm Karabük ü yöneten sayın valimiz ve birçok değerli insan.
Bu insanların hiç biri senden farklı sıralara oturmayıp, senden daha zeki değildi sadece iyi bir planlama ile hedeflerini belirleyip düzenli çalıştılar.
“Unutma çok istediğin her şeye, çok çalıştıkça mutlaka ulaşırsın.” (Bu lafı Unutma)
Fen ve Teknoloji dersinde başarılı olmak için;
*Dersler belirli sıra ile işlenir ve bu işlenme sırası kitabında ki sıra ile ilerler.
Dersten önce işlenecek kısma ders kitabından ve yardımcı kitaplardan çalışarak hazırlıklı gelmelisin.
*Öğrenci ders zili çalınca hemen sınıfına git. Öğretmeni beklerken ders hazırlıklarını yap. Derse konsantre ol. Tüm yaşantını sınıfın dışında bırak.
*Derste anlamadığın kısımlarını öğretmenine sor. Her dersin ve konunun bir soru ile bağlantılı olduğunu unutma anlamadığın kısımları es geçme.
*Ders sonrası işlenen konuları arkadaşların ile veya ailenle tartış. Bunu yapman öğrendiklerini kalıcı hale getirecektir. “Tıp öğrencileri öğrendiklerini birbirlerine anlatıp tartışarak öğrendikleri bilgileri en kalıcı hale getirirler.”
*Her konu ile ilgili farlı yardımcı kaynaklardan sorular çöz. Bilemediğin soruların konu kısımlarını tarıyarak doğru sonuca ulaş. O an öğrenmiş de olsan aralıklarla tekrar et.
*Yazarak ve dik bir koltukta oturarak mümkünse sessiz bir odada çalış.
*Hayattaki başarını etkileyecek çalışma sisteminden taviz verme. Zamanını ve diğer işlerini buna göre planla.
Senin başarının aileni, kardeşlerini ve biz öğretmelerini ne kadar mutlu edip, seninle ne kadar gurur duyacağımızı unutma.