Gönderen Konu: **illistratör Volkan Korkmaz la söyleşi**  (Okunma sayısı 7274 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı B૯ηбüL

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 4.432
  • Karizma Puanı: 1631
    • seyfullah sünbül
**illistratör Volkan Korkmaz la söyleşi**
« : 24 Ocak 2008, 13:52:18 »


illistratör Volkan Korkmaz la söyleşi




Grafik sanatı ,mesleki adım ilistratör ,dijital ressamda deniyor,tarz olarakta gerçeküstü,fantastik figüratif ağırlıklı resim yaptığımı söyleyebilirim,ama daha açıklayıcı olmak gerekirse...



Röportaj: tutunamayanlar
   Yaptığınız sanatı nasıl tanımlıyorsunuz ,mesleğiniz nedir ?

Grafik sanatı ,mesleki adım ilistratör ,dijital ressamda deniyor,tarz olarakta gerçeküstü,fantastik figüratif ağırlıklı resim yaptığımı söyleyebilirim,ama daha açıklayıcı olmak gerekirse,kitap kapak ressamı da diyebiliriz.
 



Eğitiminizi ne üzerine yaptınız?Eğitiminizin sanatınız üzerine etkileri neler oldu? Eğitiminizle ilgili gelecekte neler planlıyorsunuz.?

Grafik eğitimi aldım,fakat ülkemizde grafik eğitimi daha çok reklam ve piyasaya ağırlıklı olduğu için çizim yönümü tamamiyle  kendi çabalarımla geliştirdiğimi söyleyebilirim,ülkemizde hala grafik sanatı ve ilistrasyon kavramı daha oturmuş değil,hala insanlar bu konular hakkında fikir sahibi değiller,tabi okumayan araştırmayan her şeyi televizyondan öğrenen bir toplum için normal bir durum ,yinede internetin gelişimiyle bu konuda ilerde güzel şeyler olacağına inanıyorum.Kendim için eğitim konusun da şunu diyebilirim her gün yeni bir şey öğreniyorum diyebilirim, resim yaparken  sanki hiç resim yapmamış bir çocuk gibi heyecanla başlayıp yeni bir şeyler keşfetmek bana keyif veriyor.



Sanatınızı nasıl, hangi ortamda ve hangi aletlerle icra ediyorsunuz?

Uzun yıllar geleneksel metotlarla (karakalem v.s ) kağıt üzerine çizdikten sonra son 2-3 yıldır çizdiklerimi dijital ortama aktarıp,renklendiriyorum,son olarak ta grafik tabletle tam dijital boyama yapmaktayım,bilgisayar gerçekten bir ressam için sınırsız  bir malzeme sunan  muhteşem bir araç,hala pek çok insan bilgisayarla yapılan çalışmaları sanat olarak görmese de benim  ortaya konulan eserin neyle yapıldığından ziyade ortaya konulan fikrin ve resim evrenin güzelliği bende uyandırdığı hissidir.O yüzden malzeme kalem olur boya olur mouse olur,kibrit çöpü olur,Düşünceyi  anlatan her yol araç ,fikir amaçtır…



Sanatınızda sizi etkileyen sanatçılar kimler?

Bosch ,Leonardo vinci ,  Escher, Beksinksi Türkiye’den Galip Tekin ve pek çok iyi çizer.



Eserlerinizde neyi anlatıyorsunuz.?

Yaptığım resimlerde kendi hikayelerimi bilinçaltımı dünyayı evreni ,savaşları acıları mutlulukları,yani doğduğumdan bugüne tüm görüp duyduklarımı anlatıyorum,aslında ilk başta bakıldığında saçma sapan şeyler gibi algılasan da her zaman gerçek dünyadan bir şeyler var,birazda kendi varoluşumu resimlerimle dünyaya sunan ,bir hikaye anlatıcısıyım diyebilirim,bu anlamda ,resim her zaman sihirli bir yolculuk , her resim yeni bir macera ve heyecan desem yeridir.



Evren dünya yaşam ve toplum hakkında neler düşünüyorsunuz. Ve bu bakış açınız eserlerinize nasıl yansıyor.?

Yaşadığım toplum konusunda yaptığım işe bağlı olarak  bir yabancılaşma süreci oldu,fakat bir şekilde bu topraklarda büyümek,dünyanın hiçbir yerinde olmayan farklı bir duygu,her ne kadar anlaşılamamak kötü olsa da bu ülke cennet…Evren konusuna gelirsek ben birey olarak kendi iç dünyamı,kendi evrenimi resimleyerek yine bu koca evrene sunuyorum,aslında hepimiz bu bütün küçük parçalarıyız.her üretilen işle dünyaya bir şeyler veriyoruz,bu anlamda evrene ufakta olsa katkıda bulunmak ,yeni bir şeyler yaratmak bu şekilde evrenin bir parçası olmak olağanüstü…

İlgilendiğiniz diğer sanat alanları var mı ?




Müzik ve sinema başta olmak üzere tüm sanat dalları diyebilirim,zaten bütün sanatları kardeştir ve bütün kardeşleri tanımak ,anlamak gerekir ki dünyanız daha da genişlesin,örneğin resmi, müziğin etkileşimi olmadan düşünemiyorum,her nota benim aklim da resim olarak dönüşüp daha sonra kağıda çizim olarak dökülür.Sinemada aynı şekilde her film bir macera bir hikaye olarak bilinçaltıma yerleşmekte.Film konusunda da şunu söylemek isterim ki  kendi çizdiğim her resmin hikayesi,başlı başına bir film olabilir diye düşünüyorum, bir hikayeyi tek karede sunmakta keyiflide olsa bir gün belki çizgi film yapmak isterim.



Diyalize bağımlı bir insan olmak sanatınızı nasıl etkiledi. Benzer durumda olan  sanatçılara buradan tavsiyeleriniz var mı ? Neler?


Güzel soru,aslında hayatımda diyalizden önce ve diyalizden önce diye ikiye ayıra bilirim,gerçekten böyle ağır bir hastalıkta hele özgürlüğünüze düşkün bir insan olup başka insanlara haftada 3 günde olsa bağımlı olma duygusu gerçekten ilk dönem bir genç olarak zoruma gitmişti,halada zorluklarını çeksem de,bu süreçte yaşamla ölüm arasındaki ince çizgiyi erken yaşta görmüş birisi olmak, sanatsal anlamda da derin etkiler bıraktı,aklımda düşünsel anlamda yeni kapılar açıldı diyebilirim,ayrıca resimlerim çoğunu bu 4 saatlik diyaliz sürecinde çizip evde renklendirmiştim,gerçekten insanın en zorlu zamanlarında bile güzel bir şeylere imza atabileceğini gösteriyor,yeter ki istesin ve zorlukları ve acıları güzel bir şeylere dönüştürmeye bilsin,bana göre sanat bir dönüşüm işidir ve yaşadığınız mutlukları ve acıları ve dünyadaki olayları bir şekilde sanatınıza dönüştürdüğünüzde o yaşananların hakkını vermiş olursunuz,yoksa eğer yaşanınlar size bir şeyler vermiyorsa boşuna yaşanmış zorluklardır.Bu illa resim olmasada şiir ,şarkı  hatta sanat ürünü bile olmayıp sadece fikir olup bir şekilde dönüşmelidir. Aynı durumdaki insanlara diyeceğim ise kaybettikleriyle değil ellerinde ne var onunla ilgilensinler ve yılmayıp üretsinler çalışsınlar,mutlaka güzel bir şeyler ortaya çıkacaktır.ayrıca 3 yıldan beride organ bağışı konusunda mücadele ettiğim www.gencdiyaliz.com sitesi görülebilinir.



Hiç sergi açtınız mı, yahut açmayı düşündünüz mü?

Aslında yakın tarihte düşünüyorum ,internetin gelişimiyle artık bütün dünyaya ulaşabiliyor,iyi bir iş yaptığınızda dünyanın her yerinden insanlar tarafından görülebiliyor,ama zamanı geldiğinde bir sergide açıp internet kullanmayan insanlara da ulaşmayı düşünüyorum.




Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz? Eserlerinizi satıyor musunuz? Satıyorsanız alıcılar sizi nereden buluyor? Hangi kitle eserlerinizi almak istiyor?

Online olarak web sitelerinde satış yapsam da pek insanlar  dijital resim satın almıyorlar,onun yerine bilgisayarların masaüstünde görmeyi tercih ettiklerini söyleyebilirim,insan tabi ki yaptığı işten para kazanmakta istiyor,bu noktada grafik eğitimi almış olmam işime yarıyor diyebilirim,daha çok freelancer (serbest)  web tasarımı ve grafik işleri yaparak hayatımı idame ettirmeye çalışıyorum.

Hiç aşık oldunuz mu ve aşkı nasıl tanımlıyorsunuz. Aşkın sizin sanatınızda ektisi oldu mu?

Aşksız hayat oluyor mu ki ? : )olmaz tabi evet bende birkaç kez oldum sanırım,platonikte oldu,karşılıklıda bir şekilde her aşk da yaptığım pek çok resme yansımıştır,acılar mutluluklar gibi aşkta hayatın vazgeçilmezi nede olsa,örneğin fairy tale (masal ) resminin eskizini platonik aşk yaşadığım  bir dönemde yapmıştım.


[eklenti yönetici tarafından silindi]

[eklenti yönetici tarafından silindi]
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2008, 01:04:36 Gönderen: ..þ૯ηбüL.. »

grafity

  • Ziyaretçi
**illistratör Volkan Korkmaz la söyleşi**
« Yanıtla #1 : 25 Ocak 2008, 09:59:26 »
teşekkürler bengül hocam  560a