Volvo Car Türkiye, Volvo'nun ‘Birleşmiş Milletler Çevre Programı’ (UNEP) işbirliği ile düzenlediği Volvo Adventure Çevre Projesi Yarışması’nın beşincisini gerçekleştiriyor. Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleş
Volvo Car Türkiye, Volvo'nun ‘Birleşmiş Milletler Çevre Programı’ (UNEP) işbirliği ile düzenlediği Volvo Adventure Çevre Projesi Yarışması’nın beşincisini gerçekleştiriyor. Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen Türkiye çapındaki yarışmanın geçen seneki birincisi Özel Gaziantep Sanko Koleji olmuştu ve ülkemizi İsveç’te düzenlenen dünya finalinde temsil etmişti.
Proje ile amaçlanan 13-17 yaş aralığındaki çocuklarımızın çevre sorunlarına ilgi ve duyarlılığını artırmak, çevreye duyarlı çözüm önerileri üretmelerini sağlamak ve daha yaşanabilir bir dünya için çevre bilinci yaratmaktır.
İngilizce yazılacak olan projeler için son başvuru tarihi 31 Ocak 2008’dir.
Yarışma İçeriği:
Bu yıl Türkiye olarak beşinci kez katılacağımız Volvo Adventure yarışmasında Uluslar arası/ Yerel Volvo Jürisi tarafından seçilecek Türkiye’deki en iyi 3 proje, 2008 Mart ayında İstanbul’da düzenlenecek Türkiye finalinde ödül alacak. Ardından Türkiye birincisi, diğer ülke birincileriyle birlikte Mayıs ayında İsveç’in Göteborg kentinde düzenlenecek uluslararası finalde projelerini yarıştıracak.
Katılım Şartları:
• Çevre Sorunlarına ilgi duymak
• Yakın çevrenizde uygulanması mümkün olan çevre sorunlarına yönelik çözüm önerisi geliştirmiş olmak
• En az 2, en çok 5 kişiden oluşan bir ekibi bulunmak
• 13-17 yaş arasında olmak
• Ekip için danışman öğretmeni bulunmak
Projeler İngilizce olarak hazırlandıktan sonra en geç 31 Ocak 2008 tarihine kadar
www.volvoadventure.org adresinden online başvuru yapılmalıdır.
www.volvoadventure.org sitesini ziyaret ettikten sonra projenizi kaydetmek için
1. “International site” bölümüne giriyoruz
2. “Register” linkini kullanarak siteye kaydoluyoruz
3. Kayıt sırasında belirlediğimiz kullanıcı ismi ve şifre ile projemizi kaydetme aşamasına geçebiliyoruz.
4. Bu bölümde yarışmanın kurallarını, projenizi nasıl kaydettirebileceğinizi, yarışmanın ödüllerini, danışman öğretmenler ve genç takım liderleri için rehber niteliğinde bilgileri ve daha önceki yıllarda dereceye girmiş projeleri bulabilirsiniz.
5. Buradaki linklerden ‘Submit your Project’ linkini kullanarak bilgilerinizi girebilir ve projenizi kaydedebilirsiniz.
6. Projenizi kaydetmek için toplam sekiz adımı tamamlamanız gerekiyor.
7. İlk adım, Projede yer alacak takım hakkındaki detaylarla ilgili bölüm; ikinci adım, projenin konusunu toplam 100 sözcükle ve 2 fotoğrafla açıklayacağınız bölüm (fotoğraf boyutu maksimimum 500KB olmalı); üçüncü adım, projenin amaçlarını toplam 200 sözcükle açıklayacağınız bölümdür ve bu bölümde toplam 6 fotoğraf kullanabilirsiniz. (Yine (fotoğraf boyutu maksimimum 500KB olmalı); dördüncü adım proje araştırmalarını içermektedir. Bu bölümde kullanmanız gereken maksimum sözcük sayısı 300, fotoğraf sayısı ise 2 ile sınırlandırılmıştır. Beşinci adım, projenin uygulama planını açıklamanız gereken bölümdür, 300 kelime ve 2 fotoğraf ile sınırlandırılmıştır. Altıncı adımda, projenin ortaya çıkardığı/çıkaracağı sonuçları en fazla 200 kelime ve 2 fotoğrafla açıklamanız gerekir. Yedinci adımda projenizi toplam 100 sözcük ve en fazla 20 fotoğraf ile özetlemeniz gerekmektedir. Son adım olan sekizinci adım ise tüm yazdıklarınızı “Submit Project” butonuyla kaydetmeniz gereken bölümdür.
8. Önemli uyarı: Lütfen kullanıcı isminizi ve şifrenizi aldıktan sonra tek tek tüm adımları ziyaret ediniz. Adımlardaki açıklamaları dikkatlice okumanız projeyi yapılandırırken çok faydalı bilgilere sahip olmanızı sağlayacaktır.
Önemli not: Projeler için başvuru sadece
www.volvoadventure.org sitesinden yapılabilir. Email veya posta yolu ile gelen projeler kabul edilmeyecektir.
Projeler nasıl olmalı?
• Proje İngilizce hazırlanmalı
• Dört esas bölümden oluşmalı
1. bölüm: problemin ve toplumda nasıl algılandığının saptanması;
2. bölüm: sorunların ne olduğunun bulunması, incelenmesi ve sorunların öneminin belirtilmesi;
3. bölüm: hedef ve aktiviteler belirtilerek, problem çözümüne yönelik hareket planının hazırlanması;
4. bölüm ise ilk üç bölümde gerçekleştirilen çalışmaların raporlanmasını kapsayacak.
Not: Sunulan projelerin uygulanmış ve sonuç alınmış projeler olması başarı şansını yükseltiyor.
Konular:
• Bio-Çeşitlilik: Çevredeki bitki ve hayvanlara yardım
• Atıklar: Atıkları azaltmak, tekrar kullanıma sunmak ve dönüştürmek
• Su: Çevrede veya okullarda suyun kalitesini geliştirmek
• Enerji: Enerji kullanımını azaltmak veya daha sürdürülebilir kılmak
• Ulaşım: Trafik yoğunluğu ile ilgili sorunlara çözüm bulunması.
Finaller Göteborg’da
Yarışmanın Türkiye finalistleri Mart ayında belli olacak. Kazanan proje İsveç’in Göteborg kentindeki uluslararası finalde Türkiye’yi temsil edecek.
Dereceye giren ekipler ayrıca, Volvo Adventure Konferansı’na katılmaya hak kazanacak. Farklı kültürlerden öğrencilerin bir araya geldiği konferansta, öğrenciler çevre sorunlarının çözümü konusundaki çalışmalarını, bilgi birikimlerini ve fikirlerini uluslararası platformda paylaşabilme imkanına sahip olacak.
Birincilik ödülü 10 bin ABD Doları
Türkiye’yi Volvo Adventure Konferansı’nda temsil etmek üzere İsveç’e davet edilecek finalist ekibin tüm giderleri Volvo tarafından karşılanacaktır.
Finalist ekip, uluslar arası uzmanlardan oluşan jüriye çevre projelerini sunacaklar.
Uluslararası finalde yarışmaya hak kazanan tüm öğrenciler Göteborg’da en az 3 gün kalacak ve birinci olan projenin sahibi olan ekibe 10 bin ABD Doları, ikinciye 6 bin ABD Doları, üçüncü olan ekibe ise 4 bin ABD Doları ödül olarak verilecek. Projeler, Volvo Adventure web sitesinde yayınlanarak, tüm dünyaya duyurulacak.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ile ortaklaşa düzenlenen Volvo Adventure yarışmasının birincisi, UNEP’in iki yılda bir düzenlediği Tunza Uluslararası Çocuk Konferansı’na katılma hakkı da kazanacak.
Volvo Adventure için daha ayrıntılı bilgiye, Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı’nın
www.bilimmerkezi.org.tr web sitesi ve 0212 266 00 46 telefon numaralarından ulaşılabilecek.
Ayrıntılı Bilgi İçin :
www.volvoadventure.orgwww.bilimmerkezi.org.tr