Gönderen Konu: Transdantal Meditasyon  (Okunma sayısı 1249 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı @ksibey

  • Recep KILIÇ
  • Onursal
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.746
  • Karizma Puanı: 1106
  • Recep KILIÇ/OMÜ Resim-İş Öğrt.Grafik Tas. ASD'03
Transdantal Meditasyon
« : 16 Aralık 2007, 14:25:53 »

Transdantal Meditasyon
Transdantal Meditasyon (TM), ünlü Beatles grubu üyelerinin 1960'lı yıllarda, Maharishi Mahesh Yogi'den öğrendikleri meditasyon türünün adı. Bugün TM tüm dünyada milyonlarca insan tarafından uygulanıyor. Buradaki teknik, adına 'mantra' denilen, herkesin kendine özgü, belirli bir sözcüğü, günde iki kez, 15-20 dakika boyunca tekrarlaması.

Meditasyonun birçok insanda migreni geçirdiğine tanık olunmuş ama her hastada faydalı olduğu söylenemez. Burada çok önemli bir nokta var. Eğer fiziksel olarak rahatlamamışsanız, meditasyonun migren ağrılarınızı geçirme olasılığı pek yüksek değil.

Bazı insanlar beyin stresini azaltacak, ama fiziksel stresi etkilemeyecek biçimde meditasyon yaparlar. Gerçi sessizce, bir mantra sözcüğünü tekrarlamak insanları çok sakinleştirebilir, bazı insanların da bu sayede migrenini geçirebilir, ancak, aynı zamanda, beyinsel olduğu kadar fiziksel olarak da gevşemişlerse etki yapabilir. Örneğin eğer 20 dakika meditasyon yaptıktan sonra elleriniz hâlâ soğuksa, bedeniniz henüz gevşememiş demektir ve meditasyon yönteminizi değiştirmeniz gerekebilir.

Nefes egzersizleri

Nefes alıp verme burada çok önemli bir anahtar. Eğer çoğunlukla göğsünüzün üst bölümünden nefes alıp veriyorsanız, bu, stresle bağlantılı olan nefes tarzıdır. Eğer bir tehlikeden kaçarmış gibi nefes alıyorsanız, gevşemeniz imkânsızdır. Aynı şekilde, eğer nefes alıp verişiniz yavaş ve derinden olursa, sanki çok derin bir uykuda imişçesine, bu kez de, insanın kendini gergin hissetmesi zor olur. Ama sakın derin nefes almayı, büyük, kocaman nefes almalarla karıştırmayın. Bazı insanlar derin nefes almanın, karınlarını içeri çekmek ve göğüslerinin üst bölümünden nefes almak olduğunu sanırlar. Hayır, değil. Eğer nefes alırken karnınız kımıldamıyorsa, derin nefes almıyorsunuz demektir. Ve eğer derin nefes almıyorsanız, yani karnınızdan nefes almıyorsanız, doğru, ya da iyi nefes almıyorsunuz demektir. Eğer bedeniniz uzun süredir gergin haldeyse, bedeninizin artık ezbere bildiği alarm durumu alışkanlığından kurtulması uzun yıllar alabilir. Onun için, ruhsaldan çok, ilk önce fiziksel gevşemeye yoğunlaşmanız çok önemlidir.

Meditasyon da, hem bedeninizi, hem de kafanızı rahatlatmanın öğrenileceği basit bir yoldur. Bunun da en kolay yolu, nefes alıp verişe yoğunlaşmaktır. Kendi doğal nefes alıp verişinizi dışarıdan izlemeye çalışmak bile kolaylıkla ve çabucak rahatlatmanızı sağlayabilir.

İngilterede sonradan akupunkturcu olan bir fizyoterapist, gevşeme ve akupunkturun birlikte, migren ağrısı çekilen saatleri yüzde 60 oranında azalttığını söylüyor.
@ksibey