KAZANIMLAR:1. Şiir, öykü, masal, efsane, mitoloji, karikatür gibi çeşitli alanların ürünleri ile ilişki kurarak görsel
biçimlendirme çalışmaları yapar.G.S.B.
5. Duygu, düşünce ve izlenimlerini çeşitli görsel sanat teknikleriyle ifade eder.G.S.B.
AÇIKLAMA:Ünlü Türk karikatürcülerinin eserlerinden örnekler gösterilir. Dünyanın en önemli Karikatür yarışmalarından "Sedat Simavi Karikatür Yarışması", Uluslar arası Akşehir Nasrettin Hoca Karikatür Yarışması ile ilgili örnekler gösterilir. Öğrencilerin istedikleri bir konuda karikatür çizmeleri sağlanabilir..
kullanılacak araç-gereçler : eskiz kağıdı, resim kağıdı ya da suluboya kağıdı,resim kalemleri,tükenmez kalem,tarama ucu ve siyah çini mürekkebi, siyah ya da renkli hazır dolma kalemler(pilot kalem gibi), kuru boyalar,sulu boya ya da suluboya kalemleri , eski sünger,plastik su kabı, temizlik bezi, ince ve kalın sb fırçaları
1 . hf
derse giriş : bir önceki yıldan karikatür hakkında neler anımsıyoruz? şeklinde benzer bir ifadeyle çocuklara derse giriş yapmaları sağlanır. Karikatürün,karikatüristin tanımı yaptırılır. Bildikleri, sevdikleri bir karikatüristin adı ve okudukları bir karikatür dergisi olup olmadığı sorulur,yanıtlar alınır..
işleniş : 1) Bildikleri bir kaç deyimin ya da atasözünün hangileri olduğu sorulur,alınan yanıtlar tahtaya yazılır.
2) örneğin ; aslan yattığı yerden belli olur.
Bu deyimin anlamı tartışılır. Neden sözlenir?Ne ifade eder?...
'' Elbette aslanın yattığı bir yer çizebiliriz ,bunu görsellerle pekiştirebilmek için başka neler yapmalıyız? '' şeklinde sorularla karikatürün didaktik(öğretici) özelliğinin de vurgulanması, yalnızca bir yatan aslan çizmenin yeterli olmayacağı açıklaması yapılarak herkesin birbirinden bağımsız eskiz üretmeleri istenir. Yapılan eskizlerden biri sınıf ortamınca seçilerek ( bu seçimi öğretmen-öğrenci kendi arasında da seçebilir ama bence bu deyimin ne ifade ettiğini hangi eskizin daha iyi olduğunu ve hangisinin seçilmesi fikir alış-verişi içinde olursa daha iyi olur) resim kağıdına ya da suluboya kağıdının 1/4 ine yaptırılması kararlaştırılır.
2. hf : hb resim kalemi ile çizilen karikatürümüzü artık tarama ucu ve siyah çini mürekkebi ile çalışmaya başlayabilecekleri ve bu aşamada açık-orta ve koyu tonları tarama çizgilerinden yaralanarak uygulayacakları açıklanır ve çalışmaya başlanır.
3.hf : bu sefer renkli olarak çalışmamızı gerçekleştireceğiz, bu aşamaya gelememiş olanlar siyah-beyaza devam edeceklerdir. Suluboya kalemleri kullanarak önce kuru olarak çizdikten sonra su ve fırça yardımıyla ya da doğrudan yüzeyi nemlendirerek sb kalemleri ile çalışabilecekleri belirtilir.
tamamlanan çalışmalar değerlendirmeye geçilir
çalışmalar sınıf panosunda ya da okul panosunda sergilenir.(gönderen:tutku)
KARİKATÜR espirisi nasıl bulunur? :
http://www.uzmantv.com/konu/karikatur-esprisi-nasil-bulunurÖRNEK ETKİNLİKLER:
OKULUMUZUN MİZAH DERGİSİ "KİKİRDEK" 2. KADEME ÖĞRENCİLERİMİN KARİKATÜR ÇALIŞMALARINDAN Ali Hadi Türkay İ.Ö.O.8.sınıf karikatürler Günlük plan ektedir.