Bu yıl “Kısa Filmciler Toplanıyor” sloganıyla 3-13 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek Akbank 4.Kısa Film Festivali, yurt içi ve yurt dışından gelen geniş katılımı, farklı bölümleri, atölye çalışmaları ve söyleşileri ile sinemaseverlere keyifle izleyecekleri bir festival sunma hedefini sürdürüyor.
Festivalde; 469 filmin başvurduğu yarışma ve yarışma dışı bölümünün yanı sıra; farklı renkler, coğrafyalar, kültürler, düşünceler bir araya geliyor.
Bu yıl Türkiye, Arjantin, İtalya, Almanya, Hollanda, İsviçre, İskoçya, Polonya, Avustralya, İngiltere, Fas, Amerika, İrlanda, Singapur, Avusturya, Fransa, İran, İzlanda, Ukrayna ve İspanya’dan oluşan seçki kısa film severlerle buluşuyor. İstanbul Cervantes Enstitüsü katkılarıyla festivale katılan Bask ve Endülüs kısa filmleri festivale derinlik kazandırıyor. Clermont-Ferrand Kısa Film Festivali, Cannes, Locarno, Rotterdam, Milano, Berlin, Sydney, Sundance Film Festivali gibi dünyanın saygın festivallerinden ödüller alan kısa filmler, “Uluslararası Bölüm”ün konuğu oluyor.
Festivalin “Kısadan Uzuna” bölümü bu yıl Derviş Zaim ve Avusturyalı yönetmen Virgil Widrich’i ağarlıyor. Yönetmenlerin kısa filmleri ve ilk uzun metraj filmleri festivalde gösterime sunuluyor. Ayrıca “Kısadan Uzuna” söyleşisinde Derviş Zaim sinema serüvenini kısa filmcilerle paylaşıyor.
Bu yıl Coşkun Aral’a ayrılan “Belgesel Sinema” bölümü ile sinemaseverler, yönetmenin “Bozkırın Gücü Kangal” ve “Pamir’den Van’a Özgürlüğün Nal Sesleri” isimli belgesellerini izleme imkanı buluyor.
“Canlandırma Kısalar” bölümünde bu yıl festival komitesinin davet ettiği, dünya festivallerinden önemli ödüllere sahip; İngiltere, İspanya, Hollanda, İrlanda, Amerika, Almanya, İsviçre, İskoçya, Avustralya ve Polonya’dan farklı türdeki 18 canlandırma kısa film örneğine yer veriliyor.
“Özel Gösterim” bölümünde yönetmen Murat Şeker’in kısa filmlerinden sonra çektiği ilk uzun metraj filmi “2 Süper Film Birden” yer alıyor.
Festival kapsamındaki söyleşiler , sinemaseverleri önemli isimlerle buluşturmayı, bilgileri pratiğe dökmeyi hedefliyor : “Yapımcılık ve Dağıtım”, “İlk Uzun Metraj”, “Eleştirmen Gözüyle Kısa Film”, “Kısa Film Oyunculuk İlişkisi” “ Söz Kısa Film Yönetmenlerinde”, “Belgesel Sinema Üzerine” ve “Kısadan Uzuna” söyleşi başlıklarından bazıları.
Akbank Sanat’ın 3. katında yapılacak atölye çalışmaları da festivalin bir başka rengi oluyor. Yönetmen, senarist ve yazar Ümit Ünal, “Senaryo” atölyesi ile sinema serüvenini ve bilgilerini senaryo yazarlığı ekseninde paylaşıyor. Usta sanatçı Ayla Algan “Oyuncu Koçluğu Üzerine” adlı atölyesiyle, Bahçeşehir Ünv. Görsel Sanatlar & Görsel İletişim Tasarımı bölümü öğretim görevlisi Güven Çatak “Atölye Machinima” ile festivale konuk oluyorlar.
29 farklı ülkeden, 91 farklı film, 64 seans, 10 farklı söyleşi ve atölye çalışması, sinema dünyasından 29 konuğu ile Akbank Kısa Film Festivali’nin 9 konuğu ile Akbank Kısa Film Festivali'nde tüm etkinlikler 10 gün boyunca Akbank Sanat ve Cervantes Enstitüsü'nde gerçekleşecek. Ayrıca seanslara geç kalanlar için film gösterimleri, Akbank Sanat’ın cafesinde de eş zamanlı olarak gerçekleşecek.
Dünya festivallerinden filmlerle Akbank Kısa Film Festivali’nde buluşmak üzere…