İlköğretim çağında okul arkadaşları tarafından birbirlerine takılan kötü lakapların çocukları okuldan uzaklaştırıyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Yurtal, ilköğretim çağında okul arkadaşları tarafından birbirlerine takılan kötü lakapların çocukları okuldan uzaklaştırdığını söyledi.
Adana´daki okullarda ´İlkokul Çocuklarında İsim Takma (Lakap) ve Akranlarına İlişkin İnançları Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi´ konulu araştırma yapan Yrd. Doç. Dr. Filiz Yurtal, çocukların birbirleriyle alay etmek amacıyla veya arkadaşını küçük düşürmek için yaygın şekilde takılan lakapların öğrenciyi olumsuz etkilediğini bildirdi. Özellikle kötü lakap takılan öğrencilerin derslerinde başarısız olduğunu belirlediklerini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Yurtal, bu durumun çocuğun gelecekteki sosyal yaşantısını da olumsuz etkileyebileceğini kaydetti. Yrd.Doç.Dr. Yurtal, “Okulda lakap takılan çocuklar öfke, sıkıntı, utanma gibi duygular yaşıyor. Çocukluk döneminde çevresel etkiler kişiliğin gelişimi açısından önemlidir. Çocukların yaşıtlarıyla iyi geçinmesi, sorun yaşamamaları ilerleyen dönemleri açısından kişiliklerini olumlu etkiler. Çocukların birbirine lakap takmalarını engelleyecek en önemli unsur öğretmenlerdir. Öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirecek şekilde yönlendirilmesi ve birbirleriyle ilişkilerini arttıracak etkinlikler düzenlenmesi yararlıdır” dedi.
Yrd.Doç.Dr. Yurtal, lakapların öğrencilerin ekonomik yapısına, cinsiyetine, dini inancına, ten rengine, fiziksel özelliklerine, adına ve soyadına göre değiştiğini vurguladı.
Okulda arkadaşları tarafından takılan isimler kadar, anne ve babanın çocuklarına kötü hitabın da çocuk üzerinde olumsuz etkiler yaratabildiğini anlatan Yrd.Doç.Dr. Yurtal, ebeveynlerin çocuklarına hitapta bulunurken negatif anlam taşıyan söylemleri kullanmamasını istedi. Anne-baba ya da yakın aile çevresinin çocuğa ´yaramaz´ diye hitap etmesinin davranışlarına bu şekilde yansıyacağını vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Yurtal, bunun yerine ´akıllı kızım ya da oğlum´ diye seslenilmesi gerektiğini kaydetti.
HÜRRİYET