Gönderen Konu: **NAZAR DEĞMESİ NASIL OLUYOR?**  (Okunma sayısı 1490 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ..Ceylinin Annesi..

  • ...@yfer...
  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.291
  • Karizma Puanı: 1921
**NAZAR DEĞMESİ NASIL OLUYOR?**
« : 13 Ağustos 2007, 09:24:00 »

Bizde "nazar değmesi" adı verilen inanç, diğer lisanlarda "şeytan göz" veya "şeytan bakışı" olarak adlandırılır. Bebeğine yeni elbiseler giydiren bir anne, çarşıya gidip alışveriş yapar. Bu arada bir başka kadın gelir ve bebeği sever. Eve gittiklerinde bebek ishal olur. İşte anneye göre bebeğine o kadının nazarı değmiştir. Dikkat ederseniz burada bebeği seven kadının art niyeti yoktur. Zaten nazarı değen kişinin genellikle kötülüğü değil, kıskançlığı ve çekemezliğidir söz konusu olan.

Noel Baba ve benzeri batıl inançlar çocuklukta kuvvetli olup yaş ilerledikçe azalırken, nazar değme inancı bunun tam tersidir. Nazar inancının ardındaki güç, bakışın ruhla bütünleşmesidir. Bakış konuşmaya göre daha etkilidir. İnsana tam odaklanır ve daha duygusaldır. Birçoğumuz arkamız dönük olduğumuz halde kalabalık içinden birinin bize baktığını hissetmişizdir.

Nazar değmesi ile ilgili olarak en çok kabul gören görüş, gözdeki yansımadır. Eğer karşınızdaki birinin gözlerine dikkatle bakarsanız, gözlerinde kendi görüntünüzün yansıdığını görürsünüz. Eski insanlar sudan, aynadan yansıyan görüntülerinin kendi ruhları olduğuna inanıyorlardı. Karşılarındaki insanın gözleri içinde kendi küçük görüntülerini görünce tehlikede olduklarını, ruhlarının karşısındakinin gözleri içinde hapsolduğunu sanıyorlardı.

Bu korkunun dünya çapında genel bir inanca dönüşmesinin, şimdi Irak'ın bulunduğu topraklarda yaşamış eski Sümerlerden kaynaklandığı sanılıyor, Sümerlerin inançlarına göre bazı insanlar bakarak suları kurutabilir ve bu nedenle ölüme sebep olabilirlerdi. Sonradan bu inanç bir bakışla yaşayan şeyleri de kurulabilme yönünde gelişti. Örneğin, nazar değen çocukların ishal olup vücutlarının sıvı kaybetmesi, annelerin ve süt veren hayvanların sütlerinin kuruması, meyve ağaçlarının kuruması ve erkeklerin iktidarsız kalmaları vb. Görüldüğü gibi, bunların hepsinde de sıvı kaybı ve kuruma vardır.

Bu inanç doğuda Hindistan'a, batıda Portekiz ve İngiltere'ye, kuzeyde İskandinavya'ya kadar yayıldı. Böylesi bir inanca sahip olmayan Amerika, Asya, Afrika ve Avustralya'ya ise kaşifler, denizciler ve göçmenler tarafından taşındı. Ama günümüzde hala Çin, Kore, Güneydoğu Asya, Avustralya ve Amerika yerlilerinde, Afrika'da sahranın güneyinde böyle bir batıl inanç yoktur.

Doğu Akdeniz ve Ege kıyılarında bu inanca, mavi gözlü insanların daha fazla nazarlarının değdiği inancı da ilave edilmiştir. Bu yörelerde mavi gözlü insanların azlığı bunun sebebi sanılıyor. Bu nedenle buralarda nazarı geri itmek veya ayna gibi yansıtmak için mavi göz şeklinde, camdan yapılan nazarlıklar başta bebekler olmak üzere nazarın değebileceği düşünülen her yere takılmaktadır.

Çevrimdışı ...:::£sra:::...

  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.764
  • Karizma Puanı: 2742
Ynt: **NAZAR DEĞMESİ NASIL OLUYOR?**
« Yanıtla #1 : 13 Ağustos 2007, 10:27:44 »
ben inanırım nazara ayfercim antepte bi aile dostumuz vardı arda bebekken ne zamanki ona gitsek arda eve dönünce çatlayana kadar ağlardı bilmem ben psikolojik olarak etkileniyodum  bilmem gerçekten nazar değiyordu ama arda saatlerce susmak bilmezdi emine teyzeyi görünce mustafayla arda bildiğimiz tüm duaları özellikle nazar dualarıda olan felak ve nas surelerini defalarca okurdukta arda rahatlardı biraz teşekkürler paylaşım için canım +1
çok çalışmak zamanı

Çevrimdışı renklerintanrıçası

  • (renklerintanrıçası)
  • Uzman
  • *****
  • İleti: 1.438
  • Karizma Puanı: 372
  • Resim Yarışmalarına Kesinlikle Katılmayacağım....
Ynt: **NAZAR DEĞMESİ NASIL OLUYOR?**
« Yanıtla #2 : 13 Ağustos 2007, 11:38:21 »
NAZAR DEĞMESİ BİLİMLER OLARAK İSPATLANMIŞTIR" İslam'da nazarın olduğunu söyleyen Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Bedir, ''Cenab-ı Hak da Resulullahı nazardan korumuştur. Bu hususta Kalem Suresinin (Nerede ise, kâfirler seni gözleri ile yıkacaklardı) mealindeki 51. âyet inmiştir. Kur'an'dan sonra ikinci kaynak olan hadislerde de nazarın hak olduğu ifade edilmiştir. İnsanlar arasında ise, bunun binlerce şahidi mevcuttur. Aydınlanma felsefesinden sonra, pozitif ve rasyonel bakış güç kazanmış ve metafiziğe kapalılık materyalizmle doruğa ulaşınca bu türden olaylara safsata nazarıyla bakılmaya çalışılmıştır. Halbuki bugün bilimsel olarak nazar değmesi ispatlanmıştır." şeklinde konuştu. Nazar değmesinin bir nevi hastalık olduğunu hatırlatan Bedir, hastalıkların maddî olduğu kadar manevî sebeplerinin de olduğu bildirdi. Bedir, ''Bu konuda Hz. Peygamber 'Göz değmesi (nazar) gerçektir.' buyurarak böylece hastalığın manevî bir sebebine işaret etmiştir. Onun için günümüzde hastalar tedavi edilmeye çalışılırken bu durum mutlaka göz önüne alınarak tedavi edilmeli. İnsanın Allah'a bağlılığı, gerçek şifayı yalnızca O'nun vereceğine olan güveni, ruh sağlığının yanında moralinin de yerinde oluşu maddî manevî her türlü hastalıkların tedavisinde çok önemlidir.'' ifadesinde bulundu. Allah'ın irade ve izninin dışında hiçbir kimsenin diğerine bir şey yapmaya kadir olmadığına işaret eden Bedir, çok fazla kuşkucu ve vesveseli olmamak kaydı ile bir kısım tedbirlerin alınmasında fayda olduğunu ifade etti. Bedir, ''Sahih hadis kitaplarında bu nevi tedavide daha ziyade Fatiha, İhlas, Felak ve Nas sûreleriyle bazı duaların okunduğu rivayet edilmektedir. Anadolu'da nazar değdiğine inanan insanlar bir kısım batıl inançlarla kendilerini tedavi etmeye çalışımanın yanlış olduğunu belirtti.


Nazar boncuğu   
İnsanı kötü gözlerden koruduğuna inanılan mavi renk ağırlıklı olmak üzere renkli boncuk.Nazar boncuğu inancı İslamiyet öncesi Türk geleneklerinden kalmadır
Genelde nazar boncukları göz şeklinde olur. Göze aynı zamanda boncuk da denmektedir. Bu bağlamda bakıldığında kişinin dünyaya açılan penceresi gözdür ve göz her türlü, iyi ve kötü, düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir. Bu yüzden bakışlardan, kötü gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar eskiden beri kullanıla gelmiştir. Ve son halni günümüzdeki çeşit çeşit nazar boncukları olarak almıştır. Şu an, gerek inanç gerek gelenek, gerekse de süs eşyası olarak pek çok kişi nazar boncuğunu günlük yaşantısında çok sık kullandığı yerlerde bulundurmaktadır.
(alıntı)



Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur.

Çevrimdışı ..Ceylinin Annesi..

  • ...@yfer...
  • Yönetim K.Ü
  • Sanat Kurdu
  • *
  • İleti: 7.291
  • Karizma Puanı: 1921
Ynt: **NAZAR DEĞMESİ NASIL OLUYOR?**
« Yanıtla #3 : 13 Ağustos 2007, 13:17:24 »
bende cok inanırım tşkler esracım ve renktanrıcası öğretmenim.