Görsel Sanatlar Platformu - GorselSanatlar.org
GENEL KATEGORİ => Forum Kullanımı => ARŞİV => Konuyu başlatan: duяudoğ@ - 27 Ekim 2007, 22:46:59
-
120c 120c 238s
Güneydoğu Asya?da yaşayan bu yılan türü hiçbir kanat ya da uzantıya sahip olmadığı halde 20 metreden fazla uçabiliyor. Erişkinlerinde uzunluğu 1 metreyi bulan bu yılanların havada süzülebilme yeteneklerinin aerodinamiği hakkında daha önceleri hiçbirşey bilinmiyordu.
ABD'deki Chicago Üniversitesi biyologlarından Jake Socha, Singapur hayvanat bahçesinde Chrysopelea paradisi türüne ait bu yılanlar üzerinde 6 yıl süren bir araştırma yürüttü. Yılanların uçuş sistemlerini özel bir bilgisayar programı sayesinde açığa çıkaran bilim adamı, çalışmasının detaylarını Nature 'da yayımladı(1).
Yılan kalkışa geçmeden önce bir daldan aşağıya sarkıyor. Bu sırada bedeni J harfi şeklinde bir görünüm sergiliyor. Aniden yukarıya hareketlenip kendisini daldan kurtarıyor. Bedenini dümdüz hale getirip baştan yassılaştırıyor. Bu yassılaşmayı kobra yılanının ense kısmına benzetmek mümkün. Bu şekilde yılanın beden genişliği yaklaşık iki misli artıyor. Yılan hızlandıkça kafasını ve kuyruk ucunu ortaya doğru kaldırıyor ve bir uçtan diğerine geniş bir S şeklinde dalgalanıyor. Yılanın bu hareketi, masa üzerindeki bir kamçınının bir ucundan dalgalandırılmasına benziyor.
Yılanın kısa, ama son derece etkileyici atlayışı daha başka hiçbir canlıda görülmeyen bir sisteme dayanıyor. Havada süzülmeyi sağlayan sistem aynı zamanda yumuşak bir inişi de mümkün kılıyor. Socha 6 yıl boyunca Singapur hayvanat bahçesindeki 10 metrelik bir kuleden (3 katlı bir bina yüksekliği) atlayan yılanları gözlemlemiş, tek bir yılanın dahi yaralanmadığını belirtiyor.
"İster doğada yaşayan bir canlı olsun, ister insan yapımı bir makine olsun, bu yılan gibi uçabilen hiçbir şey yoktur, çünkü ileriye giderken aynı zamanda bir yandan diğerine de hareket etmektedir" diyor Socha.
Yılanlar manevranın yanısıra kalkış anında da üstün bir yetenek sergiliyorlar. Yılanın kalkış anında kendisini hızla ileriye itmesi saniyenin onda birinden az bir sürede gerçekleşir. Bu kısacık sürede bedenin uygun hale gelmesi için, sinir hücreleri ve kaslar arasında mükemmel bir işbirliği olduğunu göstermekte.
"Bu hareket ve bedensel pozisyon belirleme kombinasyonu düzenlemesi herhangi başka bir yılan türünde görülmüyor ve büyük ihtimalle çok gelişmiş sinir-kas kontrolü gerektiriyor"diyor.
Sinir-kas kontrolü, sinir sistemi ve kas sistemi arasındaki haberleşmeye dayalı bir etki-tepki döngüsü ortaya koyar. Bu sayede binlerce kas lifi senkronize bir şekilde çalışır ve yılan havada süzülebilir.
-
Hocam gerçekten çok ilginçmiş. Daha önce uçan yılan diye birşey duymamıştım hiç. Yazınızı okuyunca hemen araştırdım. Resim upload etmede problem yaşıyorum ancak uçan yılanları merak edenler aşağıdaki linklerden görebilirler. Bu arada +1
http://mysteriousearth.com/attachments/blog/0000015/snake.jpg
http://animals.nationalgeographic.com/staticfiles/NGS/Shared/StaticFiles/animals/images/primary/flying-snake.jpg
-
ooo ben yerdekinden acayip korken birde uçanlarımı varmış yılanların aman allahım teşekkürler bilgilendirme için denizcim
-
nasıl yani yaaaa bunun ucanıdamı varmışşşş !!!
-
varmış valla ayfercim,bende okuyunca çok şaşırdım