Türkiye’nin çağdaş bir eğitim verebilmesi için 150 bin öğretmene ve 160 bin dersliğe ihtiyacı var.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Sosyal İşler Sekreteri Gönül Oğuz, Türkiye’nin eğitimle ilgili bir çok sıralamada dünyanın en geri ülkeleri arasında yer aldığına dikkat çekerek, Türkiye’nin çağdaş bir eğitim verebilmesi için 150 bin öğretmene ve 160 bin dersliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Sosyal İşler Sekreteri Gönül Oğuz yaptığı yazılı açıklamada,ülkelerin gelişmişliği ile eğitim sistemi arasında yakın bir ilişki olduğunu ifade ederek, “Türkiye gibi ülkelerde eğitim sisteminin niteliğine ilişkin ortaya çıkan sonuçlar, az gelişmişliğin hem nedeni hem de sonucunu oluşturur” dedi.
Türkiye’deki eğitim sisteminin niteliksiz ve ezberci olduğuna işaret eden Oğuz, Türkiye’nin eğitim durumunun gelişmiş ülkelere kıyasla istenilen düzeyde olmadığını belirtti.
-110 BİN 975 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİSİ ULU TERK ETTİ-
Türkiye’de nüfusun ortalama eğitim süresinin köylerde 4, şehirlerde 6 yıl olduğunu kaydeden Oğuz, “Okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde 6 milyon çocuk eğitim hakkından yararlanamıyor. Okulöncesi eğitim çağında 4 milyon çocuk olmasına rağmen yararlanan öğrenci sayısı yüzde 20. 737 bun 614 çocuk ilköğretimden yararlanamıyor.
Bu çocukların yüzde 70’si ise kız. Geçen yıl 110 bin 975 ilköğretim öğrencisi okulu terk etti. Türkiye’nin 150 bin öğretmene, 20 bin memur, hizmetli ve yardımcı personele, 160 bin dersliğe ihtiyacı var” diye konuştu.
Oğuz, dünyanın en iyi 500 üniversite sıralamasında Türkiye’nin sıfır çektiğini dile getirdi. (ANKA)