Gönderen Konu: Türban Meclis'ten geçti  (Okunma sayısı 1131 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Türban Meclis'ten geçti
« : 09 Şubat 2008, 15:18:38 »

Türban Meclis'ten geçti

9 Şubat, 2008 15:01:00 (TSİ)       
 

  CHP lideri Baykal oy kullanırken...
VİDEO 
Maddelerin son hali...

Teklifin 3 maddesi de kabul edildi
 
Tüm Videolar

GALERİ 
Foto Galeri için tıklayınız
 
Tüm Galeriler

İlgili Haberler
• "Milli iradeye saygı duyulmalı"

• CHP'den oylama öncesi sağduyu çağrısı

• SÜ Rektörü: "Din ve bilim birarada yürür"

• Pamuk: "Türban dayatmayla çözülemez"

• 'Türbanlı erkek' Gül'ü protesto etti
 

 
Orada Neler Oluyor ?

Kameranızı çıkartın, görüntüleri çekin fotoğraflarınızı, videolarınızı ve haberlerinizi CNN Türk için Haberim'e gönderin, yayınlayalım. 
 
Video, fotoğraf veya hikayenizi göndermek için tıklayın.
 
 
TBMM Genel Kurulu'nda, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin tümü, 103 ret oyuna karşılık, 411oyla kabul edildi.

1'inci madde oylaması:
Anayasa değişikliği teklifinin 2'nci tur oylamasında, 1'inci madde 107 ret oyuna karşı, 403 oyla kabul edildi.
 
Anayasanın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinde değişiklik yapan teklifin 1'inci maddesinin gizli oylamasına 519 milletvekili katıldı. Madde 403 oyla kabul edilirken, 107 ret, 4 çekimser ve 5 oy da boş çıktı.
 
Değişiklikle anayasanın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor.
 
Bu değişiklikle madde, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" haline geliyor.
 
TBMM Genel Kurulu'nda, başörtüsünü yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliğiteklifinin 2'nci tur oylamasında, 2'nci madde 403 oyla kabul edildi.
 
2'nci madde oylaması:
Anayasanın, "Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi " başlıklı 42'nci maddesinde değişiklik yapan teklifin 2'nci maddesinin gizli oylamasına, 518 milletvekili katıldı.
 
Madde, 108 ret oyuna karşılık 403 oyla kabul edilirken, 2 milletvekili çekimser kaldı, 5 oy da boş çıktı.
 
Teklifin 2'nci maddesiyle, Anayasanın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. maddesine, "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.
 
3'üncü madde oylaması:
Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin yürürlüğüne ilişkin 3'üncü maddesi 102 ret oyuna karşı, 411 oyla kabul edildi.
 
Teklifin yürürlüğüne ilişkin 3'üncü maddesinin gizli oylamasına, 514 milletvekili katıldı, 1 milletvekili çekimser kaldı.
 
Teklifin 3'üncü maddesi, Anayasanın bu kanunla değiştirilen maddelerinin, yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halk oylamasına sunulması halinde, tümüyle oylanmasını içeriyor.
 
Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik öngören teklifin 1 ve 2'nci maddesi, teklifin yürürlük maddesi ile teklifin tümü olmak üzere toplam 4 oylama yapıldı.
 
Toptan: "Temel ilkelerden vazgeçilmez"
 
TBMM Genel Kurulu, başörtüsü için Anayasa değişiklik teklifinin oylamaları için saat 11.00'de Köksal Toptan başkanlığında toplandı.
 
2'nci tur oylamalarına geçmeden önce bir konuşma yapan Toptan, "Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz" dedi.
 
Meclis Başkanı, "Anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez özelliklerinden; demokratiklik, bir Türkiye'nin ileri hedefini; laiklik, milletimizin yaşam biçimini ve devletin karakterini; sosyal devlet olma, insani ve beşeri özelliklerimizi; bütün bunların tacı hukuk devleti de temel normların özelliğini ifade etmektedir" diye konuştu.
 
Toptan, şimdiye kadar pek çok zorluğu aşan yüce Meclis'in, Türkiye'nin aziz Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine iktidarıyla muhalefetiyle el gele, gönül gönüle çıkaracağına yürekten inandığını kaydetti.
 
Kamer Genç'ten 'kürsüyü işgal'e davet
 
TBMM Genel Kurulu'nda, başörtüsününyükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin 2'nci tur oylaması, tartışmalarla başladı.
 
Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç, üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakmayı öngören anayasa değişikliğini engellemek için CHP ve DSP'lileri  kürsüyü işgale davet etti.
 
"Anayasanın çatısını, şah damarını kesecek" nitelikteki düzenlemenin teklif bile edilmemesi gerektiğini anlatan Genç, "Sizin genel başkanınız diyor ki 'laikliğin teminatı benim.' Sen laikliği tanımıyorsun ya... 'Devlet laik olmaz, kişiler laik olur' diyorsun. Peki sen kişi değil misin?" dedi.
 
Atatürk'ün, "Vatan söz konusuysa gerisi teferruattır" sözünü hatırlatan Genç, bunu, AK Parti'lilerin "Oy söz konusuysa gerisi teferruattır", bazılarının ise "Hasat söz konusuysa gerisi teferruattır" diye değiştirdiğini ifade etti.
 

 
Genç, AK Parti Milletvekillerinin kendisine yönelik itirazlarına karşılık konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Tek başına bir milletvekili olmasaydım, ne yapardım biliyor musunuz? Bu kürsüyü işgal ederdim. Bu kanunu çıkartmazdım. Tarih bizi affetmez. Çünkü bu kanunun buradan çıkartılmaması lazım. Bu bir mücadeledir. Laik Türkiye Cumhuriyeti devletini ortadan kaldırmaktır yapılan.
 
Bu yasa çıktığında Türkiye'nin başına bela açacaktır. Buyurun gelin bu kürsünün etrafında toplanalım. Birinci oylamayla laikliği yoğun bakıma aldınız, 2'nci oylama geçerse öldüreceksiniz. Gerçekten Laik Cumhuriyeti savunmak böyle lafla, majestelerinin muhalefetiyle olmaz, eylemle olur."
 
Konuşma süresi dolduktan sonra da kürsüden ayrılmayan Genç'e, Meclis Bakanı Toptan müdahale ederek, yerine oturmasını istedi. Toptan, Genç'in yerine oturmaması üzerine birleşime ara verdi.
 
Arada da kürsüden ayrılmayan Genç'i Meclis İdare Amirleri ile grup başkanvekilleri ikna ederek yerine oturttu.
 
Anayasa değişiklik teklifi ne içeriyor?
 
Teklifle, Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor.
 
Bu değişiklikle madde, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" haline geliyor.
 
Anayasa'nın, "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'nci maddesine ise "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.
 
Teklifin kanunlaşması
 
Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilecek.
 
Meclis, geri gönderilen kanunu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile aynen kabul ederse cumhurbaşkanı bu kanunu halkoyuna sunabilecek.
 
Doğrudan veya cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri, cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilecek.
 
Meclis tarafından üye tam sayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanacak.
 
Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazete'de yayımlanacak.
 
Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekecek.
 
Meclis tarafından üye tam sayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanacak.
 
İlk tur oylama 6 Şubat'ta yapıldı
 
Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifinin 6 Şubat Çarşamba günü yapılan birinci tur oylamada, Anayasa değişiklik teklifinin maddeleri referandum sınırının üstünde oy aldı.
 
Anayasa'nin 10'uncu maddesine ilişkin değişiklik teklifi, 401 oyla, 42'nci maddeye ilişkin değişiklik önerisi de 404 oyla kabul edildi.
 
AK Parti ve MHP'nin toplam 410 sandalye sahibi olduğu oturumda çok fire verilmedi. DTP de bu iki partiye destek verdi.

kaynak cnntürk
çok çalışmak zamanı