Arkadaşlar yazılanlar çok güzel şeyler, tabiiki farklı sesler çıkacaktır. Bunu yaşamak zorundayız. Sizin için şunu önermek istiyorum kusura bakmayın ama önce birileri zorlamadan kendinize bir sendika seçin çünkü birgün bu ihtiyaç olarak sizin tarafınızdan hissedilecek. Basını yakından takip ederim ve sendikaların yaptıklarını incelerim mutlaka kendilerine has kuralları vardır. Bazıları bunu hükümete yalakalık olarak sergilerken bazıları gerçekten hak arar ve bunu yaparken insanları ayırt etmez. Siz farklı düşünebilirsiniz. Hatta bu kıskanılır ve siyasallaştırılır yine üyeler tarafından parçalanma başlar. Geçen gün burhaniyede öğretmenlere bacaklarınızı pergel gibi açmayın diyen bir okul müdüresinin haberi oldu. Şimdi siz tek başınıza hakkınızı arayamassınız. Bunun için sendika şarttır. Sizi hemencecik susturur oturttururlar. Özlük haklarınız maalesef böyle. Siz yazdınız bizi okul müdürü sendikaya üye yaptı gerçekten çok komik. Bunu siz tercih etmesseniz birileri tercihi yapıyor demekki sizin adınıza. Ek dersler, ders saatleri, Haklarımız kısaca yavaş yavaş elimizden alınıyor ve hala biz neyi tartışıyoruz. ben son olarak diyorumki ALLAH YOLUNUZU AÇIK ETSİN. Ama dikkat edin herşeyi Allah'a bırakmayın.
Son eylemin gerekçesi şöyle açıklanıyor genel müdür tarafından.
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı: B.08.0.PGM.0.23.01.07.4-3045/78303 17/12/2007
Konu: Eğitim ve öğretimin aksatılmaması
Bazı basın ve yayın organlarından öğretmenlerin; dinî bayramlarda ek ders ücretinden yararlanamadıkları gerekçesiyle 18/12/2007 tarihinde toplu sevk alarak derslere girmemek suretiyle eğitim ve öğretimin aksatılacağı duyumları alınmıştır.
Bilindiği gibi, Bakanlığımız kadrolarında görev yapan yönetici ve öğretmenlere ek ders ücreti ödenebilmesi ilgili Kanun ve diğer düzenlemeler gereğince ders görevinin fiilen yapılmış olması veya yapılmış sayılmasına bağlı bulunmaktadır.
Bu nedenle, nasıl ki izinli ve raporlu olunan günlerde ders görevi fiilen yapılmadığı için ek ders ücreti ödenmesi söz konusu değilse, dinî bayram günlerinin de tatil olması nedeniyle ders görevinin fiilen yapılması söz konusu olmadığından bu günler için de ders ücreti ödenmesi mümkün olamamaktadır.
Zira, bu bayram günlerinde resmi bayram günlerinde olduğu gibi herhangi bir resmi tören uygulaması olmadığından öğretmenlerin okula gelmeleri gibi bir durum da söz konusu değildir. Bu uygulama yeni olmayıp ülke kaynaklarının verimli kullanılması da gözetilerek geçmişte de dini bayramlarda öğretmenlerimize ek ders ücreti ödenmemiştir.
Öğretmenlerimizin, eğitim ve öğretimin devam ettiği bir günde hasta olmadıkları halde hasta sevk belgesi alacaklarına ihtimal verilmemekle birlikte buna rağmen, önceden ilan edilmiş toplu bir eyleme katılmak amacıyla hasta sevk belgesi alarak derslerin boş geçmesi pahasına eğitim kurumlarından ayrılmalarının iyi niyetli bir yaklaşım olarak değerlendirilmesi düşünülemez.
Bu bağlamda, hasta sevk belgesi alan öğretmenlerin sevk belgelerinin il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul yönetimleri tarafından sağlık kuruluşlarında işlem görüp görmediğinin titizlikle takip edilerek, eğitim ve öğretimi aksatanlar hakkında yasal işlem yapılmasını önemle rica ederim.”
Remzi Kaya
Personel Genel Müdürü
Ama mesele bu değilki mesele bizim diğer günlerimiz. Onlar nereye gidiyor bilinmez.
KONU İLE MEMURLAR NET AÇIKLIYOR.
Öğretmenlerin sevk eylemine katılma istekleri ve sendikaların bu eylemleri düşünmeleri Kurban Bayramı nedeniyle 2,5 günlük tatilden dolayı öğretmenlerin o haftaya ait hiçbir ek ders ücretini alamaması nedeniyle meydana gelmektedir. Öğretmenler ramazan, kurban, yılbaşı tatili, idari tatil, kar tatili ve grip tatili gibi günlere denk gelen ek derslerini talep etmemektedirler. Bu günlerden dolayı; o hafta eğitim öğretim yaptıkları derslerinden kesilen ek derslerini talep etmektedirler.
Fakat Milli Eğitim Bakanlığı aşağıdaki yazıda sanki öğretmenlerin kurban bayramına gelen günlere ek ders istediklerini bunun ödenmesinin mümkün olmadığını vurgulamışlardır.
Fakat durum bakanlığın yaptığı açıklamadaki gibi değildir.
— 1 günlük idari izinlerde ek ders ödenmemektedir.
— 1 günlük raporlarda ek ders ödenmemektedir.
Ama ayda 4 defa alınabilen sevkli günlerde ekders ödenmektedir.
Bu durumda sevk alan kişi avantaj sağlamaktadır. Bu durumun suiistimallere yol açacağı aşikârdır. Esasen yapılmayan dersin ek dersi olmamalıdır. Bakanlığın bu şekilde bir düzenleme yapması zaten eğitim camiasında şaşkınlığa yol açmıştır.
Öğretmenler sevk aldıklarında ücret istememekte olup bakanlıktan kendi inisiyatifleri dışında tatil olan günler için; Kurban Bayramı, Ramazan bayramı, grip, sel, kar gibi tatil edilen günlere gelen ders saatleri kadar o hafta girdikleri ders sürelerinden kesilen ek derslerinin kesilmesini istememektedirler.
Mevcut duruma göre rapor alınan veya tatil edilen günler, haftalık ders süresinden çıkılarak öğretmenin önce maaş karşılığı doldurulmakta eğer ek dersi kalırsa ödenmektedir.
Fakat yukarda belirttiğimiz gibi öğretmenin kendi inisiyatifi dışında giremediği dersler de öğretmenin o hafta girdiği ders saatlerinden düşülerek ödeme yapılmamaktadır.
Bakanlığın sevk ve öğretmenin kendi inisiyatifi dışında giremediği dersler nedeniyle oluşan ek ders sorununu çözmek için adım atması gerekmektedir.
Kısacası;
Öğretmenler kendi inisiyatifleri dışında tatil edilen günlere denk gelen ek derslerini istememektedirler.
Öğretmenler sevk aldıklarında bu güne denk gelen ek derslerini istememektedirler.
Öğretmenler kendi inisiyatifleri dışında tatil edilen günlere denk gelen derslerinden dolayı o haftaki diğer derslerinden kesilen ek derslerini istemektedirler.
Olay bu kadar basitken bakanlığın bu şekilde bir yazı yayınlaması anlaşılamamıştır.
Bakanlık Personel Genel Müdürlüğünün, daha detaylı bilgi için şu yazıyı okumaları yararlı olacaktır.