Küresel ekonomik krizden etkilenen sanat galerilerinde eser satışlarında gerileme olduğu, sergi açılışında çıkacak maliyetten çekinen sanatçıların ise kişisel sergi yerine karma sergi açmayı tercih ettikleri bildirildi.
Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Başkanı Eşref Ural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk toplumunda, genelde sanat eseri satın almaya yönelik ilgi olmadığını, yaşanan küresel ekonomik krizin etkisiyle, zaten az olan satışların daha da azaldığını söyledi. Ressamların eserlerini, sergi sırasında değil de kendi gayretleriyle sattıklarını anlatan Ural, sergi salonundan satışta bu rakamın yılda 5-10'u geçmediğini bildirdi.
Eşref Ural, ANSAN Galerisi'nde bu yıl Türkiye'nin ünlü ressamlarının eserlerine yer verdiklerini, ancak krizin de etkisiyle bu ressamların bile eserlerinin satılmadığını belirterek, ''birikimli, Türkiye çapında ünlü ressamların eserleri galerimizde sergilendi. Bu ressamların bile kriz nedeniyle ancak 1-2 resimleri satılabildi'' dedi. Resim sanatının masraflı bir uğraş olduğuna dikkati çeken Ural, şöyle konuştu:
''Gerek malzemesi, gerek sergilenmesi hayli masraflı. Bunun üzerine bir de açılışta kokteyl yapıyorsunuz, galeriye maddi bağış olabiliyor, davetiye ve afiş hazırlıyorsunuz. Bunun karşılığında sergi 15 gün açık kalıyor, insanlar galeriyi gezip, 'elinize sağlık' diyerek gidiyorlar. Yani ressamlar adına ortada hazin bir durum var. Yerel yönetimler konuya ilgisiz. Keşke onlar destek olabilseler.''
Masraftan çekinen, süresel ekonomik kriz nedeniyle satış yapamayan ressamların kişisel sergi yerine karma sergileri tercih ettiklerini ifade eden Ural, ''kişisel serginin astarı yüzünden pahalı. Bazı ressamlar sergideki masraflarını bile çıkaramıyorlar. Yani eser satışıyla geri dönüşüm olmuyor. Bunun nedeni eser kalitesi de değil'' dedi.
-''RESİM ÇOK, SATIŞ YOK''-
Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü Azmi Buyruk, sergi için sanatçılardan ücret talep talep edilmediğini, bu nedenle açılan sergi sayısında bir gerileme olmadığını söyledi. Ancak satış konusunda kendilerinde de sıkıntı olduğunu belirten Buyruk, ''Antalya bir emekli şehri. Emekli olduktan sonra insanlar kendilerini resim gibi faaliyetlere adıyorlar. Antalya'da ressam çok ama satış yok'' diye konuştu.
Küresel ekonomik krizin etkisiyle eser satışında gerileme olduğunu kendilerinin de gözlemlediğini anlatan Azmi Buyruk, geçtiğimiz günlerde bir fotoğraf sergisi açtığını, kendisinin de eserlerini satamadığını kaydetti. Buyruk, turizm kenti Antalya'da turistlerin sanat galerilerini ziyaret etmesi sağlanarak ressamların desteklenebileceğini dile getirdi.
Turistik tesislerde resimlerin dekoratif olarak kullanıldığını vurgulayan Buyruk, bu tesislere tablo satmanın ise ressamların ikili ilişkilerine bağlı olduğuna dikkati çekti.
-KARMA SERGİYLE MALİYET AZALTMA-
Antalya Müzesi Sanat Galerisi Sorumlusu Feride Koç, galeride sergilenen eserlerin satışında son aylarda yaşanan gerilemeye işaret etti.
Sanatçıların son dönemde kişisel sergi açmak yerine karma sergilerde yer almayı tercih ettiklerini anlatan Feride Koç, ''sanatçılar karma sergi açarak maliyeti azaltmayı tercih ediyorlar'' diye konuştu.
Desti Sanat Galerisi Sorumlusu Mehmet Çankaya da, küresel ekonomik krizin sanatçıları da etkilediğini belirterek, ''hepimiz aynı havanın içindeyiz. Dışarıda soğuk hava esince biz de içeride üşüyoruz'' dedi.