Meslek liseleri, üniversiteye girişte uygulanan katsayı adaletsizliğinin giderilmesiyle altın çağını yaşıyor. Kontenjanları tamamen dolan meslek okulları, düz liseden yatay geçiş yapan öğrencilere sınıf bulmakta güçlük çekiyor.
Bu sebeple İstanbul'da bazı okullarda valilik izniyle hafta sonu da eğitim yapılması kararlaştırıldı. Geçen yıla oranla bu yıl endüstri meslek liselerine başvurular yüzde 80 artarken, 250 bin olan meslek liseli sayısı 320 bine çıktı. Düz liseden meslek lisesine geçen öğrenci sayısı da 10 kat arttı. Ortaöğretime düz lisede başlayıp 9. sınıfın sonunda başarılı olarak Anadolu meslek liselerine geçen öğrencilerde de rekor bir artış yaşanıyor. Gelişmeyi "Meslekî eğitimin memleket meselesi olduğu tescillendi" şeklinde değerlendiren iş dünyası ise meslek liselilere kapılarını açmaya hazır. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Gerekirse meslek liseliler için atıl durumdaki fabrikaları okula dönüştürebiliriz." diyor.
Geçen yıl 1.100 öğrencinin başvurduğu Bağcılar Endüstri Meslek Lisesi'ne bu yıl 1.842 öğrenci ön kayıt yaptırdı. Ortaöğretime düz lisede başlayıp 9. sınıfın sonunda başarılı olarak Anadolu meslek liselerine geçen öğrenci sayısında da rekor bir artış yaşanıyor. En prestijli meslek liselerinden Bahçelievler Erkan Avcı Anadolu Meslek Lisesi'ne düz liseden geçen yıl başvuran öğrenci sayısı 30 iken bu eğitim yılının başlangıcında 290 öğrenci müracaatta bulundu. Düz liselerden gelen yoğun öğrenci talebine cevap vermekte zorlanan meslek liseleri, kendi öğrencilerini için sınıf bulamıyor. Düz liseden meslek lisesine geçişler 10 kat artarken, bu durum lise ikinci sınıfa geçen meslek liselileri okulsuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Çünkü alan tercihlerinin yapıldığı ikinci sınıfa geçebilmek için not ortalamasına bakılıyor. Düz liseden gelen öğrencilerin ortalamasının meslek liselilerden yüksek olması sebebiyle sınıfları düz liselilerin doldurduğu belirtiliyor. Lise birinci sınıfı okuyan binlerce meslek liseli ortada kalırken kontenjan sorunu çözülmezse sınıf bulamayan meslek liseliler, düz liselere geçmek zorunda kalacak. Eğitim yılı başlamasına rağmen ders başı yapamayan öğrenciler, velileriyle birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikâyette bulundu. Şenol Şahin (17), düz liseden meslek lisesine geçmek isteyen yüzlerce öğrenciden sadece biri. Makine mühendisliği hayaliyle düz liseye giden Şenol, katsayı engelinin kalkmasıyla meslek liselerinin çok cazip hale geldiğini düşünüyor. 9. sınıfı Bağcılar Lisesi'nde bitiren Şenol, 10. sınıfta Bağcılar Teknik Meslek Lisesi Makine Teknolojileri Bölümü'nde devam etmek için müracaat etti. Ancak yoğun başvuru ve kontenjan yetersizliği sebebiyle istediği bölüme yerleşemiyor. O da düz liseden geçen yüzlerce arkadaşı gibi meslek lisesinde kendisine sıra gelmesini bekliyor.
İSTANBUL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: ÖĞRENCİ TALEBİNE YETİŞEMİYORUZ
Kendi öğrencisini ortada bırakmak istemeyen İstanbul'daki her üç meslek lisesinden biri, ikili öğretime geçti. Ancak öğretmen sayısının kısıtlı olması diğer liselerin ikili öğretime geçişini engelliyor. Meslek liselinin üniversite sınavında göreceği Türkçe, matematik, fen gibi temel derslerin müfredata konulmasıyla ders saati sayısı da arttı. Günlük 9 saate çıkan ders sayısındaki artış sebebiyle okullarda sabah 06.00'dan akşam 21.00'e kadar eğitim yapılıyor. Meslek liselerine olağanüstü bir talebin bulunduğunu belirten İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise bu ihtiyaca yetişemediklerini kaydediyor.
'Atıl fabrikalar meslek lisesi olabilir'
Meslek liselerinde yaşanan gelişmeyi "Güzel ve hayırlı bir sıkışıklık" olarak değerlendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, sınıf eksikliği sebebiyle meslek liselerine sanayi sektörünün kucak açabileceğini söylüyor. Türkiye'de yatırım yapılıp da kriz ve çeşitli sebeplerle kullanılmayan, kapılarında kiralık yazan çok sayıda âtıl fabrika bulunduğunu kaydeden Meral, "Eğer hükümet ve Milli Eğitim, iş dünyasından talep ederse bu fabrikalar kullanıma açılabilir. Bu binalar gerek kiralama gerekse gönüllü yöntemle kısa sürede okula dönüştürülebilir." diyor.
BURAK KILIÇ, TANJU ÖZKAYA
kaynak:
www.memurlar.net