Gönderen Konu: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz  (Okunma sayısı 35985 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ergun Erdal

  • Yeni Üye
  • İleti: 4
  • Karizma Puanı: 1
Ynt: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz
« Yanıtla #10 : 27 Ağustos 2008, 12:22:09 »

Sanat etkinlikleri derslerini bu sene idareyi zorlayarak seçtirdik kurulda. Yoksa öğretmeni olmayan başka dersler seçip, vakit öldürülecekti. Şimdi 6. ve 7. sınıflarda bu derslere ben girmekteyim, kurumumda da Görsel Sanatlar Dersi kadrosundayım.

Öncelikle verilen bir rehber kitap var hepinizin bildiği üzere. Bana kalırsa bu ders için içeriği yeterli değil. Düşünün ki her sene kendi dersimizde sanatın ne olduğuna dair bir tekrar yapmak durumunda kalıyoruz ve de sanat türlerine değiniyoruz. Öğrenciler değişiyor, zaman geçtikçe kimi şeyler unutuluyor. Bu derste ilk olarak amaçlanması gereken an azından orta kademeyi bitirmiş bir ferdin, sanata dair, sanatın ne olduğuna dair bilgilerinin olmasını sağlamak, bana kalırsa.

Kültürün diğer ögelerini de derse dahil ettiğinizde, sanatın doğuşundan tutun, eski medeniyetlere, kültür etkileşimlerine ve bunların sebeplerine, sömürgeci topluluklara ve bu yolla yozlaşan ya da yok olan kimi kültürel detaylara, eski medeniyetlerin sanatlarına, şimdi sanat diye adlandırdıklarımıza dek çok geniş bir perspektif kullanarak bir çok konu işleyebilir, öğrencilerinizi araştırmaya ve araştırdıklarını paylaşmaya yönlendirebilirsiniz.

İnanın, bu dersten aldığım hazzı, karşılıklı paylaşımdan doğan ve aydınlanan, bilgi peşinde olmaktan keyif alan gençlerin yüzlerinden yayılan ışığı, her hangi bir şeye değişmem. Bu kadar keyifli olabiliyor işte.

Tabii ki dersin bir bölümü bu. Yapacağınız plana göre -klasik yıllık ders planından bahsetmiyorum- daha bir çok şey işlenebilir. Diyelim ki efsanelerle ilgili konular var, bu konular araştırılıp incelenecek ve dramatize edilecek. Fakat ondan evvel çocuklara sahne disiplini, drama ve doğaçlama gibi konuları kavratmak hedeflenmeli. Küçük çapta drama oyunları ile öncelikle içlerindeki çekingenliği kırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı. Daha sonra yine bir plan dahilinde proje grupları oluşturabilirsiniz.

Ben her sınıfta proje grupları oluşturdum. Bir sene içerisinde yapılacak etkinliklerle ilgili grupların görevlerini belirledik ve bunları ders defterlerine not ettik. Her öğrenci, kendi grubundaki diğer öğrencileri disipline edecek ve kontrol edecek örneğin. Sene sonunda yapılmış tüm çalışmalarla ilgili, birbirleri için gözlem ve değerlendirme formları dolduracaklar. Bunlar da ders içerisinde, teknik detaylar fakat önemli. O iki saati sadece zaman geçsin diye doldurmadıklarının bilincinde olmaları çok önemli bir nokta arkadaşlar...

Planlama yapıldıktan sonra, küçük oyunlarla ısınma turları yaptık. Doğaçlamanın ne olduğu, sahne duruşu gibi teknik detayları yaşayarak kavramalarını sağlamalısınız. Bundan sonra gelinecek aşama- ya da bizim geldiğimiz nokta diyebilirim-, hikaye ve oyunların ya da çeşitli masalların dağıtımı oldu. Bu dağılım yapıldıktan sonra araştırma ödevleri yapıldı. Çocuklar, proje gruplarına düşen ve sene sonunda sahneleyecekleri hikayeleri araştırmaya başladılar. Araştırmalar tamamlandıktan sonra şimdi, tüm sınıflarda senaryo yazma teknikleri konusundayız.

Bulunan hikayeler, oyun metni şeklinde olmuyor her zaman. Ellerinde tekst olmayan öğrenciler, bunu nasıl sahneye koyabileceklerini öğrenmeliler. Bu sebeple planıma, senaryolaştırma ve yazım tekniklerini dahil ettim. Bir senaryo yazmak ve oyun hazırlamak için neler gerekir, bunu aktarıyorum şimdi onlara. Bu aşamadan sonra-ki yavaş yavaş başladılar çalışmaya- ellerinde olan her hangi bir metni ya da hikayeyi, nasıl sahneye konulabilir hale getireceklerini kavramış olacaklar ve oyunlar, yine öğrenciler tarafından yazılacak.

Bu arada teknik terimler devreye girmekte. Dialog, monolog, tekst, dekor, kostüm, ses ve ışık gibi detayları işliyoruz. Sahneleme aşamasında ihtiyaç duyacağımız ses tonları, karakterize edebilme yolları gibi küçük alt konuları gösteriyorum. Oyun yazımından sonra da rol dağılımı ve okuma seansları yapılacak. En sonunda ise bir aksilik olmazsa, el birliği ile aşama aşama katedilen bu yollar, bize keyifle işlenmiş bir ders, kendine güvenen ve bir işe yaradıklarını hisseden ayrıca da kültürlenmiş ve aydınlanmış genç bireyler kazandıracak. Ümidim ve inancım bu minvalde benim.

Uzun tuttuysam kusuruma bakmayın ama belki dersi nasıl işleyebileceğiniz konusunda bir fikir verebilmişimdir. Teşekkürler...
Geçen yıl ben de aynı dersi vermek durumunda kalmıştım. Özellikle ikinci dönemde ciddi anlamda tıkandım. Verdiğiniz ipuçları ve bakış açısıyla bu yıl oldukça rahatlayacağımı düşünüyorum. Teşekkürler.

Çevrimdışı bolat

  • Yeni Üye
  • İleti: 10
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz
« Yanıtla #11 : 08 Eylül 2008, 17:30:13 »
Verdiğiniz  bilgiler  için  teşekkürler. 110b

Çevrimdışı SONGL

  • Yeni Üye
  • İleti: 6
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz
« Yanıtla #12 : 08 Eylül 2008, 21:05:35 »
Sanat Etkinlikleri dersi öncelikle Görsel Sanatlar dersinin bir devamı olarak düşünülürse programın içeriğinin uygun olmadığı söylenebilir. Ancak Sanat bir bütündür ve sadece Güzel Sanatlarla sınırlandırılamaz. Programın içeriğine gelince; program , sanatı anlatan,tanıtan ve sevdiren bir program olmamış. Bence bu programı hazırlayanlar öğrencilere sanatın önemini kavratmak ve onlara yeni ufuklar sunmak yerine öğrenciyi bir şekilde oyalamak ve içi boşaltılan derslere bir yenisini eklemek amacıyla yapılmış.
Ancak tüm bunları yaparken ülkemizin değerlei öğretmenlerinin ne kadar yaratıcı ve üretken olduğunu unutmuşlar sanırım. Çünkü bizler bize verilen her durumu değerlendirme ve öğrencilerimizin yararına geliştirmeye çaba sarfeden öğretmenleriz.
Ben bu derse iki yıldır giriyorum ve bu sene de 7.,8. sınıflarda devam edeceğim. Resim dersinin devamı olarak da sürdürmeyeceğim. Öğrencilerimin kendini ifade edebilecekleri ve özgün çalışmalar sergileyebilecekleri her türlü sanatsal faaliyetleri bir arada kullanmaya ve yeteneklerini keşfedip sanattan haz almalarını sağlamaya kararlıyım. Öğrencilerimin en sevdikleri ders haline gelen sanat etkinlikleri dersi iyi ki var, iyi ki bu dersin içeriğini resim dersinin devamı olarak sunmamışlar.. Bu ülkenin tiyatroya giden,çıplak heykel gördüğünde utanmayan,hikaye okuyan,efsaneleri geçmiş kültürlerin en önemli halk sanatı olduğunu kavrayıp değer veren,günümüze uyarlayarak tarihi öğrenen...dahası sanatın toplumların kalkınmasındaki önemini kavrayan bireylere ihtiyacı var. Bunu en iyi şekilde değerlendirelim arkadaşlar...Hepimizin yeteneklerimiz doğrultusunda yapacak bir şeyleri vardır mutlaka!..

Ayrıca şunu belirtmekte yarar görüyorum Sanat Etkinlikleri dersi,Görsel Sanatlar öğretmeninin ders yüküne girmektedir...

Çevrimdışı sinss

  • Yeni Üye
  • İleti: 7
  • Karizma Puanı: 0
Ynt: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz
« Yanıtla #13 : 09 Eylül 2008, 23:17:48 »
geçen sene ben bu dersi vermek istedim müfettişler benim bu dersi veremeyeceğimi söyledi bu konuda bir bilgisi olan arkadaşlar bana cevap yazarsa sevinirim teşekkürler

Çevrimdışı B૯ηбüL

  • Yönetim K.Ü
  • Uzman
  • *
  • İleti: 4.432
  • Karizma Puanı: 1631
    • seyfullah sünbül
Ynt: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz
« Yanıtla #14 : 09 Eylül 2008, 23:22:32 »
branş görsel sanatlarsa ve ders için seçilen alt alan sizin yan alanınız sa eğer girebiliyorsunuz hocam..benim bilgim bu yani.

Çevrimdışı kendisi

  • GÜLYLDRM
  • Uzman
  • *****
  • İleti: 1.389
  • Karizma Puanı: 388
Ynt: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz
« Yanıtla #15 : 09 Eylül 2008, 23:46:55 »
geçen sene ben bu dersi vermek istedim müfettişler benim bu dersi veremeyeceğimi söyledi bu konuda bir bilgisi olan arkadaşlar bana cevap yazarsa sevinirim teşekkürler

seçmeli ders mevzuatını bulun gösterin öğretmenim tabii siz vereceksiniz ve hatta siz müfettişten dayanağını sorsaydınız...bu işler öyle giremezsiniz demekle olmazki ...biz öğretmenlerin bunları cok iyi takip etmesi gerekiyor bizim branşta ders saatide az olunca daha haşır neşır oluyoruz ders dağılımlarıyla ......size iyi şanslar diliyorum
Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir
Düşünmek için aklın eğitilmesidir.
Albert Einstein

MAYDAY

  • Ziyaretçi
Ynt: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz
« Yanıtla #16 : 10 Eylül 2008, 22:41:30 »
geçen yıl da sanat etkinlikleri dersine girmiştim. çocuklara doğaçlama konular verip canlardırmalarını istedim.çok da eğlenceli geçti dersler.atasözlerini ,noktalama işaretlerini canlandırmalarını istedim.nasıl işlemeyi düşündüğünüzü bilmiyorum ama genellikle çocuklar bu derste aktif olmayı seviyorlar.inşallah eğlenceli dersler geçeirirsiniz.kolay gelsin.umarım bir fikir olmuştur.

Çevrimdışı wedmars

  • Yeni Üye
  • İleti: 8
  • Karizma Puanı: 1
Ynt: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz
« Yanıtla #17 : 12 Eylül 2008, 18:43:15 »
ya arkadaşlar sanat etkinliklerinde alt branşlar var (resim,heykel,fotografcılık) gibi bunları sanırsam biz vere biliriz sizin bahsettiğiniz drama onu vermek zorundamıyızz.. ben bu yıl yenı girecem bu derse ama resim yada heykel vermek istiyorum.. bunlar üstünden hazırlanmış bır plan varmı.. onu merak ediyorumm

Çevrimdışı yıldızlı gece

  • Üye
  • *
  • İleti: 31
  • Karizma Puanı: 3
Ynt: sanat etkinlikleri dersini nasıl işliyorsunuz
« Yanıtla #18 : 14 Eylül 2008, 00:10:17 »
 4. ve 5. sınıflarda sanat etkinlikleri dersine girmekteyim.5.sınıflarda işleyen varsa bilir.içerikte yemek kültürü var ve bu konu yıl sonuna kadar devam ediyor.Bu kadar kötü hazırlanan ve bu yaştaki bir çocuğa verilebilecek en gereksiz konuyu nasıl bir mantıkla hazırladıklarını hala anlamış değilim.Bu dersi sanatla ve dolu dolu işleyebilmek için farklı etkinlikler uygulamak için inanın çok zorlanıyorum.Bu dersin Yanına Milli Eğitimden drama ,resim,vs.yazılmış.Ders Program ve klavuz kitabı ise farklı tek tip bir örnekleme getirmiş.Bu durumda hangisi seçilir bilmiyorum.Benim anladığımla onların anlatmak istediğini biri anladıysa bana anlatsın.Programda konuların işlenişinde hepsi yani dramada ,resimde ,üç boyutlu tasarımlarda yer almış fakat e-okula girdiğimizde resimi,dramayı,farklı derslermiş gibi göstermiş.....    işin içinden çıkan varsa ve 4. ve 5. sınıfların bu yılki yıllık planını yapan varsa yollarsa sevinirim.ÇOK ACİL! 520a

Çevrimdışı Art12

  • Yeni Üye
  • İleti: 8
  • Karizma Puanı: 1
sanat etkinlikleri dersini hangi branşlar işleyebilir
« Yanıtla #19 : 14 Eylül 2008, 15:42:12 »
    Bazı arkadaşlarımızın bu derse hangi branşın girebileceği konusunda sıkıntılar yaşadığını okudum. Hatta okul müdürlerinin bu derse sen giremezsin demesi can sıkıcı. Arkadaşlar Sanat Etkinlikleri desine Görsel sanatlar öğretmeni girer hem de maaş karşılığı dersleri arasındadır. Yani yan branşı arasında. Eğer dosya ekini gönderebilirsem indirip inceleyin. Bütün branşların dersleri çizelge halinde verilmiş. Atamaya eses branşınız ilk sütunda, son sütunda ise maaş karşılığı + 15 saat üzeri ekders olarak gireceğiniz dersler yazılı. Çok bilen müdürlere bilgilerini arttırmak için gösterebilirsiniz. Aslında bu belgeler onlarda da var.


    Bu konudaki yönetmelik   "sanat etkinlikleri dersini hangi branşlar işleyebilir"  konu başlığıyla verilmiştir. İlker hocamın sayesinde. Ben yüklemeyi bir türlü başaramadım sağolsun İlker hocam benim adıma yülkleyivermiş.
    İhtiyacı olan arkadaşlar konu başlığından dosyayı indirip inceleyebilir 740a
« Son Düzenleme: 15 Eylül 2008, 00:22:01 Gönderen: Art12 »