2.Uluslararası Ekslibris Yarışması Sergisi - The Exhibition of Contemporary Graphics and Ex-libris from Turkey
14-30 Aralık 2007 İstanbul Karşı Sanat Çalışmaları,
08 - 25 Ocak 2008 İstanbul IMOGA İst. Grafik Sanatları. Müzesi.,
29 Ocak - 16 Şubat 2008 İzmir İşbank Sanat Galerisi'nde açılacaktır.
Hacettepe Üniversitesi ile Ankara Ekslibris Dernegi'nin birlikte düzenledigi 2. Uluslararası Ekslibris Yarışması'na 43 ülkeden 996 sanatçı, 3244 eserle katılmıştır. Jüri üyeleri, 463 özgün ekslibrisin sergilenmesine, ekslibris sanatının önde gelen 25 usta sanatçısına onur sertifikası verilmesine, 15 başarılı genç sanatçıya ödül ve 9 sanatçıya mansiyon verilmesine karar vermiştir. Bu uluslararası serginin yaratacagı atmosferle sanatseverler, başka sanatçıları tanıma, farklı kültürleri paylaşma, estetik duygularla zenginleşme fırsatı bulacaktır.
Ekslibris, 1470'lerde kitaplar için bir mülkiyet işareti, bir ihtiyaç grafigi olarak dogmuştur. Kitaba olan ilgiyle birlikte önemi her geçen gün artmış, pek çok ülkede müzeleri, dernekleri kurulmuş, sayısız koleksiyoncusu oluşmuştur. Özgün baskı sanatının içinde özel bir yeri olan ve tümüyle estetik kaygılarla yaratılan ve öyle de olması gereken ekslibris sanatı, ülkemizde de çok hızlı bir gelişme göstermiştir. Henüz bir ekslibris müzesine kavuşamasak da sanatçı ve tasarımcılarımız, uluslararası yarışmalarda ödüller almakta, yurtdışı sergilere davet edilmektedirler. Bu konuda ülkemize duyulan güvenin bir sonucu olarak geçen yıl İsviçre - Nyon'da yapılan seçimde 33. Uluslararası Ekslibris Dernekleri Federasyonu (FISAE) Kongresi�nin 2010 yılında Türkiye'de yapılmasına oybirligi ile karar verilmiştir. 2010 yılında 500'e yakın ekslibris sanatçısı ve koleksiyoncu ülkemizde bir araya gelecektir.
2003 yılında yapılan birinci yarışma sergisi, 11 büyük kentimizi dolaşmıştır. Bu sergiler sayesinde özellikle sanat egitimi alan gençlerin ekslibrise olan ilgileri artmıştır. Bu ilginin olumlu bir sonucu olarak da 2005'de yapılan 2. FISAE CGD Ekslibris Yarışması'na Türkiye'den %47 katılım olmuş, birincilik dahil üç ödül, dört mansiyon alınmıştır. Ekslibris sanatındaki bu gelişme devam ettigi sürece gurur duyulacak daha büyük başarılara imza atılacagını ummaktayız.
Ödül Alan Sanatçılar:
Birinci Ödül (T. C. Kültür ve Turizm Bakanlıgı Ödülü);
Ivan Miladinovic (Sırbistan) ,
İkinci Ödül (Hacettepe Üniversitesi Ödülü);
Eduard Georgiev Penkov (Bulgaristan)
Üçüncü Ödül (Ankara Ekslibris Dernegi Ödülü);
Sophie Vael (Belçika),
Işık Üniversitesi Özel Ödülü:
Hanna T. Glowacka (Polonya)
Selçuk Üniversitesi Özel Ödülü:
Martin Manojlin (Çek Cum.),
İnönü Üniversitesi Özel Ödülü:
Peter Augustovic (Slovakya),
Çankaya Belediyesi Özel Ödülü:
Mustafa Okan (Türkiye),
IMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi Özel Ödülü: Mirsad Konstantinovic (Bosna Hersek)
Atelye Alaturka Özel Ödülü:
Veselin Damyanov-Ves (Bulgaristan),
Aydeniz Group Özel Ödülü:
Onnik Karanfilian (Bulgaristan)
Tandogan Rotary Kulübü Özel Ödülü:
Christine Deboosere (Belçika),
Mürşide İçmeli Özel Ödülü:
Ivan Rusachek (Beyaz Rusya),
Hüseyin Bilgin Özel Ödülü:
Yunus Güneş (Türkiye),
Şükrü Ertürk Özel Ödülü:
Katrina Zaric (Sırbistan),
Ali Şükrü Fidan Özel Ödülü:
Tezcan Bahar (Türkiye)
Mansiyon Alan Sanatçılar:
H. Müjde Ayan (Türkiye), Marcin Bialas (Polonya), Natalija Cernetsova (Latviya), Stefanie De Graef (Belçika), Katrien Dellafaille (Belçika), Serik Kulmeshkenov (USA), Juri Orlov (Estonya), Ichibun Sugimoto (Japon), Stefanie Van pellicom (Belçika)
Onur Sertifikası Alan Sanatçılar:
David Bekker (Ukrayna) , Yuri Borovitsky (Rusya), Evgenij Bortnikov (Rusya), Jiri Brazda (Çek Cumhuriyeti), Marin Gruev (Bulgaristan), Sergey Hrapov (Ukrayna), Sergiy Ivanov (Ukrayna), Juri Jakovenko (Beyaz Rusya), Wojciech Jakubowski (Polonya), Julian Dimitrov Jordanov (Bulgaristan), Konstantin Kalynovych (Rusya), Wojciech Luczak (Polonya), Yuriy Nozdrin (Rusya), Ovidiu Petca (Romanya), Arpad Salamon (Slovenya), Mauricio Schvarzman (Arjantin), Yury Shtapakov (Rusya), Vladimir Suchanek (Çek Cumhuriyeti), Frank-Ivo Van Damme (Belçika), Katarina Vavrova (Slovak Cumhuriyeti), Peter Velikov (Bulgaristan), Zoltan Ven (Macaristan), Mikhail Verkholantsev (Rusya), Gennady Vial (Beyaz Rusya), Vladimir Zuev (Rusya