Görsel Sanatlar Platformu - GorselSanatlar.org

GENEL KATEGORİ => Forum Kullanımı => ARŞİV => Konuyu başlatan: RøDiN_H@CKèR - 23 Haziran 2007, 19:51:01

Başlık: **ADıYaMaN YöReSi HalK OyuNLarI**
Gönderen: RøDiN_H@CKèR - 23 Haziran 2007, 19:51:01
ADIYAMAN

Adiyaman güneydogu illerimizden biridir. 1954 yilinda Malatya' dan ayrilarak il olmustur. Uzun yillar Malatya ilinin bir ilçesi olan bugünkü Adiyaman ilinin halk kültürü ile ilgili arastirmalar, her iki kültürün ayni kökenlere bagli oldugunu göstermektedir. Müzik bakimindan oldugu gibi halk oyunlari bakimindan da Malatya ile ayni konu, biçim, melodi, ritim, hareket hatta figürleri paylasmaktadir. Adiyaman'da genellikle sevilip oynanan oyunlar sunlardir:
Agir halay, Düz halay, Agir Malatya, Berde, Deriko (derino), Galüç, Üçayak, Agir hava, Dik hava, Hasandagli, Lorke, Pekmezo, Dokuzlu, Dokuzokkali, Tirpano, Kudaro halayi, Agir Govcuk.Tirge, Simsimi, Sevda,
Yukarda saydigimiz halk oyunlarinin adlarindan da anlasildigi gibi Adiyaman halk oyunlari Halay bölgesinde oynanan dizi biçimindeki oyunlardandir ve genellikle agir olarak sürdürülen oyunlardir. Kadinlar da bu oyunlardan bir kismini kendi aralarinda oynamaktadirlar. Oyunlara eslik eden müzik aletleri sunlardir: Davul, Zurna, Kaval, Baglama, Tef, Iklig, Darbuka, Cümbüs, Legen, Cura.
Kadin Giyimi: Kadinlar baslarina Terlik denilen bir basörtüsü baglar, terligin çevresine ipek Pusu sarilir. Basin üzerine oturtulan gümüs islemeli Tac'in kenarlarina altin ve gümüs paralar dizilir. Bazi köylerde çene altindan geçirilerek basin arkasinda ya da üstünde baglanan basörtüler de kullanilir .
Kadinlar yakasi açik, uzun kollu bir Fistan, onun üzerine de bele kadar inen islemeli bir Gömlek giyerler. En üstte önü iki, arkasi tek parçadan olusan Üçetek bulunur. Bele Ben denen islemeli kusak baglanir. Kadinlar saçlarini örerek on onbes belik meydana getirirler. Ayaklarda yörede islenmis motifli çoraplar ve ayakkabi yerine Yemeni vardir.
Kadinlarin süs esyalari, genellikle dügünlerde takilan altin ve gümüslenden meydana gelir. Çelen, alindan baslayip basi çepeçevre saran bir altin basliktir. 15-20 kadar küçük altin küreden meydana felen gerdanliga Hab denir. 8-10 kulplu altinin dizilmesiyle olusan gerdanlik Kiramus'tur.Bayramlarda kadinlar avuç içlerine ve saçlarina kina yakarlar.
Erkek Giyimi : Erkeklerin baslarinda genellikle Börk denilen keçe külah vardir. Etrafi PusuIle sarilidir. Erkekler Aba ve Sako adi verilen yörede dokunmus kalin bir kil ceketle kalin bir kil Salvar giyerler. Belde Kusak vardir. Ayaklarda bölgede örülmüs çorap ile ayakkabi yerine yemeni bulunur.

http://www.youtube.com/v/el_y6uRsvNI
Başlık: Ynt: **ADıYaMaN YöReSi**
Gönderen: öмєя - 23 Haziran 2007, 21:33:00
ahhhh memleketim ah  590a 590a 590a 590a ne kadar güzel oyunumuz var değil mi?
Başlık: **ADıYaMaN YöReSi**
Gönderen: suluboyacı - 29 Ocak 2008, 00:29:56
bir adıyamanlı olarak teşekkür ediyorum.
Başlık: **ADıYaMaN YöReSi**
Gönderen: irem_ilkem - 29 Ocak 2008, 14:42:41
hocam beni tam 18 yıl öncesine götürdünüz.kayseri bünyanda okulumuzun halk oyunları ekibindeydim ve adıyaman yöresi oynadık .il birincisi olup iskenderunda türkiye finaline katılmış ve sadece kendi yöremizi oynamadığımız için ikinci olmuştuk.kendimi oradaki kızlardan biriymiş gibi hissederek izledim ve çok garip oldum.çoooookk teşekkürler.beni o yıllara götürdüğünüz için +1(yetmez ama)   620a 620a  110b
Başlık: **ADıYaMaN YöReSi**
Gönderen: renklerintanrıçası - 29 Ocak 2008, 16:46:29
Umarım bir gün gezip görme şansımız olur.Paylaşım için teşekürler Deniz.
Başlık: **ADıYaMaN YöReSi HalK OyuNLarI**
Gönderen: TARIK_27 - 22 Şubat 2008, 21:15:04
paylaşım için teşekkürler çok güzel oynamışlar...