Gönderen Konu: MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ  (Okunma sayısı 108168 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı -rodin-

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 113
  • Karizma Puanı: 24

    Resim/Müzik/Beden Eğitimi Öğretmeni arkadaşlar bunun için sesimizi duyuralım.
   ( Bakanlığın böyle bir hata yapması mümkün değil)
 Ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgeleri 11.09.2009 tarih ve 151 sayı ile yeniden düzenlenmiştir. Ortaöğretim Kurumlarında Uygulanacak Resim/ Müzik/ Beden Eğitimi ortak dersler arasına alınmıştır.Bu düzenlemeyle bu derslerin branş öğretmenleri olarak ders saatlerimizde de düzenleme olacağını düşünmüştük.Yani uygulama,bu derslere göre sınıfın bölünüp öğrencinin seçtiği alanın eğitimini alacağı yönündeydi. Dolayısıyla bu branşların öğretmenlerinin  ders saatleri de artmış olacaktır.Eskişehir milli eğitim müdürlüğünde yapılan okul müdürleri toplantısında çıkan kararda okutulacak dersler 9. ve 12.sınıflarda beden eğitimi,10. sınıflarda resim,11. sınıflarda da müzik dersi olarak belirlenmiştir.Bütün öğrenciler bir alanı seçmeye zorlanmıştır ve bununla beraber o alanı seçmeye zorlanan öğrenci için 11.09.2009 tarih ve 151 sayılı kurul kararında  4 yıl boyunca bu ders okutulur denilmektedir.  Okullar bu branşlardaki öğretmenlerine göre derslere öğrenci seçimi yapmalıdır.Yani dersi seçecek öğrenciler için adı geçen çizelgede şu ifadeye yer verilmektedir:            

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANIŞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR:
                                                                                                    .
•   Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden biri seçilir, aynı ders 4 yıl süresince okutulur.
  Bütün öğrencilerin ilgi ve isteklerinin tek bir alan yönünde olacağı nasıl düşünülebilir. Bu dayatmanın çağdaş eğitimle ve son zamanlarda tanıtımı yapılan yapılandırmacı eğitim yaklaşımıyla ilgisini kurmak mümkün değildir.Yani birini seçmeye zorlayarak bütün öğrencileri o alana mahkum etmek yanlıştır dolayısıyla diğer alanlardan da öğrenciyi mahrum etmiş olursunuz. Bir insanı sanattan ve eğitiminden yoksun bırakmanın bedeli hem günümüzde hem de  gelecekte  kendini  acımasızca gösterecektir.  Bu cezayı bu kuşaklara verme hatasından bir an önce dönülmelidir. Uygulama,
‘’Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerine öğrenci seçimi yapılır, aynı ders 4 yıl süresince okutulur’’  şeklinde düzeltilmelidir.Çünkü öğrenci merkezli yapılandırmacı yaklaşıma  uygun bir ders seçimiyle de eğitim-öğretim bir sonraki aşamada (geleceğe yönelik olarak) bireyi merkeze alıp hayata hazırlayıcı rol üstlenmiş  olacaktır.ÖSS ‘ye yönelik çalışmalarda başarı yozlaştırılmamalıdır.Öğrencinin başarıya ulaşırken mola yerleri olmalıdır.Bunun da yolu Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden geçer.
Milli Eğitim Müdürlüklerinde, derslerin uygulama esaslarına yönelik branşlar bazında komisyonlar oluşturulmalıdır.Branşlardaki uygulamaya yönelik kararlar müdürler tarafından verilmektedir. Bir alanın uygulamasına yönelik kararları müdürler verecekse branş öğretmenlerine ihtiyaç olmadığı anlayışı ortaya çıkmaktadır. Yanlışlarda tam da bu noktada başlamaktadır:Alanın eğitimini almış olana–işin uzmanına sorulsa yanlışlardan dönülmüş olunur .Bir an önce bu yönteme başvurulur da yanlıştan dönülür.
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2009, 23:10:58 Gönderen: rodin »

Çevrimdışı dağlarkızı

  • Üye
  • *
  • İleti: 88
  • Karizma Puanı: 6
BU durumun henüz farkında olmayan idarecilerimiz 9.sınıfta her üç dersi de vermediği için kararda bir değişiklik olmazsa önümüzdeki öğretim yılından itibaren bazı arkadaşlarımızı madur edecekler.ben kendi açımdan şanslıyım,çünkü müzik öğretmeni arkadaşımla 9.sınıfları aldık,seneye de resim ve müzik görmek durumunda olacak çocuklarımız.ama beden eğitimi dersi arkadaşlarımız için durum ne olacak..bizim okulda şu an benim açımdan sorun yok,ama başka bir okula tayin isterken ne olacak halim?şimdiden kara kara düşünüyorum bunu...
kişilikli olmak kimse görmediği zaman da doğru olanı yapmaktır..

Çevrimdışı morandi

  • Yeni Üye
  • İleti: 1
  • Karizma Puanı: 1
Merhaba arkadaşlar
ben okulumda 9. ve 10. sınıflarda beden eğitimi seçildiği için (biliyorsunuz ki bu durumlarda karar mercii okul müdürüdür) derssiz kaldım. Müdür seçmeli dersin resim olması durumunda sonraki yıllar bu öğrenciler alanlaştığında sıkıntı doğabilir diye bir bahane öne sürüyor. Sınıflar çok az mevcutlu olacak ve program yapmakta zorlanacağız gibi bir takım gerekçeler öne sürüyor. Bu işin müdür insiyatifine bırakılması şimdi değil ama ileride mutlaka sizlerin için de sıkıntıya yol açacak. Bu anlamda ben biliyorum ki benim çalıştığım okulda beden eğitimi öğretmenleri bir şekilde koordinasyon halinde. Biz de tabii ki bu durum yok...
Bu nedenle de akibetimiz belirsiz. Elimden de benim yaşadığım durum için bir çıkış noktası yok.
Şimdiden hepiniz bence sesinizi çıkarmaya çalışın....

Çevrimdışı kendisi

  • GÜLYLDRM
  • Uzman
  • *****
  • İleti: 1.389
  • Karizma Puanı: 388
BENDE ŞİKAYETÇİYİM .....HAKLARIM GASP EDİLDİ ....OKULDA MÜZİK ÖĞRETMENİ YOK 11 .SINIFLARA MÜZİK SEÇİLMİŞ....
GÜZELLLLL....KİM GİRİYOR BU DERSE RESİM ÖĞRETMENİ ...NEDEN RESİM SEÇİLMEMİŞ ....CAN SIKINTISI....HAKKIMI GERİ ALICAM....
AMA O İŞ ÖYLE OTURARAK OLMUYOR DEĞİLMİ ARKADAŞLAR ...
Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir
Düşünmek için aklın eğitilmesidir.
Albert Einstein

BİRGÜNTEKBAŞINA

  • Ziyaretçi
Bu konuyla ilgili büyük sorunlar yaşanan okullardan birinde çalışıyorum. Resim dersi için öğrenci seçerken tek ölçütümüz yetenek olmaz. Zorunlu dersler arasında da çocuklar yeteneklerine göre tercih yapmıyorlar. Çünkü üniversite sınavında çözmeleri gereken derslerle sınanıyorlar. Yani Matematiği zorunlu olarak gören çocukların matematiğe çok mu yetenekleri var. Sevmemesine rağmen üniversiteye yerleşme kaygısıyla TÜRKÇE - MATEMATİK alanını seçiyor. İdare de buna tölerans tanıyor.Ama iş resme gelince aynı toleransı göstermiyor. Hallederiz mantığıyla hep geçiştiriliyor ve durumumuz iyice içinden çıkılmaz hale getiriliyor.
Genç birey, ilköğretimde zaten yanlış öğretmen uygulamalarıyla çok keyifli geçmeyen Resim dersini lisede   seçmeyecektir. Nitekim okulumuzda bütün öğrencilere uygulanan anket sonucu beden eğitimi dersi zorunlu olarak verilecek, seçtiriliyormuş gibi görünse de. Okulda resim dersi hiç konmayacağı için, dersimiz de hiç olmayacak. Bu yılı nöbet tutarak  mı geçireceğiz. Çünkü ikişer gün nöbet yazılmış  bu durumda olan öğretmenlere.
Daha bir yığın örnekle sistemin yanlışlığı ortaya konabilir. Tek çözüm mercii de işi çorbaya çeviren bakanlıktır.

Çevrimdışı ressimci

  • Hakan
  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 219
  • Karizma Puanı: 143
    • http://www.hungraphics.blogspot.com
forumlarda yazarak olmaz sanırım bu arkadaşlar. Başka bir çözüm yolu bulmalıyız yoksa sağda solda dolaşıp duran öğretmenler olacağız.

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 8.589
  • Karizma Puanı: 1882
    • GorselSanatlar.NET
Tepki metni hazırlayan olursa anasayfada yayınlarız arkadaşlar. Elimizden şimdilik bu kadarı gelir.
Selçuk Üniversitesi - Seramik - 1998
Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Resim İş - 2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu


Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.

Çevrimdışı -rodin-

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 113
  • Karizma Puanı: 24
TEPKİ METNİ
« Yanıtla #7 : 27 Eylül 2009, 01:51:56 »
   
    ‘’ Bugün dünyaya model ihraç edebilecek bir eğitim programımız var.’’
                                                                                    Prof. Dr. Yüksel Özden
                                                                       TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü
                                                                                    AKP Muğla Milletvekili

11/09/2009 Tarihli  dünyaya model olarak ihraç edebilecek program:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI DERS ÇİZELGELERİ


Ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgeleri 11.09.2009 tarih ve 151 sayı ile yeniden düzenlenmiştir. Ortaöğretim Kurumlarında Uygulanacak Resim/ Müzik/ Beden Eğitimi ortak dersler arasına alınmıştır.Bu derslerin uygulamasına yönelik ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANIŞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR kısmında;
•   ‘‘Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birini seçer. Aynı dersi 4 yıl boyunca okur’’ denilmektedir.Bu cümleden bizler branş öğretmenleri olarak şunu anlamaktayız; Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birini seçer yani sınıf aynı ders saatinde üçe bölünerek uygulama yapılır(aldığımız duyumlara göre Düzce ve Mersin’deki uygulama bu yönde). Fakat Eskişehir milli eğitim müdürlüğünde yapılan okul müdürleri toplantısında çıkan kararda okutulacak dersler 9. ve 12.sınıflarda beden eğitimi,10. sınıflarda resim,11. sınıflarda da müzik dersi olarak belirlenmiştir.Ders seçiminde ne öğrenci ne de öğretmen görüşü alınmıştır.Hatta çalıştığım okulda (kadrolu olmama rağmen)okul idaresi tamamen beden eğitimi dersini seçip bana da hocam sana okulumuzda ders yok demişlerdir.Bakanlık bünyesinde alınan kurul kararları okul idarelerince keyfi uygulamalara dönüştürülmektedir.Dolayısıyla bizler yanlış uygulamalarla norm kadro fazlası durumuna düşürülmekteyiz.Bizler bu okulların sınavına-mülakatına norm kadro fazlası olmak için mi girip kazandık.

         Bütün öğrencilerin ilgi ve isteklerinin tek bir alan yönünde olacağı nasıl düşünülebilir. Bu dayatmanın çağdaş eğitimle ve son zamanlarda tanıtımı yapılan yapılandırmacı eğitim yaklaşımıyla ilgisini kurmak mümkün değildir.Yani birini seçmeye zorlayarak bütün öğrencileri o alana mahkum etmek yanlıştır dolayısıyla diğer alanlardan da öğrenciyi mahrum etmiş olursunuz. Bir insanı sanattan ve eğitiminden yoksun bırakmanın bedeli hem günümüzde hem de  gelecekte  kendini  acımasızca gösterecektir.  Bu cezayı bu kuşaklara verme hatasından bir an önce dönülmelidir. Uygulama,
‘’Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda Resim/Müzik derslerinden birini seçer (sınıf ikiye bölünür), aynı ders 4 yıl süresince okutulur’’  şeklinde düzeltilmelidir.Çünkü öğrenci merkezli yapılandırmacı yaklaşıma  uygun bir ders seçimiyle de eğitim-öğretim bir sonraki aşamada (geleceğe yönelik olarak) bireyi merkeze alıp hayata hazırlayıcı rol üstlenmiş  olacaktır.ÖSS ‘ye yönelik çalışmalarda başarı yozlaştırılmamalıdır.Öğrencinin başarıya ulaşırken mola yerleri olmalıdır.Bunun da yolu Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden geçer.
Milli Eğitim Müdürlüklerinde, derslerin uygulama esaslarına yönelik branşlar bazında komisyonlar oluşturulmalıdır.Branşlardaki uygulamaya yönelik kararlar müdürler tarafından verilmektedir. Bir alanın uygulamasına yönelik kararları müdürler verecekse branş öğretmenlerine ihtiyaç olmadığı anlayışı ortaya çıkmaktadır. Yanlışlarda tam da bu noktada başlamaktadır:Alanın eğitimini almış olana–işin uzmanına sorulsa yanlışlardan dönülmüş olunur .Bir an önce bu yönteme başvurulur da yanlıştan dönülür.
       Beden eğitimiyle resim ve müzik dersleri yarıştırılıyor.Seçim elbetteki beden eğitiminden yana kullanılacaktır.Bizlere ders çıkarılmayacaktır.Dersimiz olmazsa ne yapmamız gerekmektedir.Bu karar  önümüzdeki dört yıl için alınacak ve sonraki yılları da kapsayacak.Yani bu şu demek mi oluyor;sizlere ders vermeden emekli olacaksınız ve sonrasında da resim öğretmeni ataması yapmayacağız.   
 
       Beden eğitiminin, görsel zekayı geliştirmeye ve müzik beğenisi oluşturmaya yönelik sanatla ilgili derslerle kıyaslanmasını eğitimci olarak doğru bulmamaktayım.Bu tercih durumunu oluşturamayan  öğrenci doğrudan (nasıl olsa bahçede top koşturacağım diyerek)beden eğitimi dersini seçecektir.Bu tür seçimler ya okul idaresi tarafından ya da el altın alicengiz oyunlarıyla yapılmaktadır.Yani öğrenciye öğrenim hayatının dört yılını kapsayacak alicengiz oyunu oynanarak seçim yapılmaktadır.Ne kadar yazık ki yaşadığı coğrafyayı  hangi uygarlık zenginleştirmiş bunu bilmeyen öğrenciden seçim beklemekteyiz. Bu seçimi daha da yapamasın diye,biz onların yerine seçeriz düşüncesinden hareket edilmektedir.
   
        Dünyaya model olarak ihraç edecekleri ‘‘Sanat Eğitimi’’anlayışları bu olsa gerek.
    ‘‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir’’ Bu zihniyet sadece eğitim adına daha neleri koparacak :Bekleyip Görmeyelim…….

Çevrimdışı kendisi

  • GÜLYLDRM
  • Uzman
  • *****
  • İleti: 1.389
  • Karizma Puanı: 388
eline diline sağlık arkadaşım...+1
   
    ‘’ Bugün dünyaya model ihraç edebilecek bir eğitim programımız var.’’
                                                                                    Prof. Dr. Yüksel Özden
                                                                       TBMM Milli Eğitim Komisyonu Sözcüsü
                                                                                    AKP Muğla Milletvekili

11/09/2009 Tarihli  dünyaya model olarak ihraç edebilecek program:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI DERS ÇİZELGELERİ


Ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgeleri 11.09.2009 tarih ve 151 sayı ile yeniden düzenlenmiştir. Ortaöğretim Kurumlarında Uygulanacak Resim/ Müzik/ Beden Eğitimi ortak dersler arasına alınmıştır.Bu derslerin uygulamasına yönelik ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNDE YER ALAN DERSLERİN UYGULANIŞINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR kısmında;
•   ‘‘Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birini seçer. Aynı dersi 4 yıl boyunca okur’’ denilmektedir.Bu cümleden bizler branş öğretmenleri olarak şunu anlamaktayız; Öğrenciler ilgi, istekleri ve okulun imkanları doğrultusunda Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden birini seçer yani sınıf aynı ders saatinde üçe bölünerek uygulama yapılır(aldığımız duyumlara göre Düzce ve Mersin’deki uygulama bu yönde). Fakat Eskişehir milli eğitim müdürlüğünde yapılan okul müdürleri toplantısında çıkan kararda okutulacak dersler 9. ve 12.sınıflarda beden eğitimi,10. sınıflarda resim,11. sınıflarda da müzik dersi olarak belirlenmiştir.Ders seçiminde ne öğrenci ne de öğretmen görüşü alınmıştır.Hatta çalıştığım okulda (kadrolu olmama rağmen)okul idaresi tamamen beden eğitimi dersini seçip bana da hocam sana okulumuzda ders yok demişlerdir.Bakanlık bünyesinde alınan kurul kararları okul idarelerince keyfi uygulamalara dönüştürülmektedir.Dolayısıyla bizler yanlış uygulamalarla norm kadro fazlası durumuna düşürülmekteyiz.Bizler bu okulların sınavına-mülakatına norm kadro fazlası olmak için mi girip kazandık.

         Bütün öğrencilerin ilgi ve isteklerinin tek bir alan yönünde olacağı nasıl düşünülebilir. Bu dayatmanın çağdaş eğitimle ve son zamanlarda tanıtımı yapılan yapılandırmacı eğitim yaklaşımıyla ilgisini kurmak mümkün değildir.Yani birini seçmeye zorlayarak bütün öğrencileri o alana mahkum etmek yanlıştır dolayısıyla diğer alanlardan da öğrenciyi mahrum etmiş olursunuz. Bir insanı sanattan ve eğitiminden yoksun bırakmanın bedeli hem günümüzde hem de  gelecekte  kendini  acımasızca gösterecektir.  Bu cezayı bu kuşaklara verme hatasından bir an önce dönülmelidir. Uygulama,
‘’Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda Resim/Müzik derslerinden birini seçer (sınıf ikiye bölünür), aynı ders 4 yıl süresince okutulur’’  şeklinde düzeltilmelidir.Çünkü öğrenci merkezli yapılandırmacı yaklaşıma  uygun bir ders seçimiyle de eğitim-öğretim bir sonraki aşamada (geleceğe yönelik olarak) bireyi merkeze alıp hayata hazırlayıcı rol üstlenmiş  olacaktır.ÖSS ‘ye yönelik çalışmalarda başarı yozlaştırılmamalıdır.Öğrencinin başarıya ulaşırken mola yerleri olmalıdır.Bunun da yolu Resim/Müzik/Beden Eğitimi derslerinden geçer.
Milli Eğitim Müdürlüklerinde, derslerin uygulama esaslarına yönelik branşlar bazında komisyonlar oluşturulmalıdır.Branşlardaki uygulamaya yönelik kararlar müdürler tarafından verilmektedir. Bir alanın uygulamasına yönelik kararları müdürler verecekse branş öğretmenlerine ihtiyaç olmadığı anlayışı ortaya çıkmaktadır. Yanlışlarda tam da bu noktada başlamaktadır:Alanın eğitimini almış olana–işin uzmanına sorulsa yanlışlardan dönülmüş olunur .Bir an önce bu yönteme başvurulur da yanlıştan dönülür.
       Beden eğitimiyle resim ve müzik dersleri yarıştırılıyor.Seçim elbetteki beden eğitiminden yana kullanılacaktır.Bizlere ders çıkarılmayacaktır.Dersimiz olmazsa ne yapmamız gerekmektedir.Bu karar  önümüzdeki dört yıl için alınacak ve sonraki yılları da kapsayacak.Yani bu şu demek mi oluyor;sizlere ders vermeden emekli olacaksınız ve sonrasında da resim öğretmeni ataması yapmayacağız.  
  
       Beden eğitiminin, görsel zekayı geliştirmeye ve müzik beğenisi oluşturmaya yönelik sanatla ilgili derslerle kıyaslanmasını eğitimci olarak doğru bulmamaktayım.Bu tercih durumunu oluşturamayan  öğrenci doğrudan (nasıl olsa bahçede top koşturacağım diyerek)beden eğitimi dersini seçecektir.Bu tür seçimler ya okul idaresi tarafından ya da el altın alicengiz oyunlarıyla yapılmaktadır.Yani öğrenciye öğrenim hayatının dört yılını kapsayacak alicengiz oyunu oynanarak seçim yapılmaktadır.Ne kadar yazık ki yaşadığı coğrafyayı  hangi uygarlık zenginleştirmiş bunu bilmeyen öğrenciden seçim beklemekteyiz. Bu seçimi daha da yapamasın diye,biz onların yerine seçeriz düşüncesinden hareket edilmektedir.
    
        Dünyaya model olarak ihraç edecekleri ‘‘Sanat Eğitimi’’anlayışları bu olsa gerek.
    ‘‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir’’ Bu zihniyet sadece eğitim adına daha neleri koparacak :Bekleyip Görmeyelim…….

« Son Düzenleme: 27 Eylül 2009, 01:59:39 Gönderen: DİYARARYA »
Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir
Düşünmek için aklın eğitilmesidir.
Albert Einstein

Çevrimdışı ∙»30ĄĞUSŢOЅ«∙

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 399
  • Karizma Puanı: 177
  • ATAM İZİNDEYİZ
duygularımıza tercüman olmuşsunuz öğretmenim teşekkürler.ne yazık ki tepkisiz bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz ve bu gidişle daha pek çok haksızlıklara maruz kalacağız sanırım +1
Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir.ATATÜRK