http://sanat.milliyet.com.tr/norvec-in-en-pahali----ressami-bir-turk-/plastiksanatlar/haberdetay/12.10.2008/536099/default.htm25 yıl yaşadığı Norveç’te çok popüler olan Eser Afacan begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting 'İnsan eğer resimde kendinden bir parça görürse ona sahip olmak ister’ diyor
Erenus Sanat Galerisi, Floransa Bienali’nde eserleri sergilenen sanatçılarla İtalya’daki Ferrara Collective Grubu sanatçılarını “Instants - Anlar” adlı uluslararası karma sergiyle bir araya getirdi. 10 Mart’a kadar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde izlenebilecek olan sergide Hollanda, Yunanistan, İtalya, Fransa ve Güney Afrika’nın yanı sıra daha pek çok ülkeden gelen 30 sanatçının çalışmaları yer alıyor.
Çağdaş resmin farklı kültürlerdeki örneklerini görmemizi sağlayan sergiye katılan sanatçılar arasında en ilginç isimlerden biri de Eser Afacan. 35 yılı aşkın süredir yurt dışında yaşayan Eser Afacan, Türkiye’de pek tanınmıyor. Matematik ve fizik okumak için gittiği İngiltere’den, resim eğitimi alabilmek amacıyla Norveç’e geçen ve 25 yıl bu ülkede kalan Afacan, son beş yıldır Kanada’da yaşamakla birlikte halen Norveç’in en pahalı ikinci ressamı. Bugüne kadar Türkiye’de iki karma sergiye katılan Afacan’ın 14 Mayıs’ta yine Erenus Sanat Galerisi tarafından kişisel bir sergisi açılacak.
Norveç’in en pahalı ikinci ressamı olarak biliniyorsunuz.
Oradaki galerim bundan birkaç ay önce vergi kayıtlarına göre Norveç satış rekoru kırdığımı söyledi. 6 yıldır tekim. 8 bin dolar ile 100 bin dolar arasında değer biçiliyor tablolarıma.
Devlet nü kabul etmez!
Bu rakamlara ulaşmanızın nedeni nedir?
İnsanları tanımak istiyorsan önce kendini tanıyacaksın. Norveçlilerin beni bu kadar sevmelerinin nedeni onları çok iyi tanımam. İnsan eğer resimde kendinden bir parça görürse ona sahip olmak istiyor. Resmimi alanlar mutlaka beni takip ediyor.
Sergideki eserinizi anlatır mısınız?
Daha önce yine Erenus Sanat Galerisi’nin Beylerbeyi Sarayı’nda düzenlediği karma sergiye katılmıştım. Nü bir eser göndermek istedim. Fakat devlet kurumu olduğu için kabul etmediler. Dolmabahçe’deki sergi alanı da yine bir devlet kurumunun mekanı olduğu için nü’lerimden vermedim. Şu anda da sadece nü çalışıyorum. Elimde 10-12 yıl önce yapmış olduğum tek bir tablo vardı, nü dışında. Çocuğumun ve annesinin resmi. Onu verdim sergi için.
Nü’ye verilen tepkiyi nasıl değerlendirdiniz?
Bu her yerde yaşanabilen bir durum. Norveç dahil hiçbir ülkede devlete ait kurumlar nü tablo kabul etmez. Türkiye’ye biraz fazla saldırıyoruz bu konuda.
Türkiye’den resimlerinizi satın alanlar oldu mu?
Yıllar önce Sezai Öngören isimli bir koleksiyoner bir tane almıştı. Erzurum’da nü yapana yardımErzurum Palandöken İlköğretim Okulu’nda temizlik görevlisi olarak çalışan ve nü resimler yapan Metin Çekdemir’e destek olduğunuzu öğrendik.
Çekdemir ile bağlantıya geçmemin nedeni şuydu: Çok enteresan bir ışık yakalamıştı. Türkiye’de nü olayına ciddi bir reaksiyon var son zamanlarda. Erzurum gibi bir yerde nü resimler yapıyor ve bunları sergiliyor. Halk da onu kabul etmiş. Böyle olunca Çekdemir’i tanımak istedim. Resim tekniği iyi değil. Ama onda gerçek sanatın ışığı var. İki yıllık malzeme temin etme sözü verdim ama hayatı boyunca da verebilirim isterse.