Melih Aşık, son günlerde en çok izlediğimiz bir reklamın ardındaki pek de gurur verici olmayan bir gerçeği yazdı. İşte o yazı...
Son günlerde televizyonlarda sıkça izlenen bir reklam var.
Turkcell ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin işbirliğiyle yürütülen "Kardelenler" projesi çevresinde burslu olarak okuyup öğretmen olan Elif İmenç'in hikâyesi anlatılıyor reklamda...
Elif İmenç, Gazi Üniversitesi'ni bitirmiş, halen Mardin'in Yeşilli ilçesindeki Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda "ücretli İngilizce öğretmenliği" yapıyor.
Elif'le ilgili reklamda gösterilmeyen kimi gerçekler de var tabii...
Türkiye'ye örnek olarak sunulan "Kardelen Elif", aslında Sosyal Bilgiler öğretmeni olmasına rağmen İngilizce dersine girmekte. Saati 5 YTL'den ayda ortalama 300 YTL kazanmakta... Yani.. Günde 10 YTL'ye çalışıyor.
Aynı durumda bir başka öğretmen okurumuz yazıyor:
- İki ayrı okulda haftada 30 saat derse giriyorum. Ayda elime 550 YTL geçiyor. Kasımda atamalar var, belki bu sıkıntıdan kurtulurum diyordum. Atamalar aralık ayına ertelenmiş. İktidar bizlere verdiği sözleri tutmuyor... On binlerce öğretmen ya işsiz ya sefalet ücretine talim ediyor...
Öğretmenine amele ücreti bile ödeyemeyen bir toplumun hangi geleceği olabilir...
EĞİTİM-SEN: "KARDELEN AYŞE, KARDELEN AYŞE KADRON NEREDE"
Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Elif Akgül Ateş, “Kardelen Ayşe” şarkılı reklamın kahramanı Elif öğretmenin kadrolu atama bekleyen binlerce öğretmenlerden biri olduğuna dikkat çekerek, kadınların ve kız çocukların eğitime ulaşımının ancak sağlam devlet politikalarıyla sağlanabileceğini belirtti.
Ateş yaptığı açıklamada, devletin hızla sosyal devletin yükümlülüğü olan alanlardan çekildiğini ve ortaya çıkan boşluğun da piyasa mekanizmaları içinde küçük teşviklerle ya da lokal projelerle doldurulacağının öne sürüldüğünü belirtti. Kadınların ve kız çocukların eğitime ulaşımının ancak sağlam devlet politikalarıyla mümkün olacağını vurgulayan Ateş, “Haydi Kızlar Okulu” ya da “Kardelenler” gibi lokal projelerin soruna çözüm olmaktan uzak olduğunu savundu. Ateş, "Bize sunulanlar birer masaldan ibaret. Kadın yoksulluğuna karşı üretilen projelere ya da kadınların girişimci olmasına karşı değiliz ancak sorunun çözümünün tümüyle bu projelere havale edilmesi kabul edilemez” dedi.
KARDELEN AYŞE'NİN KADROSU YOKMUŞ
Son günlerde bir reklam kampanyası ile “Kardelen Ayşe” olarak sunulan Elif öğretmenin gerçek öyküsünün bütünlüklü politikalar olmadan lokal projeler ile nereye kadar gidilebileceğini gözler önüne serdiğini kaydeden Ateş, şu ifadelere yer verdi:
“Kardelen Ayşe Elif öğretmen reklamda olduğu gibi burslu okumuş ve Mardin Yeşilli’de öğretmenlik yapıyor. Ancak tatlı masal esintileri burada sona eriyor. Çünkü o kadrosuz bir öğretmen. Bu nedenle ayda 300 YTL maaşla vekil öğretmenlik yapıyor. Mesleğini eğitimini aldığı branşta da yapamıyor. Sosyal Bilgiler öğretmeni ama İngilizce öğretmenliği yapıyor. İşte sosyal devlet uygulamalarının yerine alan piyasa mekanizmalarının ve projeye dayalı çözümlerin gelebileceği nokta bu”
Haber:
www.gazetevatan.com