Gönderen Konu: Doğu illeri eğitimde çemberi kırıyor  (Okunma sayısı 3351 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Doğu illeri eğitimde çemberi kırıyor
« : 15 Temmuz 2007, 12:33:27 »

Eğitimde başarısızlığından şikayet edilen Doğu illeri bu sene sürpriz bir çıkış yaptı. Bölgeye giden özel okullar sayesinde OKS'de İstanbul ve İzmir'i geride bıraktı. Van, Muş, Siirt, Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan 6 öğrenci ilk 10'a girdi. Bu sonucu beklediklerini belirten okul yöneticileri, "Destek olunursa, başarı artar." diyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ÖSS ve OKS'deki başarısızlığı yıllarca konuşuldu. Her imtihan sonrasında bölgedeki eğitim kalitesinin yükseltileceği vaatleri sıralandı; ancak somut adımlar atılamadı. Yaşanan sıkıntılara rağmen bölgedeki illerde her yıl yeni özel okullar hizmete girdi. Özel okulların bölge illerinin eğitim düzeyine yaptığı katkı bu sene yapılan Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı'nda (OKS) kendini gösterdi. Sınav birincisi İstanbul'dan çıkarken, Van, Muş, Siirt, Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan 6 öğrenci ilk 10'a girmeyi başardı. Bazılarına sürpriz gelen ama özel eğitim kurumları tarafından beklenen bu başarı, bölgeye yapılan yatırımların karşılıksız kalmayacağını ortaya koydu. Elde edilen sonuçtan memnun kalan bölgedeki özel okulların yöneticileri yetkililere seslenerek, "Bölgede çok zeki çocuklar var. Sadece madenler gibi analiz edilip çıkarılması gerekiyor. Destek olunursa, başarı daha da artar." ifadelerini kullanıyor. Siirt Özel Celal Değer İlköğretim Okulu Müdürü Yaşar Turna, yatırımların devam etmesi halinde daha iyi sonuçların alınabileceğini söylerken Van Serhat Koleji İlköğretim Okul Müdürü Adem Ergin uzun süreden beri bu başarıyı beklediklerini kaydediyor. Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız da, asgari derecede altyapının hazırlanmasıyla mecraını bulan çocukların başarıyı getirdiğine dikkat çekiyor. TÜBİTAK tarafından Türkiye genelinde matematik yarışmasında Batman'ın birinci gelmesinin rastlantı olmadığının altını çizen Batman Milli Eğitim Müdürü Şinasi Soyer ise mevcut başarının öğretmen ve derslik sıkıntısına rağmen geldiğini vurguluyor. Soyer, sınıf ortalamalarının 60-65 olduğu okullarda başarı beklemenin yanlışlığına değiniyor.

Sınav sonuçlarına göre; Van Özel Serhat İlköğretim Okulu'ndan Mustafa Mete ikinci, Siirt Özel Celal Değer İlköğretim Okulu'ndan Eda Dayan 6., Şanlıurfa Özel Çağlayan İlköğretim Okulu'ndan Mehmet Yiğitcan Yeşilata ile Diyarbakır Özel İlkçapa İlköğretim Okulu'ndan Kardelen Türkü Saçar 9. oldu. Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu öğrencisi Abdülkadir Sözen, TED Batman Petrol Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu'ndan Ufuk Serkan Yıldırım, Diyarbakır Özel İlkçapa İlköğretim Okulu'ndan Kardelen Türkü Saçar ise devlet okullarında eğitim görerek dereceye giren diğer öğrenciler.

Bölgeden çıkan derecelerin kendilerini memnun ettiğini belirten Siirt Özel Celal Değer İlköğretim Okulu Müdürü Yaşar Turna, daha iyi sonuçların alınabileceğini söylüyor. Bölgede çok zeki çocukların bulunduğuna dikkat çeken Turna, futbol maçı gibi bir yıl boyunca sınavlara hazırlandıklarını belirtiyor. Turna, "Bu tür başarılar ciddi çalışma sonucu gerçekleşiyor. Türkiye'nin birçok yerinde çalıştım. Fakat burada gerçekten çok zeki çocuklar var. İmkanlar sunulması halinde bu tür başarılar daha da artar. Ciddi açılımlar sağlayabilir. Birçok cevher var toprağın altında. Maden gibi analiz edip topluma kazandırmak gerekiyor. Devletin bizlere gösterdiği destek, motivasyonumuzu artırıyor." diyor.

Van Serhat Koleji İlköğretim Okul Müdürü Adem Ergin ise bu başarıyı beklediklerini kaydediyor. Başarıdan dolayı mutlu olduklarını anlatan Ergin'in duyguları şöyle: "Çalışmalarımızın karşılığını aldık. Derece yapan öğrencimiz Matematik Olimpiyatları'nda da gümüş madalya almıştı. Çocukların elinden tutulunca bu tür başarılar oluyor. Devletten beklentimiz, başarılar göz önüne alınarak teşvik edilmesi." Şanlıurfa Özel Çağlayan İlköğretim Okulu Müdürü Alparslan Kömüşcü de, bölgede zeki öğrenci olarak potansiyelin mevcut olduğunu ifade ediyor. Devlet okullarına göre sınavlardaki öğrenci sayısının daha az olduğuna dikkat çeken Kömüşcü, "Başarı tamamen öğretmenin idealine bakıyor. Bölgede potansiyel var, çok zeki öğrenciler var. Biz mesai bittikten sonra akşam saat 20.00'ye kadar çocuklarla ilgileniyoruz. Devlet okullarında da böyle olsa, sanıyorum başarı gelir." şeklinde konuşuyor.

Sahip çıkılınca başarı artıyor

Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız da, Doğu'da zeki, kabiliyetli çocukların sayısının çok olduğunu vurguluyor. Bu çocukların mecrasını bulunca başarılarını Türkiye ile paylaştığını dile getiren Yıldız, Serhat Koleji'nin çok başarılı bir okul olduğunu ifade ediyor. Yıldız, "Mecrasını bulan çocuk Türkiye çapında kendini gösteriyor. Eğitimde olağanüstü yatırımlar yapıldı. Bundan sonraki daha büyük başarılar buralardan beklenebilir." şeklinde konuşuyor. Sınıf mevcudu ortalamalarının 60-65 olduğu okullarda başarı beklemenin yanlış olacağına dikkat çeken Batman Milli Eğitim Müdürü Şinasi Soyer de, OKS'de alınan başarının sevindirici olduğunu söylüyor. Eğitimin tekli eğitime indirilmesi, dersliklerin artırılması ve öğretmen açığının kapatılması halinde başarının kendiliğinden geleceğini anlatan Soyer, "Çocuklarımıza biraz destek olursak bu tür başarılar gerçekleşir. TUBİTAK tarafından Türkiye genelinde matematik yarışmasında Batman birinci geldi. Bu rastlantı değildir. Çalışmanın bir ürünüdür. Bu bölgenin eğitim şartları daha da iyileştirilirse başarılar artacaktır. Bölgede zeki öğrenciler mevcut. " diye konuşuyor.
Emrullah Bayrak
Zaman
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı ..Ceylinin Annesi..

  • ...@yfer...
  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.291
  • Karizma Puanı: 1921
Ynt: Doğu illeri eğitimde çemberi kırıyor
« Yanıtla #1 : 15 Temmuz 2007, 17:05:04 »
evet yozgatta oks basarı sıralamasında 55.sıradan 28. sıraya yükseldi  360a dogu olmasa bile zor sartlar bizdede var.