ebru'ya ilgi duyan arkadaşlar için malzeme ve teknikle ilgili resimli bir anlatım yapmaya çalıştım. umarım beğenirsiniz..
şükrü tursun
teknoloji ve tasarım öğretmeni
EBRUDA ÇELİK YADA GALVANİZ MALZEMEDEN TEKNE KULLANIYORUZ. KULLANACAĞIMIZ KAĞIT ÖLÇÜSÜNDEN TEKNEMİZİN KISA KENARININ 3MM, UZUN KENARINDAN 5MM BUYUK OLMASI GEREKİYOR. TEKNENİN DERİNLİĞİ 5-6 CM OLABİLİR..
KIVAM ARRTIRICI OLARAK KİTRE YADA DENİZ KADAYIFI KULLANIYORUZ. DENİZ KADAYIFINI HAZIRLAMAK DAHA KOLAY. YAKLAŞIK 8 L. SUYA 50 GR KADAR DENİZ KADAYIFI EKLEYİP İYİCE KARIŞTIRIYORUZ. 1 GÜN BEKLETİYORUZ. SUYUMUZUN KIVAMINI AYARLAMAK İÇİN ORTA BOY BİZLE BİR DAMLA BOYA DAMLATIYORUZ .BOYANIN 5-6 CM LİK BİR DAİRE OLUŞTURMASI GEREKİR.
KİTRE
DENİZ KADAYIFI
GELENEKSEL TÜRK EBRUSUNDA ATIN KUYRUK KULLARINDAN YAPILAN EBRU FIRÇASI KULLANILIR. FIRÇA SAPI OLARAK GÜL DALI TERCİH EDİLİR..
FIRÇA YAPIMI
EBRU YAPIMINDA DOĞADAN ELDE EDİLEN TOPRAK BOYALAR KULLANILIR. BOYALAR DESTİSENG DENİLEN MERMER BİR ELTAŞIYLA SULANDIRILARAK EZİLİR. PÜRÜSSÜZ KREM KIVAMINA GETİRİLİR. DAHA SONRA SU VE ÖD AYARI YAPILIR.
TOZ BOYALAR
EZİLMİŞ BOYALAR
SIĞIR ÖDÜ BOYALARIN İÇİNE KATILIR. HASSAS BİR AYARI VARDIR. TEKNEYE ATTIĞIMIZ BOYALARIN SU ÜZERİNDE KALIP AÇILMASINI SAĞLAR. ÖDÜ FAZLA OLAN BOYA DAHA FAZLA, AZ OLAN BOYA DAHA AZ AÇILIR. GENELLİKLE EBRU YAPILIRKEN BOYALARIN RAHAT AÇILMASI İÇİN , TEKNEYE ATILAN HER BOYANIN BİR ÖNCEKİ ATILAN BOYADAN DAHA FAZLA ÖDE SAHİP OLMASI GEREKİR..
DESTİSENG: TOZ BOYALARI EZMEYİ SAĞLAYAN ARAÇ
TARAK : TARAKLI EBRU YAPMADA KULLANILAN BİR ARAÇTIR. DİŞ ARALIKLARI SIK VE SEYREK OLARAK ÇEŞİTLERİ VARDIR
BİZ: TEKNEYE DAMLATILAN BOYALARA ŞEKİL VERMEKTE KULLANILAN DEĞİŞİK KALINLIKLARDA METAL ÇUBUKLARDIR.
DAMLALIK: BOYALARA SU VE ÖD KOYMAKTA KULLANILIR
http://www.eminesolak.com/boya.htm