İster zirveye çıkıp kuşlar gibi uçun,
isterseniz adalara yolculuk yapıp farklı koylarda yüzün; Ölüdeniz...
Öylesine güzellikle vardır ki soluk keser, sözcükler yetersiz kalır gözün gördüğünü anlatmaya. Çam ormanlarının arasından kıvrılarak giden 14km lik yol boyunca yükesek dağların yeşilinin hiç bitmeyeceğine inandığınız bir anda, yüksekliğin inişe geçtiği dönemeçte karşınıza çıkıverir bütün görkemiyle, nerede kestiremediğiniz uçsuz bucaksız bir mavi dünya.
Turkuaz rengi denizi, upuzun kumsalı ile sanki Ölüdeniz'e kol kanat geren Belceğiz koyu karşılar sizi. Bu olağanüstü doğa harikası karşısında duyduğunuz heyecan, koyun devamında karşınıza çıkan muhteşem görüntü ile yerini tarifi imkansız bir hayranlığa bırakır. Yılın her mevsiminde yüzyılların büyüsünü bozmamak istercesine sakin ve dalgasız olan bu kaya belki de bu yüzden ÖLÜDENİZ adı verilmiştir.
Yeryüzü Cenneti Doğal güzellikleri, zengin tarihi ve kültürel mirası ile Fethiye-Ölüdeniz dünya çapında haklı üne kavuşmuş bir yeryüzü cenneti. "Aydınlıklar Ülkesi'nin el değmemiş bakiresi" Fethiye, Akdeniz'in içinde irili ufaklı adaların serpiştiği Fethiye körfezinde, arkası çam ormanlarıyla çevrili kuzeye açık bir koyda yer alıyor. Kaya mezarları ve kale önünden bir düzlüğe, Karagözler'den denize doğru iniyor. Ufkunu Şövalye Adası, Günlükbarı ve karşılarındaki dağlar oluşturuyor. Fethiye, Persler, Likyalılar, Karyalılar, Romalılara ait eserlerin izlerini taşıyor. Kültürel zenginliği, doğal güzellikleri ve coğrafyası ile önemli turizm merkezlerinden.
Tlos Antik Kenti
Tlos, Fethiye'ye 35 km. uzaklıktaki Yaka Köyü'nde yer alıyor. Kent geniş bir alana yayılmasına karşın, kalıntılar akropol ve çevresinde odaklanmış. Kente girişindeki akropolün hakim görüntüsü hayli etkileyici. Yaklaşık 500 rakımlı dik yamaçlarla doğal açıdan korunaklı akropol tepesinin çevresi, yer yer sur duvarları ile de korunmuş. Akropolün kuzeydoğu yönündeki erken döneme ait sur duvarları ile kaya mezarları Likya kültürünün örneklerinden. Tlos, Likya Federe Birliğinin 6 büyük kentinden biri ve birliğin spor merkeziymiş. Uçan kanatlı atı Pegasus ile ünlenen Mitolojik kahraman Bellaforonte'nin yaşadığı kent olarak biliniyor. Likya bölgesindeki en eski kent olduğu ve kuruluşunun M.Ö.
2000'lerden önceye dayandığı arkeoloji kazıları ile tespit edilmiş. Kent akropolünün doğal kayası üzerinde oluşturulan mezarlığı, Likya'nın en güzel ev tipi
Kelebekler Vadisi
Ölüdeniz 'den 3-4 mil uzaklıkta, etrafı 350 m. yükseklikte dağlarla çevrili bu ilginç kanyon adını, temmuz-eylül ayları arasında görülen "Jarsey Tiger" adlı kelebeklerden almış. Duvarlarının cennete dokunduğu söylenen Kelebekler Vadisi, dik ve derin bir vadi tabanında on hektarlık bir düzlükte yer alıyor. Vadiye karadan tek iniş yolu var. İkinci bir alternatifi de
meşhur patikasından ya da deniz yoluyla gelmek. Kelebeklerinin yaklaşık tamamının bir arada bulunduğu bir açık hava müzesi gibi. "Arctidae" familyasının en güzel üyelerinden olan "kaplan kelebeği" cinsinin yüzlerce kelebekle koloni halinde bulunması (özellikle haziran ve ekim aylarında) izleyenleri hayran bırakıyor. Vadide kış mevsiminin sonundan itibaren dokuz-on ay süresince, kelebeklerin yaşam sürecini izlemek mümkün. Bu açık müzede şimdilik yaklaşık 35 gündüz, 40 da gece kelebeği saptanmış. Yaz kış akan küçük şelale, geniş
kumsal, tertemiz deniz, pırıl pırıl çakıl taşları ve çevreyi süsleyen pembe zakkum çiçekleri ile küçük bir yeryüzü cenneti olan koy, dünya gezginlerinin buluşma yeri. Kelebek Vadisi'ni çok az kişi biliyor. Vadiye, Fethiye / Ölüdeniz'den 30 dakikalik bir yolculukla ulaşılıyor. Bu yolculuğun sonunda sizi Akdeniz'in turkuaz rengi ile yeşilin kaynaştığı sessiz bir sahil bekliyor. Sahildeki tek yapı, vadinin konuklarının yemek ve içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş ahşap bir restorandan ibaret. Bu restoran, vadide çadırlı kamp alanı, restoran, bar, roof, duş, kabin gibi olanaklar sunuyor. Vadiye adını veren kelebeklere ulaşmak ise otlar, böcekler ve kelebekler arasında yapacağınız tehlikeli bir yolculukla mümkün.
Yamaç Paraşütü
Fethiye'de seyahat acentaları tarafından, 1975 metre yükseklikteki Babadağ'ın doruklarından gerçekleştirilen yamaç paraşütüne ilgi, tüm dünyada bir çığ gibi büyüyor.
Termik noktalarının zengin ve yaygın olması, atlayıştan sonra, daha da yükselerek deniz üzerinde uçabilme özelliği, çevredeki bitki örtüsünün zenginliği, doyumsuz güzellikteki Ölüdeniz manzarası, denize sıfır inen tatlı bir eğim ve daha pek çok nedenle Babadağ, rakipsiz bir yamaç paraşütü merkezi konumunda.
Babadağ
Türkiye'de yamaç paraşütünün ilk yapıldığı yer olan Ölüdeniz dünyaca ün yapmış. Eşsiz doğası, güneşi ve denizi her sene binlerce yerli ve yabancı turisti büyüleyen bölge her çeşit outdoor aktivitesine uygun yapıda. Çevrede tekne turları ayrıca ilgi çekiyor. Babadağ yaz kış trekking ve kampçılık alanı olarak tercih ediliyor. Fethiye sınırlarında yer alan Babadağ deniz kıyısından 7 km içeride. Ölüdeniz kumsalının hemen arkasında yükseliyor ve tam güneye bakıyor. Kalkış pistine Ölüdeniz'den 45 dakikalık stabilize ancak düzgün sayılabilecek yolla ulaşılıyor. Babadağ da toplam üç pist bulunuyor. 1700 metre güney pisti kalkış için çok müsait. 1800 metrelik kuzey pisti biraz küçük ve dik. 1900 Metre kuzey zirve pistinin kalkış alanı oldukça rahat. Genelde 1700 metrelik pist, günün büyük bölümünde, tam karşıdan güney rüzgarı aldığı için genelde buradan uçuluyor. Ölüdeniz kıyısındaki Belcekız plajı, uzun ve genişliği ile oldukça rahat ve güvenli bir iniş alanı.
[eklenti yönetici tarafından silindi]