Gönderen Konu: AİKİDO  (Okunma sayısı 3173 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı @ksibey

  • Recep KILIÇ
  • Onursal
  • Uzman
  • *
  • İleti: 1.746
  • Karizma Puanı: 1106
  • Recep KILIÇ/OMÜ Resim-İş Öğrt.Grafik Tas. ASD'03
AİKİDO
« : 10 Kasım 2007, 21:01:30 »

Aikido nedir?
Aikido, yüzyılımızın başlarında Morihei Ueshiba isimli bir Japon savaş sanatları ustasının şekillendirdiği, kişinin kendisi ve çevresindeki herşeyle, evrenle uyum içerisinde olması felsefesi üzerine inşa edilmiş bir savunma sanatı, bir yaşam yöntemidir.
Aikido, kişinin kendisiyle barışık, doğal ve sosyal çevresiyle uyum içinde yaşamasının yoludur. Aikido, aynı zamanda bir savaş sanatıdır. Yalnız, aikidonun öncelikli savaşı, kişinin kendisine, başka bir ifadeyle iç dünyasında yarattığı hayali-marazi düşmanlara karşı vermesi gereken bir savaştır...

Aikido Tarihçesi
Aikido, Morihei Ueshiba (1883-1969) tarafından geliştirilmiş bir Japon savaş sanatıdır. O'Sensei Ueshiba, yaklaşık 900 yıllık Daito Ryu Aikijutsu tekniklerini, kendi aydınlanma yolunda kazandığı anlayışıyla yoğurarak farklı bir savaş sanatı olan bugünkü Aikido formunu ortaya koymuştur.
Aikido Japonya'da 20. yy'ın ilk yarısında doğmuş ve geliştirilmiştir. Ueshiba 19.yy sonlarında küçük bir kasabada doğmuş, çok küçük yaşlardan itibaren Budo'ya ilgi duymaya başlamıştır.
Budo'yu öğrenmek amacıyla tüm ülkeyi karış  karış dolaşmış, devrin en büyük ustaları ile ilişki kurup onların öğrencisi olmuştur.
Savaş sanatlarının tamamını kısa sürede öğrenmiş ve ustalık mertebesine ulaşmıştır.
Özellikle KITO ve DAİTO RYU AİKİJUTSU sanatları ile ülkenin kılıç geleneğini sürdüren YANGU ailesi ustalarından öğrendiği KENDO (kılıç sanatı) son derece ilgisini çekmiş ve bu dallarda yoğunlaşmıştır. Judo'nun doğuşuna da tanık olmuş, gelişmesine çok katkıda bulunmuştur.
Ancak bu genç adam her Budo dalında uzmanlaşmasına rağmen sürekli bir eksiklik duygusu içerisindeydi ve bu çalışmalardan tatmin olmamaktaydı.
Sonunda kendini felsefeye ve daha sonraları dine verdi ve bir gün gerçeğe, aradığı noktaya ulaştı. Sevgi ve uyum, barış ve şefkatin "yol" u Aikido böylece doğmuştu. Tamamen yeni olan bu öğreti, savaşlara karşı doğayı ve yaratıcının tüm varlıklarını korumaya yönelik, doğayla, evrenle bir bütün olma sanatıydı ve Budo'nun tamamının üzerinde yer almaktaydı.
Aikido çok kısa zaman içinde tüm Japonya'da duyuldu ve yaygınlaştı. Şu sıralar Japonya'da 1300'e yakın üniversitede ders ve bir spor branşı olarak okutulmaktadır.
1. Dünya savaşında dahi yayılma hızı düşmeyen Aikido, savaştan sonra yakınlaşan Japonya-ABD ilişkileri ile ABD'ye, oradan da Avrupa sıçramıştır.
Batıda Aikido barışçıl ruhu, oryantal felsefesi ve bitmek tükenmek bilmeyen estetik teknikleri ve doğal egzersiz yöntemleriyle özellikle entelektüel kesimce ilgi görmüş ve hemen hemen tüm Avrupa ve Güney Doğu Asya ülkelerinde aynı hızla yayılmaya başlamıştır.
Boyutları sadece düşmanı öldürmenin ötesine ulaşmış ve bir çok öğeyi kucaklayarak günlük yaşama dönüşmüştür. Ölüm yollarından yaşam yollarına doğru geçiş yapmıştır.
Gelişimi O'Sensei Morihei Ueshiba'nın (1969) ölümünden etkilenmeksizin sürmüş ve sürecektir. Pek çok dünya ülkelerinde 7'den 70'e kadın, erkek ve de çocuklar tarafından yapılmaktadır.

O'Sensei'nin Aikido Çalışma Kuralları:
1- Aikido tek vuruş içinde hayata veya ölüme karar verir, bu yüzden öğrenciler öğretmenlerini dikkatlice izlemeli ve kimin en güçlü olduğu konusunda yarışmamalıdırlar.
2- Aikido birkaç düşmanla aynı anda uğraşabilmeyi öğreten bir yoldur.Öğrenciler sadece önden gelecek saldırılara değil aynı zamanda arkadan ve her yönden gelebilecek saldırılara hazır olacak şekilde çalışmalıdırlar.
3- Çalışma her zaman canayakın ve eğlenceli bir ortamda
gerçekleştirilmelidir.
4- Öğretmen sanatın sadece çok ufak bir tarafını öğretir. Sanatın çok yönlü uygulamaları her öğrenci tarafından sürekli idman ve çalışmayla keşfedilmelidir.
5- Günlük çalışmaya önce bedeninizi hareketle başlayın ve daha sonra  yavaş yavaş yoğun çalışmaya ilerleyin. Hiçbir zaman mantıksız ve doğal  olmayan şekilde zorlamayın. Eğer bu kuralı uygularsanız, ileri yaşta çalışanlar  bile sakatlanmaz ve sıcak bir ortamda çalışabilirler.
6- Aikido'nun amacı zihnimizi ve bedenimizi çalıştırarak azimli ve içten insanlar yetiştirmektir. Bütün teknikler kişiden kişiye geçtiğinden, diğerlerine rastgele göstermeyiniz; aksi halde teknikler sokak serserileri tarafından  kullanılmaya başlanabilir.

Genel Bilgi
Şu anlaşılmalıdır ki Aikido; kendini savunmanın ve taktik bilimi olmanın ötesinde bireyin tam entegre bir insan olarak ortaya çıkabilmesi için ruhu mükemmelleştirmenin, vücudu ve aklı güçlendirmenin, bireyin fiziksel ve zihinsel gücünü birleştirmenin yoludur.
Aikido bükme ve fırlatma tekniklerinin kullanılması ve saldırganın gücünü ve hamlelerini ona karşı kullanılmayı amaçlaması bakımından, bir çok dövüş sanatından ayrılır.
Ayrıca hasmın bizi tutmasına, sarsmasına, itmesine, vurmasına izin vermeden onu ekarte edebilecek şekilde savunmayı ve tekrarlanan ataklara cevap verebilmeyi amaçlar ve uygulamaya sokar. Bu sistemde ayrıca yaşamsal sinir merkezlerine baskı yapmak ta yer alır.
Aikido tekniklerinin bir çoğu öldürücü olabilir. Aikido'da hasmın üzerinde üstünlük sağlamak için kişinin özellikle eksiksiz bir zihinsel sakinliğe ulaşmasının ve kendi bedeni üzerinde denetim kurmasının önemi vurgulanır. Daha başka Doğu savaş sanatlarında olduğu gibi, disiplini ve saygıyı geliştirmek aikido eğitiminin ayrılmaz bir parçasını oluşturur.
Aikido'da uygulanan ana oyunlar aşağı yukarı 14.yy da büyük bir olasılıkla Japonya'da ortaya çıkmıştır. 20yy. başlarında bunlar Japon dövüş sanatları ustası MORİHEİ UESHİBA nın çabalarıyla, bugünkü biçimine dönüştürüp sistemleştirmiştir.
Aikido'da saldırı hamleleri yer almaz. M. UESHİBA'nın öğrettiği biçimiyle Aikido o kadar kendini korumaya yöneliktir ki, öğrenciler kendi aralarında bile karşılaşma yapamazlar. Çünkü saldırı aikidonun felsefesine aykırıydı.
Aikido Japonca üç heceden oluşur. Aİ-harmoni, (uyumlu hareket etme) Kİ-ruh, düşünce, akıl evrensel enerji ve DO-yol. O halde Aikido evrensel enerji ile uyumun yolu, başka bir bakış açısı ile Aikido, saldırganın sizi sarsmasına ya da vuruşuna başlamasına imkan vermeden uygulanan savunma sanatıdır. Aslında ideal olan da; saldırı tamamen uygulanmadan nötralize edecek şekilde saldırganın duruşuna ve hareketlerine duyarlı olmaktır.
O'SENSEİ MORİHEİ UESHİBA'nın da anlattığı gibi dövüş ve savaş bizi kesinlikle mahvedebilir, şimdi bizim ihtiyacımız olan çekişme değil, uyum ve teknikleridir. İstenilen savaş sanatı değil barış sanatıdır.
Aikido'nun nihai hedefi kişisel transformasyondur. Amaç; herhangi bir problemi çözebilmek için içlerindeki büyülerini ve yeteneklerini total olarak ortaya getirebilen entegre insanları yaratabilmektir.
Aikido her alanda insanın içinde bulunan potansiyelini dışarıya çıkartmasına yardım eden içsel bir olgudur. Aikido'da belli bir yaş, cinsiyet ya da fiziksel güç sınırı ya da gereksinimi yoktur. Her yaşta bayan, erkek ve çocuklar yapabilir.
Dövüş sanatları dünyasının dışındaki gerçek hayata da uyabilme potansiyeli çok büyüktür. Çünkü ulaşılacak yer; kendini keşfetmek, ruhu ve zihinsel gücü vücut ile harmonize etmektir. Esneklik ve kas gelişiminin artışı eğitimin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkacaktır.
MORİHEİ UESHİBA, barış sanatını akıl ve beden disiplinini sağlayan saldırganlığı dindiren, arkadaşlığı, aşkı, zekayı ve korkusuzluğu besleyen ve büyüten bir sanat olarak öğretmiştir.

Aikido Sözlük
AIKIDO : Aikido kelimesi Japonca 3 heceden oluşur AI-Harmoni(uyumlu hareket etme) KI-Ruh ,düşünce,akıl,evrensel enerji DO-yol. O halde aikido;evrensel enerji ile harmoninin yoludur. Ama AIKI kelimesi durumlara uygunluk gösterme seklinde de anlaşılabilir. Bu son açıklama standart değildir ama belli istenmeyen metafiziksel vaatlerden kaçınır ve aikidonun hem fiziksel hem de psikolojik yönlerini iyi bir şekilde ortaya koyar.
AIDOKA: Aikido yapan kisi.
AIKIKAI: Aiki cemiyeti. Bu sözcük, kurucu tarafından aikidonun yaygınlaştırılması için oluşturulmuş organizasyon için kullanılır.
AI HAMMI: UKE ve NAGEnin aynı ayaklarının önde bulunduğu ortak duruş(sağa sağ sola sol)
ASHI SABAKI: Ayak çalışması. Güçlü denge sağlamak ve hareket kolaylığından yararlanmak için ayak çalışmaları aikidoda çok önemlidir.
ATEMI: (Vücuda vuruş)saldırganın dengesini bozmak, onu şaşkınlığa uğratmak için yapılan vuruş. Atemi, saldırganın aikido tekniklerine karşı göstericeği doğal tepkileri, refleksi bertaraf etmek (kısa devreye benzete biliriz) için son derece etkili ve önemlidir. Pek çok insanın, vücutlarının alışkın olmadıkları bir şekilde monipule edildiğini hissettiğinde yapacağı ilk şey; kol, bacak gibi uzuvlarını geri çekmek, vücudunun ağırlık merkezini aşağıya çekip tekniği yapan kişiden uzaklaşmak olacaktır. Ateminin uygulanması ile hasmın doğal savun masında bir fırsat penceresi açılma olasılığı oluşturur. Bu da aikido tekniğinin uygulanmasına imkan verir.
BOKKEN ya da BOKU TO: Tahta kılıç. Pek çok aikido hareketi geleneksel japon eskiriminden çıkmıştır. İleri düzeylerde belli hareketlerin inceliklerini, silahlı ve silahsız teknikler arsındaki ilişkileri ve çeşitli silahlara karşı savunmayı öğrenmek için BOKKEN gibi çeşitli silahlardan faydalanılır.
CHUDAN: Orta pozisyon. CUDAN NO KAMAE:Ellerin ya da kılıcın vücuda göre merkezi pozisyonda olduğu duruş.
DAN: Siyah kemer rütbesi IAF(uluslararası aikido federasyonu)aikidosunda şu anda alınması muhtemel en yüksek dan, 9.dandır. Şu anda 10.dana sahip aikidocular vardır. 10.dan onlara, kurucunun ölümünden önce verilmiştir ve feshedilemez.
DOSHU: Yolun başı anlamında kullanılır aikidonun başında bulunan kişiye verilen ünvandır. Şu anda doşu MORIHEI UESHIBA'nın torunu olan MORITERU UESHIBA dır.
DO: Yol,patika. Japon sözcüğü DO; Çincedeki TAO' ya karşılıktır.(Taoizimdeki gibi )Aiki-do daki DO ;insanin karakterini aiki yoluyla aydinlatip gelistirmesinisaglayan yol anlamina gelir.
DOJO: Edebi olarak yolun ( DO )yeri , " Bir dojo (idman yapilan yer ), bizim kendimizle korkularimizla , endiselerimizle ,aliskanliklarimizla dogrudan baglantiya geçtigimiz küçük bir evrendir.Burasi bizi sinirlayan engellerle savastigimiz bir arenadir. Bu arenada bizim karsimiza çikan kisiler bizim hasimlarimiz degil kendimizi anlamamiza yardimci olan dostlarimizdir.
DOMO ARIGATO GOZAI MASITA: Japoca tesekkür etmek .( Benimle çalisip kendini ve beni ruhsal ve teknik açidan gelistirdigin için tesekkürler.)dojolarda derslerde teknik ve de ders sonlarinda partnere ve egitmene verilen selam.
FUKHISHIDOIN: Egitmenin asistani anlamina gelen resmi bir ad.
GEDAN: Alt pozisyon.(GEDAN NO KAMAE: ELLERIN ya da varsa silahin alt pozisyonda tutuldugu durus.
GI-DOGI-KEIKO: GI: egitim elbisesi.isterse judo ister karate sitili olsun GI pekçok dojoda geçerlidir .Ancak beyaz ve de pamuklu olmalidir.( siyah,saten,desenli olmamalidir!)
GYAKU HAMMI: Karsit durus ( Eger UKE'' nin sag ayagi öndeyse , NAGE''nin sol ayagi önde olur .UKE''nin sol ayagi öndeyse NAGE''nin sag ayagi önde olur.
HANMI: Üç gensel durus .Birçok aikido teknigi UKE ve NAGEnin daha önceden belirlenmis duruslariyla pratikedilir.Bu , teknikleri ve saldirilara karsi durus presiplerini ögrenmek içindir. Daha yukari seviyelerde belli HANMI duruslari daha fazla önem kazanir.
HANMI HANDACHI: Nage'' nin oturdugu ,Uke''nin ise aykta durdugu pozisyondur.Daha büyük ya da uzun boyulu rakipleri teknik uygulama pratigi için HANMI HANDAÇI WAZA oldukça iyi bir egitim seklidir.
HENKA WAZA: Degisen ,çesitlenen teknik. Özellikle bir teknikle baslayip uygulamanin ortasinda 2. bir teknige geçmek anlamindadir.IKKIYO ile baslayip IRIMI - NAGE ''ye dönmek buna bir örnektir.
HAMBU DOJO: Organizasyonun merkezi dojosunu belirten terimdir. Genellikle Aikido Dünya Karargahlarini belirtir.(AIKIKAI.)
HIDARI: Sol
HAKAMA: Genelde siyah kemerlece giyilen bölünmüs (parçali )etek.Bazi dojolarda bayanlarca ,bazi yerlerde ise bütün aikidokalar tarafindan giyil mektedir.(ülkemizde sadece siyah kemer sahibi olmus ögrenciler giymektedir ve renk olarak siyah ve lacivertdir.)
HARA: Göbegin yaklasik üç parmak asagi bölümü ve vücudun agirlik merkezi. Geleneksel olarak bu ruhun ,aklin ve ki''nin kaynaginin yeri olarak düsünülüri Aikido teknikleri mümkün oldugunca insanin hara bölgesinde yapilmalidir.
HAPPO: 8 yön. HAPPO-UNDO ( 8 yön egzersizi) ve HAPPO-GIRI ( kiliç ile 8 yönde kesme.) Burada anlasilan gerçekten her yönde hareket edebilmektir.Aikidoda insan her an için herhangi bir yöne dönmeye hazirlikli olmaktir.
IRIMI: Gövdeye giris hareketi. Pekçok aikidocu IRIMI''nin ardindaki düsünce ;rakibinin saldirisina etkili bir sekilde devam edemeyecegi ve rakibinin dengesini kontrol edebilecegi bir sekilde, konumunu karsindakine göre ayarlanmaktadir.
JO: 45 inç uzunlugunda tahta alet . Bastondan çikmistir. Aikidonun içine nasil girdigi tam anlasilmis degildir.Pekçok JO hareketi geleneksel japon mizrak dövüslerinden , bir kismi ise JO - jutsudan gelir. Ancak anlasilmalidir ki birçogu kurucu tarafindan bulunmustur.JO genelde ileri düzeylerde kullanilir.
JODAN: Yukari pozisyon. JODAN NO KAMAE ellerin yada varsa silahin yüksek pozisyonda tutuldugu bir durustur.
JIYUWAZA: Tekniklerin sebest sitilde çalisilmasi; Bu çalisma genelde birden fazla kisinin Nage''ye istenilen yönde saldirilmasi seklindedir.
KIHON: Temel olan sey. Aikido genel olarak ayni teknik çok farkli görülen bir çpk yoldan yapila bilir.Tekniklerin yüzeysel özelliklerinin altinda yatani ögrenmek , temeli yani çekirdegi kavramak için KIHON''u iyi idrak etmek gerekir.
KU: Bosluk.Bu boslugun direkt farkedilmesi aydinlanmadir.Bu aikidoda bilinç açikliginin gelistirilmesi , degisen durumlara çabuk ve iç güdüsel cevap verebilmektir.
KUY: Beyaz kemer düzeyi /rütbesi / SHODAN(1. DAN)''a kadar olan( 6) derece.
KEIKO: Egitim . Aikido da egitimin tek sirri.
KEN: Kiliç
KOKYU: Nefes alma .Aikidonun bir bölümü de KOKYU RYOKUYU yani nefes alma gücününün gelistirilmesidir. Bu nefes ile hareketin bir kor dinasyonudur.Örnek nasil ki agir bir cismi kaldirirken nefes vermek bize kolaylik saglar. Nefesin kontrolü ayni zamanda daha fazla konsatre olabilmeyeve stresi yok etmeye de olanak verir . Pek çok geleneksel meditasyon seklinde ;nefes üzerinde yogunlasmak da konsantrasyonu yükseltmenin ve zihinsel ilimanin gelistirilmesinde önemli bir metot olarak kullanilir.Aikidoda da durum böyledir . Aikidodaki pekçok teknik KOKYU HO yani nefes egzersizi olarak adlandirilir.Bu egzersizler kisinin KOKYU RYOKUYU yani nefes gücünü gelistirmesini saglar.
KUMI JO: JO (bir alet) ile eslesilerek yapilan egrersiz(esli pratik.)
KUMI TACHI: Kiliçli egzersiz ( esli pratik. )
MAE: Ön.Mae Ukemi öne düsüs , dairesel düsüs.
MASAGATSU: Gerçek zafer.
MAAI: Rakibe göre olmasi gereken ,düzenli aralik ,uzaklasmave zamanlama . Aikido teknikleri degisen durumlara göre farkli uygulana bildiginden , baslangiç pozisyonunda rakibe olan uzakligin zamanlamaya ve teknigin uygulanmasina ne tür bir etki yapacagi önceden hesaplanmalidir.
MIGI: Sag.
MUDANSHA: Siyah derecesi olmayan ögrenci.
MOKKUSO & MEDITASYON: Meditasyon .Çalisma genel olarak bir meditasyon periyodu içerisinde baslayip ve biter . Meditasyonun amaci kisinin aklin temizlenmesi ve bilinçli temkinin gelistirilmesidir. Belki bundan da önemlisi , meditasyon yerlesik düsünce ve hareketlerini yenilemesini , degistirmesini elimine etmesini yada anlari daha etkili kullanmasini saglar. Ideal olarak insanin meditasyon sirasinda elde ettigi konsantireyi ve bilincini çalismasina da tasimasi gerekir. Böylelikle meditasyonda elde edilmis bilinç,zeka ile normal bilinç , zeka arasindaki ayrilikta çökmüs olur.
NAGE: Nage atan ,firlatan kisi.
NAGARE: Akmak. Aikidonun amaçlarindan biride fiziksel güce, fiziksel güçle karsilik vermemeyi ögrenmektir.Asil olan , uygulanan gücü yönünde onu kendi avantajina olacak sekilde yeniden yönlendirerek akmaya (hareket etmeye ) çalismaktir.
OMOTE: Ön taraf .Aikidoda , Nage''nin Uke''nin ön tarafina girdigi haraketlerin sinifina denir.
OBI: Bir kemer.
ONEGAISIMASU: Benimle çalisirmisin (egzersize baslarken eslesilen kisiye söylenir.)
OSEA WAZA: Ilisme, kipirdiyamaz hale getirici teknikler.
O-SENSEI MORIHEI UESHIBA: Hocalarin hocasi , büyük ögretmen ;Aikidonun kurucusu.
RANDORI: Serbest sitilde egitim.Bazen JIYU WAZAnin esanlamlisi olarakta kullanilinir.Aikido genelde bir kisiyle çalisilmasina ragmen , birden fazla kisi tarafindan saldiriya ugrama ihtimalinin akildan çikarimamasida çok önemlidir.Aikidoda ki tüm vücut hareketleri ( TAI SABAKI ler ) birden fazla saldiriya karsi savunma yapabilmeye olanak verir.
SHIKAKU: Ölü açi. Rakibin atagina devam etmesininçok zor oldugu ve sizinde rakibinizin hareket ve dengesini kolaylikla kontrol edebildiginiz pozisyon. Aikidonun ilk asamasi SHIKAKU''yu yerlestire bilmektir.
SIKKO: Samuray ( dizüstü)yürüyüsü.Sikko ,güçlü bir Hara ( agirlik mekezi ) bilincinin gelistirilmesi çok önemlidir.Ayni zamanda kalça ve ayaklari güçlendirir.
SUKI: Bir saldiriya ya da teknigin uygulan masina maruz kalaçak sekilde açilik , bosluk birakmak ya da teknigin yanlis uygulanmasi SUKI fiziksel ya da pisikolojik olabilir.Egitimin bir amacida ,karsindakinin hareket ve pozisyonundaki SUKI''yi belirledigin( gördügün ) kadar kendi hareket ve pozisyonuna karsi da duyarli olmaktir. Ideal olarak usta bir aikido ka kendini SUKI lerden ayiracak sekilde egitir.
SUTEMI: Edebi olarak vücudu bir kenara atma , birakma anlamina gelir. Bir kimsenin teknigin uygulanmasi için kendini birakmasi (JUDO da karsindakini atmak için kendi pozisyonunuzu ve dengenizi feda ettiginiz teknikler sinifi.)
SUKASHIWAZA: Saldirganin sizi sarmasina ya da vurusuna baslamasina imkan vermeden yapilan tekniklerdir.Aslinda ideal olan;saldiri tamamen uygulanmadan onu nötralize edecek ( ekarte edecek ) sekilde saldirganin durusuna ve hareketlerine karsi duyarli yada saldiriya ge
SEİZA: Dizler üzerine oturmak. Bu şekilde oturmak alışmayı gerektirir,fakat denge sağlar ve bağdaş oturuşa göre daha fazla hareket kolaylığı sağlar.
SHİNDOİ: Öğretmen ,eğitme anlamına gelen resmi birad/unvan/başlık.
ŞHİDAN: Hocaların hocası ( Usta eğitmen ) anlamına gelen resmi bir ad.
SHODAN: Siyah kemerde ilk derece (1. dan)
SHOMEN: Kafanın ön ya da üst tarafı .Aynı zamanda DOJO nun da ön tarafını belirtir.
SUBURİ: Çarpma ya da vuruşlarda temel JO ve BOKKEN çalışması
TACHİ: Bir çeşit japon kılıcı ( TACHİ- TORİ -Kılıç alma ) ( aynı zamanda aykta pozisyon)
TACHİ WAZA: Ayakta teknikler.
TAİJUTSU: Vücut sanatları ,silahsız çalışma.
TAİ NO HENKO: Tai No Tenkan :180 derece dönmeyi kapsayan basit dönüşler.( Harman pratiği.)
TAİ SABAKİ: Vücut hareketleri.
TENKAN: Özellikle vücudun 180 derece döndüğü dönüş hareketi.
TAKASUMU AİKİ: " Aikinin ( ruh ,zeka ve evrensel enrjinin harmonisi) sonsuz ( bitmek bilmiyen ) üretken savaş sanatı" anlamına gelen kurucunun bir sloganıdır.Yani aikidonun bir eşanlamlısı. Aikidonun kapsamı ,bir kişinin düzenli olarak pratikte çalıştığı adı konulmuş olan ,standart tekniklerle sınırlı değildir. Aksine , bu standart teknikler daha temel prensiplerin KİHON''u içine sindirdiği zaman ,yeni koşullara uyacak şekilde sonsuz sayıda ve çeşitlilikte yeni AİKİDO TEKNİKLERİ YARATMAK MÜMKÜNDÜR.
TANTO: Kama ,hançer ,bıçak .
TEGE TANA: El kılıcı ya da elin kenarı .Pekçok aikido hareketi kişinin tegetanası ile aynı hizada oluşu ve uzantısını vurgular. Aynı zamanda aikido kılıç tekniğiyle tegetananın uygulanmasında önemli benzerlikle vardır.
URA: Geri ,saldırganın arkasına dogrugeçilerek yapılan aikido teknikleri sınıfıdır.URA teknikleri bazen TENKAN ( dönüş )teknikleri olarakta isimlendirilir.
UŞHİRO: Arkaya doğru ,geri . UŞHİRO UKEMİ yani geriye düşüş te olduğu gibi.
UKE: Atılan yada tekniği alan kişi. Yüksek düzeylerde UKE ve NAGE arsındaki fark belirsizleşir. Bunun nedeni hem tekniği başlatanın açık olmaması hem de UKE ve NAGE nin tamamen birbirlerine bağlı ve uyumlu olmasıdır.
UESHİBA: Aikidonun kurucusu (1883-1969)
UESHİBA KISSHOMARU: Aikidonun kurucusunun oğlu
UESHİBA MORİTERU: Aikidonun kurucusunun torunu şuan yolun başında olan kişi doşhu.
UCHİ: İçeri ,iç taraf NAGE''nin özellikle saldırganın kollarının içine ve altına doğru hareket ettiği teknikler sınıfı. ( Aynı zamanda vuruş SHOMEN UCHİ. )
UCHİ DESİ: Dojo nun içinde yaşayan ve kendini eğitmene ,dojonun bakım ve temizliğine adamış öğrenci ( Kimi zaman , dojonun Sensei''sinin kişisel işlerine de yardım eder.)
WAZA: Teknikler Aikidoda belli teknikler çalışmak durumunda olmamıza rağmen; aikido savunmada kendini belli edeceğinden ;önceden tarif edilmiş ,standart tekniklere benzemeyebilir. Bunun nedeni ;aikido tekniklerinin değişen durumlara göre hareket çeşitlerini ve stratejileri uygulamasıdır.
TORİ: Uzaklaştırma ,uzağa alma ,elinde bıçağı alma ,elinden alma.
YOKO: Yan.
YOKO MEN: Kafanın yan tarafı.

Aikido ile ilgili sitelerden derlenmiştir.
@ksibey