arkadaşlar umarım, Ortaöğretim Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Etem Yaman'ın ifade ettiği yönde bir gelişme olur da sorun çözüm odaklı olur.
MÜZED, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüyle Görüştü
Çarşamba, 07 Ekim 2009
MÜZED LİSELERDE YENİ DERS ÇİZELGESİNİN ORTAYA ÇIKARDIĞI SORUNLARI ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜYLE GÖRÜŞTÜ
Ortaöğretim Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Etem Yaman:
● “Bir eğitimci olarak liselerde müzik, resim ve beden eğitimi dersinin her birinin ortak dersler içinde gerekli olduğuna inanıyorum.”
● “Lisede öğrenci iken beden eğitimi dersini ve seçmeli müzik dersini birlikte aldım.”
● “Hangi dersin seçileceğine okul yönetimleri kimseye sormadan karar veremez.”
● Müzik resim veya beden eğitimi derslerinden herhangi birini bir kişi seçmiş olsa dahi o dersin açılması gerekir.”
● “Talim ve Terbiye Kurulu Kararının nasıl uygulanacağı konusunda bir iki hafta içinde okullara açıklayıcı bir genelge gönderilecek.”
● “Öğretim yılı sonunda kararın uygulaması değerlendirilerek gözden geçirilecek.”
Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 11.09.2009 tarih ve 151 sayılı kararıyla ortaöğretim kurumlarının haftalık ders dağılım çizelgesinde bu öğretim yılı başından itibaren değişiklik yapıldı. Basında "Müzik resim, beden eğitimi dersleri ortaöğretim kurumlarında zorunlu oldu" biçiminde duyurulan haberin gerçeği yansıtmadığı, Talim ve Terbiye Kurulu kararının yurt genelinde uygulamasıyla ortaya çıktı. Bütün illerimizde müzik, resim ve beden eğitimi öğretmenleri, öğrenciler, veliler karara tepki gösterdiler. Okul yönetimleri, kararın kendi içinde taşıdığı çelişkiler nedeniyle çözümsüz kaldılar.
İlgili TTK Kararının kendi içindeki çelişkileri ve uygulanışıyla okullarımızda yarattığı başlıca sorunları Müzik Eğitimcileri Derneği Merkez Yönetim Kurulu 6 Ekim 2009 Salı Günü MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne iletti. MÜZED heyetinde Genel Başkan Refik Saydam’la birlikte Genel Sekreter Sait Aksu, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Erdinç Özcan, Alp Özeren ve MÜZED Üyesi Timur Zeren yer aldı. MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan’ın bir sağlık sorunu nedeniyle raporlu olduğu için katılamadığı görüşmede MÜZED Heyetini Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne vekâleten Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Etem Yaman kabul etti. Görüşmede MÜZED Genel Başkanı Refik Saydam konuya ilişkin bir dosya sundu ve özetle şu görüşleri dile getirdi:
“● 11.09.2009 tarih ve 151 sayılı kararıyla MEB Talim ve Terbiye Kurulu kararıyla eğitimin iki farklı alanı olan güzel sanatlar eğitimi ve beden eğitimi, birbirinin seçeneği olacak biçimde aynı potada bir araya getirilmiş, her iki alanda yetiştirilmesi gereken öğrenciler spor veya güzel sanatlar alanlarından birini seçmeye zorlanmıştır. Oysa 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Yasası öğrencilerin genel eğitim içinde spor veya sanat alanlarından birini seçmesini değil; “Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirme”yi öngörür. Cumhuriyet tarihimiz boyunca müzik, resim ve beden eğitimi dersleri karşı karşıya getirilmemiş, öğrenciye birlikte verilmiştir. Avrupa’da, diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de uygulama bu yöndedir.
● Müzik, resim ve beden eğitimi derslerinin genel ortaöğretim sistemi içindeki toplam ağırlığı azaltılmıştır. Bu üç dersin toplamı için haftalık program içinde 9. sınıflara 2 ders saati, 10,11. ve 12. sınıflara ise yalnız birer ders saati ayrılmıştır. Ayrıca “Ortak dersler arasına alındığı” gerekçesiyle müzik, resim ve beden eğitimi dersleri seçmeli dersler arasından da çıkarılmıştır. Oysa bir önceki öğretim yılında 9. sınıflarda beden eğitimi haftada 2 ders saati zorunlu olarak okutulmuş; Müzik, resim ve beden eğitimi derslerinin her birine seçmeli olarak haftada ikişer saat süre ayrılmıştır. Anadolu Öğretmen liselerinde ise 9. sınıflarda zorunlu beden eğitimi dersinin yanında tüm sınıflarda dört yıl boyunca müzik/resim derslerine haftada bir saat süre ayrılmıştır. Müzik, resim ve beden eğitimi dersleri açısından bu yıl getirilen uygulama önceden zaten yetersiz olan uygulamanın çok daha gerisine düşmüştür.
● Müzik, resim ve beden eğitimi derslerinden birinin hangi yöntemle seçileceği somut olarak belirtilmediği için okutulacak ders genellikle okul yönetimleri tarafından öğrenciye, veliye, öğretmenler kuruluna sorulmadan belirlenmiştir. Bu belirlemede de genellikle beden eğitimi dersi ön plana çıkmış, müzik ve resim dersleri görmezden gelinmiştir. Ekte sunulan örneklerde de görülebileceği gibi yurt genelindeki pek çok ortaöğretim kurumunda müzik ve resim dersleri (dal öğretmeni bulunmasına karşın) haftalık program içinde ya hiç yer bulamamış veya bir önceki yıla göre çok daha düşük oranlarda yer bulabilmiştir. Böylece bu okulların tek müzik öğretmeni bile “norm kadro fazlası” durumuna düşmüştür.
● Yukarıdaki belirtilen yöntemle “seçilen” dersin olarak dört yıl okutulması zorunluluğu bu öğretim yılı başında alel acele ve yönetimler tarafından yapılan ders seçimlerinin çocuklarımıza dört yıl dayatılması, çocuklarımızın lise öğrenimi boyunca sanat eğitimi süreçlerinin dışında bırakılması anlamına gelmektedir. Program bütünlüğü açısından elbette alınan bir ders gelecek yıllarda da devam etmelidir. Ancak mevcut uygulama, yanlışın devamlılığına yol açacaktır.
● Millî Eğitim Bakanlığının ortaöğretim ders çizelgesinde yaptığı bu değişikliğin okullarımızdaki güzel sanatlar eğitimini ve beden eğitimini kısa sürede ortadan kaldırması kaçınılmaz olacaktır. Yapılan yanlışlıktan ivedilikle dönülmelidir.
● Müzik, resim ve beden eğitimi derslerinin her biri (birbirinin seçeneği olarak değil gerçek anlamıyla) genel ortaöğretim kurumlarımızda okutulan ortak dersler arasında yer almalıdır. Yetenekli öğrencilerin sanat eğitimi ve beden eğitimi alanlarına yöneltilebileceği düşünülerek ortak derslerin yanında seçmeli dersler içinde de müzik, resim ve beden eğitimi derslerine yer verilmelidir.
● Okullar müzik odalarıyla, resim atölyeleriyle, spor alanları ve salonlarıyla; ders araç geçleriyle donatılmalı, her okula en az bir müzik, resim ve beden eğitimi dal öğretmenini yetiştirecek ve atayabilecek koşullar adım adım oluşturulmalıdır.”
Bakanlığa verilen dosyada TTK kararının okullardaki nasıl uygulandığına ilişkin bir araştırma ve çok sayıda öğrenci görüşü de yer aldı. MÜZED Heyetindeki üyeler de yeni ders çizelgesinin okullarda müzik eğitimini geriye götürdüğünü örnekleriyle anlattılar.
MEB Ortaöğretim Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Etem Yaman, “Bir eğitimci olarak liselerde müzik, resim ve beden eğitimi dersinin her birinin ortak dersler içinde gerekli olduğuna inandığını, mevcut program içinde bunun uygulanabileceğini” vurguladı. “Müzik, resim ve beden eğitimi derslerinin genel eğitim sistemi içinde her bir öğrencinin kendi yeteneği dikkate alınarak verilebileceğini” belirtti. Kendisinin “lise öğrencisi iken beden eğitimi dersinin yanında seçmeli müzik dersini de aldığını” anlatarak “Müzik, resim ve beden eğitimi derslerinden birinin seçilmesi istendiğinde beden eğitimi dersinin ön plana çıktığını, bu durumun resim ve müzik derslerini zor duruma düşürdüğünü, kendilerine de bu konuda birçok yakınma ulaştığını” belirtti. İbrahim Etem Yaman, “bu üç dersten birinin belirlenmesinde okul yönetimlerinin kimseye sormadan karar veremeyeceğini, derslerin seçilebilmesi için 12 kişinin zorunlu olmadığını (12 sayısının alan belirlemeyle ilgili başka bir konuda dikkate alınacağını), müzik resim veya beden eğitimi derslerinden herhangi birini bir kişi seçmiş olsa dahi o dersin açılması gerektiğini” vurguladı. “Kararın nasıl uygulanacağı konusunda bir iki hafta içinde okullara açıklayıcı bir genelgenin gönderileceğini” söyleyen Yaman, “MÜZED’den kendilerine gelen önerileri dikkatle inceleyeceklerini, öğretim yılı sonunda uygulamanın bir değerlendirmesinin yapılarak konunun gözden geçirileceğini” belirtti.