BEP NEDİR?
Bep özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan bireylerin, öğretmenlerin, anne – babaların özel gereksinimlerini karşılamak için oluşturulmuş özel eğitim programıdır. Bireyselleştirilmiş eğitim planı ( bep) kişinin gereksinimlerine göre yapması gereken eylemleri ve alt basamaklarını nasıl ve kiminle yapılacağını gösteren bir akış planıdır.
Eğitim programından hareketle bireyselleştirilmiş eğitim programı anne baba, öğretmenler okul yöneticilerinin oluşturduğu bedensel toplumsal duyuşsal ve bilişsel davranışları göstermesi için gerekli ek eğitsel yaşantıların ortamların ve görev alacak kişilerin ve çalışma sürelerinin gösterildiği plandır.
Bep in hazırlanmasındaki temel amaç öğrencinin eğitim programın da karşılaştığı güçlüklerin nedenini kendi gelişim özellikleri ve yetersizliklerine yormak yerine eğitim planı ve uygulamalara yormadır bu nedenden dolayı da eğitim programının öğelerinde değişikliğe gidilerek öğrencinin güçlük yaşamayacağı ve ilerleme göstereceği program oluşturma yoluna gidilir.
Bep var olan programı çocuğun yapabildiğine göre uyarlamayı gerektirmektedir. Plana göre öğrencide davranış değişikliği meydana getirmek yerine öğrencinin özelliklerine göre plan hazırlamak esasına dayanan bir plandır.
Bep’in tarihi:
Özel eğitim öğrencileri için eğitim fikrinin yaygınlaşmasında insan haklarının yanı sıra ABD’nin eğitim sosyal ve politik güçleri etkili olmuştur. 1975 yılında Amerika’da çıkarılan “PL.94-142 tüm engelli çocuklar için eğitim yasası” ile tüm engelli çocuklara ve gençlere uygun eğitim programları sağlamak zorunlu hale gelmiştir.
1971 yılında Pensilvanya Zihinsel Engelli Vatandaşlar Derneği’nin Pensilvanya Eyaletine karşı açmış oldukları dava özel eğitim ve Bireyselleştirilmiş eğitim planının (bep) gelişimi açısından bir dönüm noktası olma özelliği göstermektedir. Bu dava sonucunda tüm engelli çocuklar kendi kapasitelerine uygun parasız eğitim hakkını elde etmişlerdir. Oysa Pensilvanya Eyaleti’nde bu çocuklar eğitilemez öğretilemez olarak düşünülmüş ve eğitim ortamlarından uzaklaştırılmışlardır. Bu dava engelli insanlar için açılan en etkili mahkeme başvurusu olmuştur.
— Bu dava sonucunda tüm engelli çocuklara parasız uygun eğitim hakkı
— Tüm engelli çocuklara engellerine bakılmaksızın zorunlu eğitim hakkı
— Tüm engelli çocuklara fark gözetmeksizin değerlendirilme hakkı
— Eğitimden sorumlu yerel yönetimlere bep hazırlama zorunluluğu getirilmiştir
— Engelli olan çocukların mümkün olduğunca engelli olmayan öğrencilerle aynı eğitim ortamlarında eğitimlerini sürdürmeleri zorunluluğu getirilmiştir.
— Irksal ve kültürel fark gözetmeksizin değerlendirme yapılmalı ve değerlendirme tek bir testle değil çocuğun kendi dilinde ve anlayabileceği dilde uygun ölçü araçları kullanılmasına karar verilmiştir.
Neden bep?
—Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğine göre bep hazırlamak yasal bir zorunluluktur.
—Bep öğretime nereden başlayıp sırasıyla neyin nasıl ne süre ile öğretileceği konusunda öğretmeni yönlendirir.
Kimlere bep hazırlanır?
Aynı yaş grubundaki çoğunluk çocuktan önemli sayılacak derecede öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklara
Okula devam eden aynı yaş grubundaki çocuklara sağlanan eğitim olanaklarından yararlanmasını önleyen ya da engelleyen bir yetersizliğe sahip (görme işitme zihinsel ortopedik… yetersizliği olan çocuklar) öğrencilere bep hazırlanır.
Bep’te neler bulunmalı?
—Aile görüşme formu
—Kaba değerlendirme aracı
—Vaka inceleme özeti
a)Yetersizliğin betimi
b)Özrün işlevsel betimi
—Tüm hizmet planı
a)Gereksinimler
b)Gereksinimlerin öncelik sırasına konulması
c)Uda (uzun dönemli amaç)
d)Kda (kısa dönemli amaç)
e)Öa (öğretimsel amaç)
-Özel eğitim ya da destek hizmetler (Yerleştirme ve öneriler)
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI HAZIRLAMA
Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğine göre sınıfında yetersizliği bulunan her bir öğrenci için sınıf öğretmenleri ve branş öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim planı ( BEP ) hazırlaması yasal bir zorunluluktur