Nagehan Elibol Ertuna,
O'nun amacı Kemer'de kurduğu Kemer'in ilk ve tek Seramik Atölyesinde ticaretten çok sanatını göstermek ve yaptığı eserleri sanatseverler ile buluşturmak..Diğer bir amacıda geleneksel Türk Seramik Sanatını Kemer gibi turistik bir bölgede özellikle yabacı misafirlere tanıtmak.Bir çamura hayat vermek. Çamuru düşünceniz doğrultusunda, arzuladığınız şekilde yaratıcılığınızı kullanarak yeni bir şekle dönüştürmek. İşte bu hafta Kemer'in ilk ve tek seramik atölyesine konuk oluyoruz. Burada çamurun nasıl bir uğraş sonrasında hayat aldığını önce gözlemliyor ve sonrasında bizde bu zevki yaşıyoruz
Nagehan Seramik Atölyesi Kemer’de bir ilk olarak açılmış. Burada ticaret de düşünülmüş ama asıl hedef sanat. Atölyenin sahibi Nagehan Elibol Ertuna Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mezunu. Ertuna ticaretten çok öncelikli hedefinin, gelecekte yapacağı eserler ile anılacak bir kişi olmak ve bu eserleri ile birlikte tanınmak olduğunu bize iletiyor.
Önce kendisini tanıtmasını istiyoruz bize;
“ 1974 yılında İzmit’te doğdum. Babamın emekli olması ile birlikte daha 1986 yılında Kemer’e geldik. Babam turizmle ilgilenirken, ben ortaokulu ve liseyi Kemer’de tamamladım. Ardından üniversite için ara verdim. Bu arada yeteneklerimi kâğıda döktüm. Çizimimin iyi olması ve sanata olan ilgim sonrasında lise sonrası tam 11 yıl sonra Güzel Sanatlar Fakültesine girmeye karar verdim. Çok çalıştım ve 2002 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesine girdim. 2006 yılında bu okulu birincilikle bitirdim.”
Tek amacı sanatını icra etmek olan Ertuna okulu bitirir bitirmez , şu andaki atölyeyi açmaya karar verdiğini bize anlatıyor. Babasının Pansiyonun hemen altındaki bölüme bir atölye açan genç sanatçı, bir seramik atölyesi için gerekli olan her türlü ekipmanı da buraya aldığını ifade ediyor . Atölyenin caddeye bakan bölümüne açtığı sergi şeklindeki ürünleri ise, Türk Seramik sanatını merak eden turistlerin de ilgisini çekmeyi başarıyor.
Yaratıcı olmanın keyfi…
Ticaretin ikinci planda olduğunu ifade eden Ertuna, atölyesinde yaptığı ürünleri gösteriyor bize. Hayli başarılı çalışmalar olduğunu meraklı gözlerle iziliyoruz.
Peki bu kadar uğraş isteyen bu eserler nasıl ortaya çıkıyor. Bunu sorduğumuzda ise Ertuna şöyle cevap veriyor:
“ Bu bir yaratıcılık işi. Yapacağım bir çalışmayı zaman geliyor aylarca, zaman geliyor günlerce düşünüyorum. Bazen de birden aklıma gelen eserlere hemen başlıyor ve hayata geçiriyorum. Bu bakımdan önce düşünmek, belirlemek ve ardından da hayata geçirmek gerekiyor..”
Bizim için hemen bir çalışma yapmasını istiyorum.
“Bu kadar kısa sürede mi diyor” ama sanatçı ruhu ona bir yön veriyor. Başlıyor düşüncesini hayata geçirmeye…
Tasarlama aşamasından sonra önce çamur hazırlanıyor. Sulandırılıyor ve ardından da yoğrulmaya başlanıyor. Bir hayli yoğrulan çamur kıvamını aldıktan sonra çamura elle şekil verilecek olan bölüme geçiliyor ve işte sanat burada başlıyor. Bunun adı yaratıcılık. Atölyenin sahibi Nagehan Elibol Ertuna, tasarladığı bir vazo çalışmasına başlıyor. Aslında çamura ne istiyorsanız o şekli verme şansınız var. Yavaş yavaş çamur, Nagehan Hanımın maharetli ellerinde hayat buluyor. Bu heyecana bizde ortak oluyoruz.
Heykel ve artistik form üretimi için çamur şekillendirme, pigmentlerle sır ve çamur renklendirme, sırlama, dekorlama yöntemleri ve tornada form çekme gibi bir çok alanda çalışma yapılabiliyor bu atölyede. Elle şekil verilen vazomuz kurumaya bırakılacak, ardından da fırında pişmeye alınacak. Fırında pişen seramiğimiz ardında da sırlama ve şekil verme işlemi yapılacak ve ardında hazırlanmış olacak.
Okul birinciliği ile gelen eserlerini toparlayan Ertuna, yakında bir sergi açmak için de çalışmalara başlamış. Şu ana kadar Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile Alanya Rotary Kulübüne birer çalışma yapan Ertuna çok yakında yaptığı eserleri sanatseverler ile buluşturmak olmanın heyecanını da yaşıyor.
Türkiye’de sanatçı kolay yetişmiyor. Başta Nagehan Hanım olmak üzere sanatın her dalında çalışmalarını üstün bir gayret ile sürdüren tüm sanatçılarımıza buradan şükranlarımı sunuyor ve kendilerine kolaylıklar diliyorum.
[eklenti yönetici tarafından silindi]