Sanat etkinlikleri derslerini bu sene idareyi zorlayarak seçtirdik kurulda. Yoksa öğretmeni olmayan başka dersler seçip, vakit öldürülecekti. Şimdi 6. ve 7. sınıflarda bu derslere ben girmekteyim, kurumumda da Görsel Sanatlar Dersi kadrosundayım.
Öncelikle verilen bir rehber kitap var hepinizin bildiği üzere. Bana kalırsa bu ders için içeriği yeterli değil. Düşünün ki her sene kendi dersimizde sanatın ne olduğuna dair bir tekrar yapmak durumunda kalıyoruz ve de sanat türlerine değiniyoruz. Öğrenciler değişiyor, zaman geçtikçe kimi şeyler unutuluyor. Bu derste ilk olarak amaçlanması gereken an azından orta kademeyi bitirmiş bir ferdin, sanata dair, sanatın ne olduğuna dair bilgilerinin olmasını sağlamak, bana kalırsa.
Kültürün diğer ögelerini de derse dahil ettiğinizde, sanatın doğuşundan tutun, eski medeniyetlere, kültür etkileşimlerine ve bunların sebeplerine, sömürgeci topluluklara ve bu yolla yozlaşan ya da yok olan kimi kültürel detaylara, eski medeniyetlerin sanatlarına, şimdi sanat diye adlandırdıklarımıza dek çok geniş bir perspektif kullanarak bir çok konu işleyebilir, öğrencilerinizi araştırmaya ve araştırdıklarını paylaşmaya yönlendirebilirsiniz.
İnanın, bu dersten aldığım hazzı, karşılıklı paylaşımdan doğan ve aydınlanan, bilgi peşinde olmaktan keyif alan gençlerin yüzlerinden yayılan ışığı, her hangi bir şeye değişmem. Bu kadar keyifli olabiliyor işte.
Tabii ki dersin bir bölümü bu. Yapacağınız plana göre -klasik yıllık ders planından bahsetmiyorum- daha bir çok şey işlenebilir. Diyelim ki efsanelerle ilgili konular var, bu konular araştırılıp incelenecek ve dramatize edilecek. Fakat ondan evvel çocuklara sahne disiplini, drama ve doğaçlama gibi konuları kavratmak hedeflenmeli. Küçük çapta drama oyunları ile öncelikle içlerindeki çekingenliği kırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı. Daha sonra yine bir plan dahilinde proje grupları oluşturabilirsiniz.
Ben her sınıfta proje grupları oluşturdum. Bir sene içerisinde yapılacak etkinliklerle ilgili grupların görevlerini belirledik ve bunları ders defterlerine not ettik. Her öğrenci, kendi grubundaki diğer öğrencileri disipline edecek ve kontrol edecek örneğin. Sene sonunda yapılmış tüm çalışmalarla ilgili, birbirleri için gözlem ve değerlendirme formları dolduracaklar. Bunlar da ders içerisinde, teknik detaylar fakat önemli. O iki saati sadece zaman geçsin diye doldurmadıklarının bilincinde olmaları çok önemli bir nokta arkadaşlar...
Planlama yapıldıktan sonra, küçük oyunlarla ısınma turları yaptık. Doğaçlamanın ne olduğu, sahne duruşu gibi teknik detayları yaşayarak kavramalarını sağlamalısınız. Bundan sonra gelinecek aşama- ya da bizim geldiğimiz nokta diyebilirim-, hikaye ve oyunların ya da çeşitli masalların dağıtımı oldu. Bu dağılım yapıldıktan sonra araştırma ödevleri yapıldı. Çocuklar, proje gruplarına düşen ve sene sonunda sahneleyecekleri hikayeleri araştırmaya başladılar. Araştırmalar tamamlandıktan sonra şimdi, tüm sınıflarda senaryo yazma teknikleri konusundayız.
Bulunan hikayeler, oyun metni şeklinde olmuyor her zaman. Ellerinde tekst olmayan öğrenciler, bunu nasıl sahneye koyabileceklerini öğrenmeliler. Bu sebeple planıma, senaryolaştırma ve yazım tekniklerini dahil ettim. Bir senaryo yazmak ve oyun hazırlamak için neler gerekir, bunu aktarıyorum şimdi onlara. Bu aşamadan sonra-ki yavaş yavaş başladılar çalışmaya- ellerinde olan her hangi bir metni ya da hikayeyi, nasıl sahneye konulabilir hale getireceklerini kavramış olacaklar ve oyunlar, yine öğrenciler tarafından yazılacak.
Bu arada teknik terimler devreye girmekte. Dialog, monolog, tekst, dekor, kostüm, ses ve ışık gibi detayları işliyoruz. Sahneleme aşamasında ihtiyaç duyacağımız ses tonları, karakterize edebilme yolları gibi küçük alt konuları gösteriyorum. Oyun yazımından sonra da rol dağılımı ve okuma seansları yapılacak. En sonunda ise bir aksilik olmazsa, el birliği ile aşama aşama katedilen bu yollar, bize keyifle işlenmiş bir ders, kendine güvenen ve bir işe yaradıklarını hisseden ayrıca da kültürlenmiş ve aydınlanmış genç bireyler kazandıracak. Ümidim ve inancım bu minvalde benim.
Uzun tuttuysam kusuruma bakmayın ama belki dersi nasıl işleyebileceğiniz konusunda bir fikir verebilmişimdir. Teşekkürler...