TÜRKİYE KAMU SEN İSTANBUL BÖLGE BAŞKANLIĞININ AÇIKLAMASI
Müjde: 22 Temmuz 2003’ten Sonra Göreve Başlayan ve Başka Yere Atanan Memurlar Yolluk Alabilecek
Danıştay Beşinci Dairesi'nin Anayasa Mahkemesine taşıdığı torba kanunun bazı maddeleri iptal edildi. Anayasa Mahkemesi 2007/31Esas ve 2009/109Karar sayısı ile 31.7.2003 günlü, 4969 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerini iptal etti. Bu iptalin sonucu olarak; 22 Temmuz 2003’ten sonra göreve başlayan memurlar yolluk alabilecek. Bütün kadrolu ve sözleşmeli memurlar ile öğretmenler, araştırma görevlileri dahil olmak üzere bütün üniversite öğretim elemanları kurumlarına başvurdukları takdirde bu imkandan faydalanabileceklerdir.
Anayasa Mahkemesinin bu iptal kararından önce bir yerden başka bir yere atanıp ta yolluk alamayan memurlar, atamadan sonra görev yaptıkları örneğin öğretmeler okullarına ya da bağlı oldukları kurumlara bir dilekçe ile başvuracaklar. Yapılan başvuruya olumsuz cevap verilmesi durumunda ise, yolluğun ödenmesi için yargı kararlarına atıf yapılarak, dava açılabilecek. Birden fazla atama ile yer değiştiren memurlar, her bir atama için ayrı dilekçe verecek. Her bir atama için ayrı dava açabilecek.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARINDA İPTAL EDİLEN HÜKÜMLER ŞUNLARDIR:
4969 sayılı Kanunun 1. maddesinin a, c ve d bentleri “ a) 10 uncu maddesinin (1) numaralı bendinin başına "Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere;" ibaresi eklenmiş ve aynı bentte yer alan "yeniden veya" ibaresi metinden çıkarılmıştır.
b) 33 üncü maddesinin (b) fıkrasının son paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Bu şekilde gündelik ödenenlerden, yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak üzere, gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenir.
c) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (7) numaralı bendi ile ikinci fıkrası, 9 uncu maddesinin (a) bendi, 10 uncu maddesinin (2), (3) ve (4) numaralı bentleri, 11 inci maddesi, 56 ncı maddesinin (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
d) 56 ncı maddesinin (a) bendindeki "Re'sen veya isteği üzerine emekliye ayrılan memur ve hizmetlilerle" ibaresi ile "ve cezaen olmamak üzere kurumlarınca vazifelerine son verilen hizmetlilere" ibaresi, 59 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ile 10 uncu maddenin 2 nci bendi kapsamına girenlerden 56 ncı maddede belirtilen süre içinde ikamet edecekleri yere taşınmayanlar," ibaresi madde metinlerinden çıkarılmıştır.” İptal edilmiştir.
4969 sayılı Kanunun 3. maddesinin ise; “4.7.2001 tarihli ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 14 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 14/A maddesi eklenmiştir.
MADDE 14/A- 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamı dışında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında;
a) İstihdam edilme şekline bakılmaksızın; ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ile bunların aile fertlerine ilk defa veya yeniden göreve alınma nedenlerine bağlı olarak harcırah ödenmez, bu amaçla başka bir adla ödeme yapılamaz.
b) İstihdam edilen personelden, kendilerinin yazılı talebi üzerine bu kurum ve kuruluşlar arasında veya bunların başka yerlerdeki birimleri arasında naklen ataması yapılanlara, mevzuatlarında bu atama için öngörülen harcırah ödenmez, bu amaçla başka bir adla ödeme yapılamaz.
c) Emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunan, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulanan veya emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra vazifelerine son verilen personele, bu nedenlere bağlı olarak harcırah ödenmez; bunlara ilgili mevzuatında öngörülmesi kaydıyla damga vergisi hariç hiçbir vergiye tâbi tutulmaksızın beş yüz milyon lirayı geçmemek üzere tazminat ödenebilir.
d) Yurt içi ve yurt dışı gündelik ödemeleri, emsali Devlet memurlarına 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca yapılan gündelik ödemelerinin bir buçuk katını geçemez. İlgili mevzuatında öngörülmüş olması halinde, bu kapsamda bulunanlardan yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere bu belge karşılığı yapılan ödemeler bir buçuk katın hesabında dikkate alınmaz.
Diğer mevzuatın bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz. “Koyu karakterlerle yazılan bütün ibareler iptal edilmiştir.
İptal edilen hükümler uyarınca yolluk talebinde bulunamayan veyahut talepte bulunulsa dahi yolluk alamayanlar bir dilekçe ile başvuruda bulunarak hak ettikleri yolluğu alabileceklerdir. Bu nedenle öncelikli olarak durum tespiti yapılmalı ve konu ile ilgili idareye talepte bulunarak gelen cevabi yazı ile konu yargıya intikal ettirilmelidir.
Bu konuda Türkiye Kamu Sen’in ve bağlı sendikaların avukatları üyelerimizin hizmetindedir. Üyelerimize önemle duyurulur.
Türkiye Kamu-Sen
İstanbul İl Başkanı
Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMALARI
1- Söz konusu açıklamada yer alan karar, 7 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
TIKLAYINIZ.
2- Karar, 4969 sayılı, 2003 yılında çıkarılan bir kanunla, 631 sayılı KHK'ya eklenen bir düzenleme ile ilgilidir. TIKLAYINIZ.
3- 631 sayılı KHK, genel olarak üst kurullardaki maaşları düzenleyen bir Kanun Hükmünde Kararnamedir.
4- Anayasa Mahkemesinin 7 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararı da, zaten karar da yazmaktadır, ve sadece üst kurullara ilişkindir. (1 aylık geriye yürütme kararı hariç).
5- Anayasa Mahkemesi zaten daha önce naklen atamalara ilişkin konuyu karara bağlamış, bu karar sonrasında Danıştay geriye doğru ödeme alınabileceği kararı vermiş, bu karar sonrasında açılan onbine yakın dava nedeniyle de hükümet harcırahları geriye doğru ödemiştir. Yani naklen atamada harcırah verilmesi konusu daha önce çözüme kavuşturulmuş bir konudur.
6- Özetle söz konusu karar, temel olarak üst kurullardaki naklen atamalara ve kanun metninin bir ay önce geriye yürütülmesi nedeniyle, bazı maddeler yönünden bu bir aylık geriye yürütme hükmünün iptaline karar vermiştir.
7- Hem bazı ziyaretçilerimizce hem de adı geçen sendikanın kararında yer aldığı üzere, bu kararın tüm memurlar bağlamında naklen atamalara ilişkin yeni bir bölümü bulunmamaktadır. Açıktan atananlara yine harcırah verilmeyecektir. Emekli olanlara 500 TL harcırah verilmeye de devam edilecektir.
Kaynak:
www.memurlar.net