Gönderen Konu: Çocuğun öğrenme alışkanlığı nasıl belirlenir?  (Okunma sayısı 3867 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ∙»30ĄĞUSŢOЅ«∙

  • Tecrübeli
  • ***
  • İleti: 399
  • Karizma Puanı: 177
  • ATAM İZİNDEYİZ

Çocuklara, gençlere bir şeyler öğretmek onlara yeni beceriler kazandırmak çok zevkli bir uğraştır. Fakat bazen bu süreç sıkıntılı da olabilmektedir. Bir insanın diğerine bir şeyler öğretme çabasını değişik öğeler etkiler.
Psikoterapi ve ilaç tedavisi ile tedavi edilmeye çalışılır. Çocuğun yaşına uygun psikolojik gelişimi açısından bu türlü problemlerin halledilmesi çok önemlidir.

Annelerin çocuklarının bu türlü durumunu daha önceden farkına vardıklarında gerekli önlemleri almaları uygun olur. Eşlik eden başka problemlerin olup olmadığı araştırılmalıdır. Çocukluk çağı depresyonlarında, sosyal fobilerde, kaygı durumlarında, travma sonrası stres bozukluğunda, aileyi etkilemeye devam eden stres faktörlerinde, bu türlü bir duruma daha fazla rastlanır ve ayrılma kaygısı durumunun şiddetini bu türlü durumlar artırır.

Öğrenme nereden başlar?

Öğrenme doğumdan başlayarak öncelikle aileden sonra öğretmenlerden çevreden arkadaşlardan deneyimlerden elde edilen davranışları kapsar. Öğrenme yalnız okulda değil, yaşamın her alanında sürer. Öğrenme evrensel bir uğraştır. Anne babalar çocuklarına, işverenler işçilerine, eşler birbirlerine, öğretmenler öğrencilerine bir şeyler öğretirler.

Öğretme tarzı nasıl olmalı?

Çocuklara gençlere bir şeyler öğretmek onlara yeni beceriler kazandırmak çok zevkli bir uğraştır. Fakat bazen bu süreç sıkıntılıda olabilmektedir. Bir insanın diğerine bir şeyler öğretme çabasını değişik öğeler etkiler. Bu öğelerden en etkilisi öğretme tarzının etkinliğidir.

Öğretmenin ne öğrettiği, nasıl öğrettiği, kime ne öğretmeye çalıştığıdır. Öğrenmek ve öğretmek iki farklı kavramdır. Öğrenme-öğretme sürecinin etkili oluşabilmesi için iki kişi arasında çok özel bir ilişkinin kurulması gereklidir . Konuşma burada önemlidir. Övgü öğrencinin gereksinimlerine saygı duyma, sınıf ortamı, sevecen bir tarz, iletişim, öğrenme özgürlüğü öğrenmede önemli kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öğretmen öğrenci ilişkisinde iletişim engelleri

1) Emir vermek, yönlendirmek, " şikayet etme, dersini çalış "

2) Uyarmak gözdağı vermek " iyi not almak istiyorsan kıpırda biraz "

3) Ahlak dersi vermek " okulda yalnızca çalışmalısın "

4) Öğüt vermek, çözüm ve öneri getirmek " senin yapman gereken zamanını iyi planlamak. Sonra bütün ödevlerini yap. "

5) Öğretmek, nutuk çekmek, mantıklı düşünceler önermek "ödevini tamamlamak için sadece 10 gün kaldığını hatırlasan iyi olur. " Öğrencilere kendi sorunlarını çözme öğretilmelidir .

6) Övmek, aynı düşüncede olmak, olumlu değerlendirme yapmak . " sen gerçekten yeteneklisin , eminim bunu yapmanın bir yolunu bulursun"

7) Güven vermek desteklemek, avutmak, duygularını paylaşmak. " Böyle hisseden tek kişi değilsin , zor görevlerde bende aynı şeyi hissederdim, ama o kadar zor olmadığını göreceksin
Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir.ATATÜRK 

Çevrimdışı ilker

  • İlker ÖZTÜRK
  • Administrator
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 8.589
  • Karizma Puanı: 1882
    • GorselSanatlar.NET
Ynt: Çocuğun öğrenme alışkanlığı nasıl belirlenir?
« Yanıtla #1 : 06 Kasım 2009, 17:12:38 »
Teşekkürler.
Selçuk Üniversitesi - Seramik - 1998
Abant İzzet Baysal Üniversitesi - Resim İş - 2004
Düzce Yunus Emre Ortaokulu


Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet.